• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Öğrencilere Gazetecilik Bilgisi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ŞIRNAK - Silopi Atatürk Anadolu Lisesi`nde düzenlenen `Meslek Tanıtımı` programında öğrenciler gazetecilik mesleği hakkında bilgilendirildi. Silopi ilçesinde günlük çıkan Haber73 ve Silopi gazetelerinin Sorumlu Yazı işleri Müdürleri Mehmet Demirhan, Mehmet Selim Yalçın ve Cihan Haber Ajansı Muhabiri Ali Güven tarafından verilen seminerde 11/I Sınıfı öğrencileri gazetecilik mesleği hakkında bilgilendirildi. Silopi Atatürk Anadolu Lisesi Müdürü Şiyar Tümas, tarafından davet edilen programda basın mensupları gazeteciliğin tanımı ve kullandığı cihazlar hakkında öğrencilere bilgi verdi.

Yerel ve yaygın basınla ilgili bilgiler vererek haberin hazırlanmasından yayımlanmasına varana kadar birçok konuda açıklamalarda bulunan Silopi Gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Selim Yalçın, "Gazeteci Basın Meslek İlkelerine uymak zorundadır. Haber, yeni özellikle yeni ortaya çıkan bir olayın, gelişmenin, uzman ellerden kamuoyuna yansıtılmasıdır. Haberin özelliği; süregen bir olayın, olgunun ortaya çıkan yeni bir unsuru da olabilir. Kamuoyuna doğru ve gerçek biçimde yansıtılması gereken haber, toplumsal bir işleve sahiptir. Bu özelliğinden ötürü haberin doğru ve gerçek bilgiye dayanmasının önemi ortaya çıkmaktadır. Biz gazeteciler, Bunları kavrayarak yazdığımız haberin, genelini ilgilendirmesini ya da geneli ilgilendirecek bir özel durumun öne çıkarılmasını, toplumda merak uyandırmasını da göz önünde bulundururuz" diye konuştu.

Haber yazımı hakkında bilgi veren Haber73 gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Mehmet Demirhan ise "Haber metni, ilk paragraftan itibaren okuyanı etkilemeli ve bu ilk paragraf haberin içeriğini yansıtmalıdır. Bunun da sağlanabilmesinin tek yolu da haberlerde artık son derece iyi bilinmesi gereken 5 N-1K`dir. Bunlarda; ne, nerede, ne zaman, neden, nasıl 5-N`dir. 1 K de `kim` soruları kuralına uymaktır. Bu kurala uyulan haberlerin, temel unsurlar gözetilerek, mümkün olduğunca kısa ve öz yazılması da göz önünde bulundurulmalıdır. Haberde ki ikinci paragrafta özne ile başladığında haberin daha kolay yazıldığı görülecektir." şeklinde konuştu.

Silopi`de karşılaştıkları sorunlar hakkında öğrencilere bilgi veren Ali Güven de, öğrencilerin merak ettiği soruları cevapladı. Silopi Atatürk Anadolu Lisesi Müdürü Şiyar Tümas ise yapılan program sonrası kendilerini kırmayan basın mensuplarına teşekkür ettiğini söyledi. Öğrenciler seminer sonrası gazetecilere teşekkür ettikten sonra Okul binası önünde toplu hatıra fotoğrafı çektirdi. (Abit Dündar - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir