• DOLAR 32.578
  • EURO 34.91
  • ALTIN 2425.77
  • ...
Herkes evet dedi  Kimse Ateşkesmedi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İbrahim Sevgili/ DOĞRUHABER

Cenevre ve Astana görüşmelerinde çatışmasızlık bölgeleri ve ateşkes konusunda evet diyen taraflar o günden bugüne katliamlarını sürdürerek ateşkesmedi. Suriye İnsan Hakları Ağı (SNHR), Suriye'de geçen ay yapılan 39 katliamda 145'i çocuk, 85'i kadın, 435 kişinin öldüğünü bildirdi. SNHR, Suriye'de aynı anda en az 5 kişinin hayatını kaybettiği ve katliam olarak nitelediği saldırılara ilişkin rapor yayımladı. Raporda, bu yılın ocak-ekim döneminde rejim, Rusya, DEAŞ karşıtı uluslararası koalisyon ve DEAŞ tarafından en az 325 katliam yapıldığı kaydedildi. SNHR'nin raporunda ekim ayında tarafların yaptığı en az 39 katliamda 145'i çocuk, 85`i kadın, 435 kişinin öldüğü bildirildi.

Rapora göre, geçen ayki 16 katliamla ilk sırada yer alan Rusya, Deyrizor kentinde 65'i çocuk, 35'i kadın, 186 sivili öldürdü. İkinci sırada yer alan rejim, Deyrizor, İdlib, Hama ve Şam kırsalında 11 katliam yaparak, 28'i çocuk, 20'si kadın, 93 kişinin ölümüne sebep oldu. Raporda, ABD öncülüğündeki DEAŞ karşıtı koalisyonun geçen ay Rakka ilinde işlediği 9 katliamda, 37`si çocuk, 25`i kadın en az 104 sivilin can verdiği ifade edildi. Söz konusu raporda, DEAŞ'ın Deyrizor ve Haseke'deki 2 katliamında 15'i çocuk, 5'i kadın, 35 sivil yaşamını yitirirken, kimliği bilinmeyen taraflarca Şam'da işlenen bir katliamda 17 kişinin yaşamını yitirdiği bilgisine yer verildi. 

İDLİB'DE ATEŞKESE DARBE VURULUYOR

Rejim güçleri, Suriye'nin İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi`nde son bir aydaki ateşkes ihlalleriyle 21 sivilin ölümüne sebep oldu. Yerel kaynaklardan alınan bilgiye göre, rejim güçleri son bir ayda İdlib ilinde Han Şeyhun ve Teminiye beldeleri ile Bideme ve Birnas köylerine saldırı düzenledi. Saldırılarda toplam 12 sivil hayatını kaybetti. İdlib gerginliği azaltma bölgesi sınırları içinde yer alan, Lazkiye iline bağlı Cebel Tiffehiye, Kebine, Safiyet yolu, Sellur ve Yamadiye bölgelerindeki saldırılarda 4 sivil yaşamını yitirdi. Aynı gerginliği azaltma bölgesi kapsamındaki Hama kırsalında Latamne ve Kefer Zita beldeleri ile çevre köylerdeki saldırılarda 5 sivil yaşamını yitirdi. Saldırılardan önce köylerin boşaltılmış olması, daha fazla can kaybının önüne geçti. Mart 2011'de başlayan iç savaşta hava saldırılarına en fazla maruz kalan illerden İdlib; Türkiye, Rusya ve İran tarafından gerginliği azaltma bölgeleri kapsamına alınmıştı.

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir