• DOLAR 32.328
  • EURO 35.096
  • ALTIN 2282.344
  • ...
Mardin toz bulutu etkisi altında
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Suriye ve Irak üzerinden saatte 20 km hızla gelen çöl fırtınası, Mardin'i ve ilçelerini etkisi altına aldı. Mardin'i kaplayan toz fırtınası nedeniyle görüş mesafesinin yer yer 100 metrenin altına düştüğü gözlenirken, havada güvenlik önlemi alan helikopterin zorunlu iniş yapmak zorunda kaldı.

Vatandaşlar, toz bulutları yüzünden evlerine kapanırken, Meteoroloji yetkilileri, toz bulutunun bir gün daha etkisini göstereceğini bildirdi. Bu yıl sık sık toz fırtınasına yakalanan Mardin'de esnaf ve vatandaşlar, oluşan tozlardan olumsuz etkilendi.

Toz bulutunun Güneydoğu'nun tamamı ile Doğu Anadolu'nun doğusunda gün boyunca etkili olmasının beklendiğini ifade eden yetkililer, 7 bin fitin altında yoğunlaşan toz bulutunun görüş mesafesini de düşürdüğünü belirttiler.

Araçların üstünün tozla kaplandığı kentte, görüş mesafesinin düşmesi nedeniyle kavşak ve ana arterlerde aydınlatma lambalarının yanması dikkat çekti.

Bazı vatandaşlar üstü tozla kaplanan araçlarını yıkarken, bazıları ise araçlarını yıkamak için tozun dinmesini beklediklerini söyledi.

Tozdan en çok yaşlılar, çocuk ve solunum sorunu olan hastaların olumsuz etkileneceğini belirten uzmanlar, dışarıya çıkmak zorunda kalan bu grupların maske takmalarının yararlı olacağını bildirdiler.

Toz bulutunun kalp sıkışması ile akciğer yorgunluğuna neden olacağı için sağlığı olumsuz etkilediğine dikkat çeken uzmanlar, özellikle astım, kronik bronşit ve KOAH hastalarının dışarı çıkmamaları konusunda uyardılar.

Vatandaşlardan Bahattin Sığva, "Ağırlıklı olarak güneyden esen rüzgârlarla gelen bu tozlar hepimizi etkiliyor. Mardin şu an toz bulutu altında. Tarım açısından hiçbir faydası olmayan bu tozlar, sağlık dışında önemli oranda açık gıdalara zarar vermekte, açık pencerelerden evlere girmekte ve solunum yolu ile vücut dolaşım sistemine karışmaktadır. Tozun atmosferde olduğu günlerde açık gıdaların üstü kapatılmalı, mümkün olduğunca açık havada dolaşmamalıdır." dedi. (M. Salih Keskin - İLKHA)




























 

Bu haberler de ilginizi çekebilir