• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Irak Federal Yüksek Mahkemesi`nden "bağımsızlık referandumu" kararı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Irak'ta Federal Yüksek Mahkeme, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) bağımsızlık referandumuyla ilgili kararını açıkladı. Mahkeme ülkenin toprak bütünlüğüne vurgu yaparak, "Anayasa'nın, hiçbir bileşene ayrılma hakkı tanımadığını" vurguladı.

Irak hükümeti, "Irak'ın toprak bütünlüğünün teyidi" ve "Anayasaya dair yanlış yorumlara nokta konması" talebiyle konuyu Yüksek Mahkeme'ye götürmüştü.

Federal Mahkeme Sözcüsü Yas Samuk yaptığı açıklamada, "Federal Yüksek Mahkeme, bugünkü toplantısında Anayasanın birinci maddesini açıklayan bir karar aldı. Bu madde ile Anayasanın diğer ilgili maddelerinin Irak'ın toprak bütünlüğüne vurgu yaptığı ve 109'uncu maddenin, bütün federal yetkilerin toprak bütünlüğünün korunmasını bağlayıcı kıldığı sonucuna varıldı." dedi.

Samuk, mahkemenin, "hiçbir maddenin, herhangi bir bileşenin ayrılmasına müsaade etmediği" kanaatine vardığını belirtti.

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) 25 Eylül'de düzenlediği referandumda sandıktan yüzde 93 oranında bağımsızlığa destek çıkmıştı. Bunun üzerine Bağdat yönetimi peşmerge kontrolünde olan ihtilaflı bölgeleri geri almak üzere operasyon başlatmıştı. Operasyonda Kerkük'ün tamamı ele geçirilmişti.

IKBY Başkanı Mesut Barzani, yerlerini terk eden birliklerden Kürdistan Yurtseverler Birliği'ni sorumlu tutarken, muhalif Goran Hareketi Kerkük'ün kaybedilmesini sert bir dille eleştirerek Barzani'ye istifa çağrısı yapmıştı.

Gelişmelerin ardından Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Yüksek Seçim ve Referandum Komisyonu, 1 Kasım'da yapılması öngörülen başkanlık ve milletvekili seçimi hazırlıklarını askıya almıştı. Erbil'de toplanan Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Parlamentosu 1 Kasım'da yapılması planlanan başkanlık ve genel seçimleri sekiz ay erteleme kararı almıştı. (İLKHA)


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir