• DOLAR 32.379
  • EURO 35.055
  • ALTIN 2325.448
  • ...
Köylüler merkeze bağlanmayı sevinçle karşıladı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Beşiri ilçesinin Çevrimova (Barısıl) köyünün Batman'ın merkez ilçesine bağlanmasına ilişkin karar Resmi Gazete'de yayımlandı. Batman'a 15 kilometre uzaklıkta bulunan Çevrimova (Barısıl) köyü sakinleri, kararı sevinçle karşıladı.

Yaklaşık 230 hane ve bin 800 nüfuslu Çevrimova köyü sakinleri, daha önce bağlı oldukları Beşiri ilçesindeki kurumlardan yeteri kadar hizmet alamadıklarını ve bu nedenle Batman merkeze bağlanmak için yıllardır mücadele verdiklerini belirterek, çabalarının sonuç vermesinin kendilerini sevindirdiğini söylediler.

Köylerinde altyapı, yol, ulaşım, sağlık ve sulama kanalı gibi bir takım eksikliklerinin olduğunu ifade eden köy sakinleri, yetkililerden hizmet beklediklerini kaydettiler.

Köy içi yollarının yarısının kilitli parke taşı yapılıp diğer yarısının yapılmadığını ve bu nedenle her yağmur yağdığında yollarının adeta çamur deryasına döndüğünü vurgulayan köylüler, yapılmayan diğer bazı yollarına da kilitli parke taşı döşenmesi, altyapının yapılması için yetkililerin seslerini duymasını istediler.

Öte yandan tarlalarının içinden geçen sulama kanalından yıllardır faydalanamadıklarını, kanaldan suyun akmadığını ve bu nedenle tarlalarını kendi imkânlarıyla suladıklarını belirten köy sakinleri, yetkililerin yaşadıkları soruna çözüm bulmasını istediler.

Ayrıca köylerinin 20 köyün geçiş güzergâhı olduğunu, çoğu köydeki hastaların köylerine geldiğini fakat mevcut sağlık ocağının hem küçük hem de işlevsiz olduğunu söyleyen köylüler, tam teşekküllü bir sağlık ocağının da yapılması talebinde bulundular.

4 yıldan bu yana Batman merkeze bağlanmak için mücadele verdiklerini aktaran köy muhtarı Sait Doğru İLKHA muhabirine konuşarak, istedikleri sonucu almanın sevincini yaşadıklarını belirtti.

"Artık köyümüze el atmalarını istiyoruz"

Artık hizmet görmek istediklerini söyleyen Doğru, "Biz daha önce Beşiri ilçesine bağlıydık, 230 hanelik bir köyüz. Herkes Batman merkeze bağlanmak için referandum istedi ve bizde referandum yaptık. Hem Beşiri ilçesine yolumuz uzak hem de resmi kurumlardan daha iyi hizmet alabilmek için Batman merkeze bağlanmak istedik. Bağlandık, teşekkür ederim. Çok da memnunuz. İnşallah bundan sonra iyi bir hizmet görürüz." dedi.

Köy içi yolunun bir kısmına parke taşı döşendiğini, bir kısmına ise döşenmediğini belirten Doğru, "İnşallah yapılmayan diğer yollarımız da yapılır. Birde 6-7 yıldır arazimizde su kanalı yapıldı. Arazilerimizi işgal etmişler. Bize ne bir ücret ödediler ne de su verdiler. Bunun için gerekli yerlere müracaat da ettim, ama hiçbir sonuç alamadım. Artık köyümüze el atmalarını istiyoruz." diye konuştu.

Köylerinde yüzlerce ortaokul ve lise öğrencilerinin olduğunu, ortaokul öğrencilerinin köyde, lise öğrencilerinin ise taşımalı olarak eğitim gördüklerini aktaran Doğru, bu öğrencilerin köylerine 15 kilometre uzaklıkta bulunan Batman'a gitmemeleri için köyde bir lisenin yapılmasını talep etti.

"Hâlâ bize ne bir su ne de ödenek verildi"

Batman merkeze bağlanmanın sevincini yaşadıklarını söyleyen köy sakinlerinden Ferman Doğru ise şunları kaydetti: "Bizim bazı sıkıntılarımız var, bu sıkıntıların bir an evvel giderilmesini istiyoruz. Sıkıntılarımızdan bir tanesi sulama kanalıdır. 5-6 yıldır sulama sistemimiz tamamlandı. Hâlâ bize ne bir su ne de ödenek verildi. Toplulaştırma adı altında tarlalarımızı parçaladılar. Bir parseli 3 parsele böldüler. Bu yüzden ben komşunun, komşu benim tarlamı sürüyor. Devletin buna el atmasını istiyoruz. Tapularımız verilmiş fakat tapularımızın çoğu kaygandır. Yani tapu yerinden oynanmış, başka yere gitmiş. Şu anda herkes başkasının tarlasını sürüyor. Bunun düzeltilmesini istiyoruz."

Doğru, yapılmayan köy içi yollarının da yapılıp, merkeze rahatça ulaşabilmeleri için şehir içi minibüs istediklerini de dile getirdi.

"Cami bahçesinin parke taşıyla döşenmesini istiyoruz"

Köy imamı A.Kadir Kaya da caminin bir takım eksikliklerinin olduğunu ifade ederek, "Köyümüzün Batman'a bağlanmasıyla çok memnun olduk, sevindik. Camimizin bazı ihtiyacı vardır. Camimizin ihtiyaçlarının giderilmesini istiyoruz. Cami bahçesinin parke taşıyla döşenmesini istiyoruz." dedi.

"İnşallah bundan sonra hizmet bekliyoruz"

Tek isteklerinin sıkıntılarının giderilmesi ve hizmet olduğunu kaydeden köy sakinlerinden Faik Özcan da "Şimdiye kadar Beşiri ilçesine bağlıydık ve doğru dürüst bir hizmet alamadık. Yollarımız çamur, yürüyemiyoruz. Yolun çamurlu olmasından dolayı geçen sene ambulans sokağa giremedi ve biz hastayı sedyeye koyup sırtımızda taşıyarak ambulansa kadar taşıdık. Batman merkeze bağlandık ve inşallah bundan sonra hizmet bekliyoruz. Alt yapımız, yolumuz berbattır. İsteğimiz yardım yapılmasıdır." ifadelerini kullandı.

Yollarının kışın çamurdan geçilmediğini vurgulayan Gülistan Darga ise "Kapı önümüz hep çamurdur. Yolda yürüyemiyoruz. İsteğimiz yolumuzun yapılmasıdır." diyerek yetkililere seslendi.

Köyün gençlerinden İsmail Doğru da köylerinde spor, park gibi sosyal aktivitelerini gerçekleştirecek alanların yapılması olduğunu belirtti. Doğru, yetkililerden şehir merkezine rahatça ulaşabilmek için şehir içi minibüs talebinde de bulundu. (M.Fatih Akgül-İLKHA) 




































 

Bu haberler de ilginizi çekebilir