• DOLAR 32.367
  • EURO 34.98
  • ALTIN 2325.233
  • ...
Batı ülkelerinden Mısır`a `insan hakları` uyarısı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Kanada, İtalya, Almanya, Hollanda ve İngiltere'nin, Mısır'da Zorla Kaybedilenlerin Aileleri Birliği Koordinatörü ve Avukat İbrahim Mutevelli'nin (53) gözaltında tutulmasından ve cezaevi koşullarından endişe duyduğu bildirildi.

Açıklamada, Mutevelli'nin 7 haftadan bu yana gözaltında tutulmasından ve içinde bulunduğu söylenen tutukluluk şartlarından derin edişe duyulduğu ifade edildi.
Mısır yönetiminden "anayasada geçen sivil toplum özgürlüğünü ve işkenceye karşı korumayı garanti altına alması" talep edilen açıklamada, cezaevi koşullarına ilişkin de şeffaf olunması istendi.

Yüksek Devlet Güvenlik Savcılığı, 13 Eylül'de "yalan haberler yaymak ve yasa dışı örgüt kurmak" suçlamasıyla hakkında soruşturma açılan İbrahim Mutevelli'nin 15 gün gözaltında tutulmasına karar vermişti.

Mısır'da Zorla Kaybedilenlerin Aileleri Birliği Koordinatörlüğünü de yürüten hukukçu Mutevelli, 10 Eylül'de İsviçre'nin Cenevre kentine gitmek üzereyken gözaltına alınmıştı.

İbrahim Mutevelli'nin, tutulduğu cezaevinde işkenceye maruz kaldığı iddiaları gündeme gelmiş, Mısır yönetimi ise bunları yalanlamıştı.

Mısır'da bağımsız insan hakları örgütü "Mısır Özgürlükler ve Haklar Koordinasyonu"nun yayımladığı raporda, yılın ilk 6 ayında ülke genelinde 254 kişinin zorla kaybedildiği bildirilmiş, kaybedilenlerin tamamının erkek olduğu, yaşlarının 18-35 arasında değiştiği duyurulmuştu.

Bu haberler de ilginizi çekebilir