• DOLAR 32.367
  • EURO 34.974
  • ALTIN 2325.305
  • ...
Yaklaşık 30 bin kişi organ nakli bekliyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

"3-9 Kasım Organ ve Doku Bağış Haftası" nedeniyle Adıyaman İl Sağlık Müdürü Dr. Erdoğan Öz bir mesaj yayınladı. Öz, organ bağışı konusunda farkındalık oluşturmak için çeşitli etkinliklerin düzenleyeceklerini belirterek, Türkiye genelinde 28 bin 148 hastanın organ nakli beklediğini söyledi.

"3-9 Kasım Organ ve Doku Bağış Haftası" haftası münasebetiyle Adıyaman'da "Bağışlanan her organ filizlenen bir hayattır" sloganıyla çeşitli etkinlikler düzenleneceğini söyleyen Öz, hedeflerinin, gönüllü bağışçı sayısını artırmak olduğunu belirtti.

Türkiye genelinde yaklaşık 30 bin kişinin organ nakli beklediğini söyleyen Öz, "Ülkemizde organ bağışı ve organ nakli sayılarının yetersizliği, son dönem organ yetmezliği nedeniyle tedavi görmekte olan birçok hastanın organ beklerken hayatını kaybetmesine neden olmaktadır. Organ yetmezliği önemli bir sağlık sorunu olarak gündemdeki yerini korumaktadır. Organ bağışı ve nakli sayılarının arttırılması öncelikli hedeflerimiz arasındadır. Sağlık Bakanlığı kayıtlarına göre organ nakli bekleyen Türkiye'de 28 bin 148 hasta bulunmaktadır. Bunların 21 bin 540 ise böbrek nakli bekleyen hastalarımız oluşturmaktadır." şeklinde konuştu.

Gönüllü bilgi ve bilinç düzeyi yüksek bağışçı sayısının artırılmasını hedeflediklerini belirten Öz, "Ülkemizde her yıl kutlanmakta olan '3-9 Kasım Organ ve Doku Bağış Haftası' ilimizde de etkin, verimli ve halka ulaşabilen faaliyetlerle değerlendirilecektir. 'Bağışlanan her organ filizlenen bir hayattır' sloganı ile başlatmış olduğumuz bu faaliyetlerde amacımız halkımızın ve sağlık personelinin konuyla ilgili bilgi ve bilinç düzeyi ile gönüllü bağışçı sayısının arttırılmasıdır." ifadelerini kullandı.

Belirli noktalara stantlar kurarak halkı bilinçlendirileceği çalışmalarla ilgili bilgi veren Öz, "Hastanelerimiz, Toplum Sağlığı Merkezleri ile Aile Sağlığı Merkezleri ve toplu yaşanılan mekânlarda halkın görebileceği uygun yerlerde afişler asılarak buralarda kurulan stantlarda gönüllü vatandaşlarımızdan organ ve doku bağışı alınmaktadır. Başta sağlık personeli olmak üzere halka yönelik bilgilendirme faaliyetlerimiz sağlık personellerimizce hafta boyunca yapılacaktır. İlimizde 2012 yılından itibaren yapılan faaliyet ve etkinlikler neticesinde organ ve doku bağışçı sayısı bu ay itibariyle, (TDİS) Transplantsyon, Diyaliz ve İzleme Sistemlerindeki kayıtlara göre bin 610'a yükseltilmiştir. Amacımız bu sayının daha da yükseltilerek organ ve doku nakli bekleyen hastalarımıza en kısa zamanda organ ve doku naklinin gerçekleştirilmesinin sağlanmasına katkıda bulunmaktır. Tüm halkımızı daha duyarlı olmaya ve organ ve doku bağışı yapmaya davet ediyoruz." dedi. (İLKHA) 


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir