• DOLAR 32.583
  • EURO 34.758
  • ALTIN 2502.823
  • ...
DÜ`de "Tanzimat`tan Cumhuriyet`e Sempozyumu" yapıldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Diyarbakır Dicle Üniversitesi Kongre Merkezi'nde "Uluslararası Tanzimat'tan Cumhuriyet'e Diyarbakır Sempozyumu" gerçekleştirildi.

Açılış konuşmasını yapan Dicle Üniversitesi Rektörü Talip Gül, Diyarbakır'ın önemli bir kent olduğunu söyledi. 13 bin yıllık geçmişiyle kentin Mezopotamya ve Anadolu medeniyeti arasında bir kapı olduğunu dile getiren Gül şunları söyledi:

"Diyarbakır peygamberler ve sahabeler kentidir. Diyarbakır bugün tarihiyle yaşayan bir kenttir. Sur, cami ve hanlarına baktığınız zaman Abbasilerden Mervaniler'e, Akkoyunlular'dan Osmanlı'ya kadar birçok medeniyetin izini görebilirsiniz. Diyarbakır'ın bu tür sempozyum ve kongrelerle tanıtılmasının çok önemli olduğunu düşünüyorum. Diyarbakır yıllarca sadece karpuzuyla tanıtıldı ama Diyarbakır sadece Türkiye'de değil, dünyada da önemli bir kent."

Dicle Üniversitesi Türk İslam Sanatları Anabilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Oktay Bozan da Diyarbakır'ın bereketli toprakların, tarihi yolların kavşak noktası ve tarihi ile önemli bir yere sahip olduğunu belirtti.

Kentin büyük imparatorlukların mücadele sahası olduğunu belirten Bozan konuşmasının devamında şunları söyledi:

"Diyarbakır, uzun süre Musul'dan Halep'e, Van'dan Erzurum'a, Sivas'tan Maraş'a kadar geniş bir coğrafyanın idari merkezi olmuştur. Bugün onlarca şehrin tarihini araştırmak isteyen kişi Diyarbakır'ın tarihini bilmek zorundadır. Bu sempozyumun Diyarbakır'ı tüm yönleriyle anlamak için bugüne kadar gerçekleştirilen çalışmaların devamı niteliğindedir. Türkiye'nin ve Ortadoğu'nun önemli şehirlerinden olan Diyarbakır'ın Tanzimat döneminden Cumhuriyet'e kadar olan tarihini bütün yönleriyle tahlil etmeye çalışacağız. Sempozyuma 120 civarında bildiri sunulmuş, bilim kurulumuz tarafından 80'i kabul görmüştür."

Sempozyuma, İl Müftüsü Burhan İşliyen, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Halit Açar, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Sempozyum 19 oturum ile 2 gün boyunca devam edecek. (Emrah Deniz, Abdurrahman Tetik-İLKHA) 


















 

Bu haberler de ilginizi çekebilir