• DOLAR 32.561
  • EURO 34.881
  • ALTIN 2424.154
  • ...
Evlerine elektrik verilmeyen emeklilerden basın açıklaması
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Batman 'Emekli TOKİ'de elektrik sayaçlarının yapı dışına alınmadığı için DEDAŞ (Dicle Elektrik) tarafından elektrik verilmediğini ve bu yüzden yaklaşık bir aydır kendileri için yeni yapılan evlerine yerleşemediklerini belirten emekliler, DEDAŞ önünde basın açıklaması yaparak yaşanan duruma tepki gösterdiler.

Dicle Elektrik'ten yapılan yazılı açıklamada ise yaşanan mağduriyetin TOKİ'den kaynaklandığı belirtildi.

DEDAŞ Batman İl Müdürlüğü önüne gelen bir grup emekli, basın açıklaması yaparak yaşanan sıkıntının bir an önce giderilmesini istedi.

Emekliler adına açıklama yapan Emekliler Derneği Batman Şube Başkanı Hüseyin Ekmen, elektrik sayaçlarının yapı dışına çıkarılmadığı ve DEDAŞ tarafından elektrik verilmediği için 163 hanenin yaklaşık bir aydır elektriksiz olduğunu ve bundan dolayı evlerine taşınamadıklarını söyledi.

TOKİ ile DEDAŞ arasında yaşanan sorundan dolayı emeklilerin mağdur edildiğini ifade eden Ekmen, yaşanan sıkıntıyı bildirmelerine rağmen sorunun hâlâ giderilmediğini belirterek, yetkilileri sorunu çözmeye çağırdı.

Ekmen, "Emekliler Derneğimiz ve TOKİ işbirliğiyle yapmış olduğumuz bin 632 konutun bin 472 konutunu teslim ettik. Bunlardan geri kalan 163 tane konutumuzun yeni teslimatı yapılmış ve evleri bitmiş durumda. Ancak müteahhit ile DEDAŞ arasında bir sorun var. Bu sorun da elektrik sayaçlarının dışarı alınması sorunudur. Ancak müteahhit bu işi yaparken bu yasa çıkmamıştı. Bundan önce bu işe başlamışlar ve bu sorunu çözmüşlerdir." dedi.

"Bir an evvel sorunun çözülmesi lazım"

Sorunun bir an önce çözüleceği sözünün kendilerine verildiğini ancak hâlâ sıkıntının devam ettiğini vurgulayan Ekmen, "Önümüz kıştır. Bu insanların perişan olduklarını, kirada oturduklarını ve bu işin bir an önce çözülmesi için defalarca kurumlara, şahıslara gittik ve DEDAŞ'a da defalarca söyledik. Şu andaki sıkıntımız bitmiş olan konutlarımızı DEDAŞ'ın teslim almaması, elektrik ruhsatı vermemesidir. DEDAŞ diyor ki, 'saatleri dışarı alın' bu projede saatler içeride yapılmış. Saatler dışarı konulması için bir yasa çıktı. Ama TOKİ bu projeyi yaparken, o tarihte bu yasa çıkmamıştı. Kimsenin üyelerimizi mağdur etmesine asla müsamaha göstermeyeceğiz. Bir an evvel bu sayaç sorunun çözülmesi lazım. Bu sorun kimden kaynaklanıyorsa bir an evvel çözülmesi gerekiyor." diye konuştu.

Ekmen, sorunun çözülmemesi halinde 12 bin üyesiyle DEDAŞ'ın önünde kitlesel eylem yapacaklarını da sözlerine ekledi.

Dicle Elektrik'ten açıklama

Dicle Elektrik Dağıtım AŞ Genel Müdürü Murat Karagüzel tarafından yapılan yazılı açıklamada ise TOKİ'nin tüm uyarılarına rağmen kayıt dışı elektrik kullanmaya elverişli binalar yaptığını savundu.

Sorumluluk bölgelerinde kayıt dışı enerji kullanımının hayli yaygın olduğunun altını çizen Karagüzel, "Bu sebeple TOKİ ve yüklenicilerini çok kez kaçak elektrik kullanıma imkan sağlayan tarzda inşaatlar yapmamaları konusunda uyardık. Ancak tüm uyarılarımıza rağmen yeni yaptıkları tüm binalarda talep ettiğimiz sayaç odalarını yapmadılar, yapmıyorlar. Enerji müsaadesi için inşaatlar başlamadan önce ilk müracaatlarını yaptıklarında, enerji odalarını nasıl yapmaları gerektiği kendilerine yazılı ve sözlü olarak bildirildi. Ancak, talep ettiğimiz şekilde enerji odaları yapılmadığı için bu şekilde enerji verilmesi durumunda kaçak kullanımın çok rahat yapılabileceğini gördük. TOKİ binaları tamamlanıp, elektrik abonelikleri yapılmadan vatandaşları yerleştiriyorlar. Açılışların da hükümet yetkilileri tarafından yapılacağını belirterek baskı kurmaya çalışıyorlar. Kendi eksiklerini, vatandaşları proveke ederek gidermeye çalışıyorlar ne yazık ki. 'Nasılsa elektriğini vermek zorundadırlar' düşüncesi ile böyle davranıyorlar. Batman'daki TOKİ inşaatında da yaptığımız uyarılar dikkate alınmadı. Sayaçlar için ayrılan yerler, kaçak elektrik kullanımına son derece uygun. Biz de bunu önlemek için sayaçları dışarıya almak istiyoruz. Bizim tek yapmak istediğimiz kaçak elektrik kullanılmasını engellemek. Yoksa vatandaşı sıkıntıya sokmak değil." dedi. (M.Fatih Akgül - İLKHA) 






 

Bu haberler de ilginizi çekebilir