• DOLAR 32.558
  • EURO 35.057
  • ALTIN 2429.766
  • ...
"İngiliz hükümeti özür dilemeli ve Filistin devletini tanımalı"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Filistin Devlet Başkanlığı, Filistin toprakları üzerinde Siyonist rejimin kurulmasına ve işgal ve katliamlara yol açan "Balfour Deklarasyonu"nun 100'ncü yıl dönümü dolayısıyla bir açıklama yaptı.

Filistin halkının bir çok acıya katlandığı belirtilen açıklamada, Balfour Deklarasyonu'nun İngiliz hükümetinin suç ortaklığıyla Birleşmiş Milletler kararıymış dibi uygulandığı ve kararın bir çok felaketin başlangıcı olduğu vurgulandı.

Açıklamada,  Bunların başında 1948 yılında (Büyük feleket) anlamındaki Nakba günüdür. O gün Filistinin asıl sahipleri evlerinden edinmişlerdir." denildi. O günden sonra Filistin halkının acı ve çilesi hiç eksik olmadı. İster bu acı ve çile Filistinde kalanlar için ister 1967 yılından beri 50 yıldır mülteci ve kamplarda sürgün hayatı yaşayan Filistinliler için bu gerçek hiç değişmedi." denildi.

"İngiliz hükümeti Filistin Devletini tanımalı"

Balfour Deklerasyonu'nu yayınlayan İngiliz hükümeti ve şu an İngilltere hükümeti Başkanı olan Theresa May'in de Filistin halkının çilesininin ve yerlerinden  edilmelerinın başlıca sorumluluğunu taşıdığı vurgulanan açıklamada, "Bundan dolayı Balfour Deklerasyonu'nu yayımladığı için bir kez daha İngiliz hükümetinin Filistin halkından özür dilemeye davet ediyoruz. İngilterenin özrünün gereği olarak Filistin halkının maddi manevi ve siyasi haklarını tanıması ve Filistin devletini kurulması için çaba göstermesi lazımdır.  İngiltere'nin İşgalci İsrail devletinin kurulmasına yardım ettiği için bu işgali bitirmesi için de çaba gotermesi kaçınılmazdır." ifadelerine yer verildi.

"Bunun yegane sorumlusu İngiltere hükümetidir"

Açıklamanın devamında, şu görüşlere yer verildi: "Siyasi ve yasal olan tüm yolları deneyeceğimizi teyid ediyoruz.  Bu gün yaşananların acı ve talihsiz İngiliz deklerasyonundan kaynaklandığını biliyoruz ve bunun yegane sorumlusu İngiltere hükümetidir. Bu bağlamda onurlu ve özgür insanların dünyanın değişik başkentlerinde çıkıp İngilizlerin bu sömürge politikasını protesto edeceklerine ve ellerinden gelenleri yapacaklarına inanıyoruz. Aynı zamanda İngiliz parlementosunda cesur ve karekterli kişilerin de hükümetten Filistin devletinin tanınmasını istediklerini biliyoruz."

Açıklamanın sonunda, "Bu vesileyle bizler Filistinde yaşayan halkımızın gayretlerini ve Filistinin dışında yaşayan halkımızın İgilizlerin bu acı ve talihsiz antlaşmayı red edip kınamaya davet ediyoruz." çağrısında bulunuldu. (İLKHA)


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir