• DOLAR 32.332
  • EURO 35.074
  • ALTIN 2279.523
  • ...
Erbil ile Bağdat arasındaki anlaşma taslağı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Mesut Barzaniye yakınlığı ile bilinen Rûdaw'ın ulaştığı anlaşma taslağına göre  üzerinde anlaşma sağlanan maddeler şunlar:

1. 19 Mart 2003'te belirlenen sınırların esasına göre, Irak Anayasası'nın 143. maddesi çerçevesinde, 53 sayılı devleti yönetme yasasına göre, Kürdistan Bölgesi Hükümeti'nin idaresinde olan iller, idari sınırlarına bağlı olmalı. Federal yasalar ve anayasaya aykırı olmaması şartıyla bu bölgelerde yerel yönetim ve yerel polis kalacaktır.

2. Federal güçler Kürdistan Bölgesi idaresi dışındaki bütün bölgelere yerleşecek. Sembolik olması şartıyla Peşmerge Güçleri de söz konusu bölgelerde bulunabilir. Açıklamalarda belirlendiği üzere söz konusu bölgelerde peşmergenin sayısı federal komutanın talimatı çerçevesinde bölgeden bölgeye göre değişecektir.

3. Sınır güçleri ile federal güçler Peşhabur Sınır Kapısı'nın denetimini alacak, çünkü federal güçleri ile yerel güçler dışında başka bir gücün katılması için herhangi bir yasal dayanak söz konusu değildir. Ancak Peşmerge Güçleri'nin, Irak Silahlı Kuvvetleri'nin bir parçası sayılması ve Başkomutanın talimatlarına bağlı kalması halinde bu olabilir.

4. Federal güçlerin yeniden yayılacağı bölgelerde komutanlığın yanı sıra kontrol sadece federal güçler tarafında sağlanacak.

5. Federal güçlerin bölük komutanları ve birlik yetkilileri peşmerge cephe sorumlularıyla, federal güçlerin yeniden yerleşeceği bölgeleri ziyaret etmek ve mevzilerin teslim edilmesi sürecinin gerçekleşmesi için bir plan yapacak.

6. Anlaşma, imzalandıktan sonra, Kürdistan Bölgesi'ne bağlı sınır koruma güçlerinin çekileceği bölgelerde de uygulanacak.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir