• DOLAR 32.312
  • EURO 35.111
  • ALTIN 2308.616
  • ...
Ruhani, Aliyev ve Putin Tahran`da bir araya geldi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev Tahran'da bir araya geldi. İkincisi düzenlenen üçlü devlet başkanları zirvesinde liderler enerji, ulaştırma projeleri ve ekonomik ilişkileri ele aldı. Zirvede liderler, ortak bir bildiriye de imza attı.

İmza töreni öncesi konuşma yapan Ruhani, ilki Bakü'de yapılan üçlü zirvenin ana hedeflerinin gerçekleştiğini belirterek, "Bakü zirvesinde 'Kuzey-Güney Ulaşım Koridoru' de dahil elektrik, enerji, ticari işbirliği, petrol ve doğalgaz üzerine odaklanmıştık. Bugün, bu alanlarda iyi adımlar attığımızı duyurmaktan memnuniyet duyuyorum." dedi.

Ruhani sözlerine şöyle devam etti: Ulaştırma konusunda Asya kıtasını Avrupa'ya bağlayacak 'Kuzey-Güney Ulaşım Koridoru' demiryolu projesi hızla gelişmektedir. Umarım İran'daki Reşt-Astara demiryolu projesinin tamamlanmasıyla birlikte yakın gelecekte bu projenin açılışını kutlarız." İfadelerini kullandı.

Enerji işbirliği konusunda da üç ülke arasında ciddi adımlar atıldığına dikkati çeken Ruhani, şunları kaydetti:

"Şu anda Rusya'nın önde gelen enerji firmaları, İran'daki petrol projelerine yatırım yapmak için İranlı taraflarla müzakere yapmaktadır. Öte yandan Azerbaycanlı petrol ve doğalgaz şirketleriyle Hazar Denizi'nde petrol arama, keşif ve üretme üzerinde görüşmeler devam etmektedir. Üç ülke ekonomisinin bölgeselleşme süreci ise kabul edilebilir bir hızda ilerlemektedir. İnşallah gelecekte bu gelişmelerin olumlu sonuçlarına tanıklık edeceğiz."

Ruhani, "Ekonomik işbirliğinin genişletilmesi konusunda ülkemiz yakında Avrasya Ekonomik Birliği ile ilişkilerini geliştirecektir. Ticarette üç ülke arasındaki standartların uyumlaştırılması ve gümrüklerde yeşil koridorların oluşturulmasıyla birlikte ulusal para birimi kullanımı, bankalar arası bilgi paylaşımı ve bankacılık işbirliği geleceğimizi aydınlatacaktır." şeklinde konuştu.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev de üçlü müzakerelerin yararlı geçtiğini ve üç ülke ilişkilerinin daha da geliştirilmesi gerektiğini belirtirken, üç ülkenin ortak kültür ve tarihe sahip olduklarını söyledi.

Rusya Devlet Başkanı Putin ise müzakerelerin son derece faydalı geçtiğini belirtirken üç ülke arasında ilişkilerin geçmişe göre daha da geliştirilmesi gerektiğini söyledi. Putin, Suriye meselesine de işaretle, İran ve Rusya'nın Suriye sorunun çözümü için çaba gösterdiklerini söyledi.

İran, Rusya ve Azerbaycan Liderler Zirvesi'nin ilki geçen yıl Bakü'de düzenlenmişti. Zirvenin üçüncüsü ise 2018 yılında Rusya'da düzenlenecek. (İLKHA)








 

Bu haberler de ilginizi çekebilir