• DOLAR 32.565
  • EURO 34.886
  • ALTIN 2430.335
  • ...
Putin ve Aliyev Hamaney ile görüştü
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Vladimir Putin'in karşılıklı işbirliğini geliştirmeye yönelik önerisini olumlu karşılayan Ayetullah Ali Hamaney, "Son yıllarda ikili ilişkiler ile bölgesel konularda elde ettiğimiz yararlı deneyimleri münasebetlerin daha da geliştirilmesi yönünde kullanmalıyız." dedi.

İki ülkenin Suriye konusunda olumlu bir işbirliği tecrübesine sahip olduğuna işaret eden Hamaney, "Bu işbirliği, Tahran ile Moskova'nın zor meydanlarda bile ortak amaçlarını hayata geçirebileceğini gösterdi. Teröre destek veren ABD ittifakının Suriye'de hezimete uğramasının inkâr edilemeyen bir gerçek olduğuna rağmen onlar komplo tasarlamaya durmadan devam ediyorlar, bu yüzden de Suriye krizinin tamamen çözülmesi, sağlam bir işbirliğinin devam ettirilmesine bağlıdır." ifadelerini kullandı.

Suriye halkının bu ülkedeki olaylar üzerinde karar verecek nihai merci olduğunu belirten Hamaney, "Suriye konusundaki tüm çözüm yolları bu ülkenin kendi içinden kaynaklanmalıdır; bu öneriler kapsamlı olsa bile Suriye devleti hiçbir şekilde baskı altında tutulmamalıdır." diye belirtti.

Putin'in, nükleer anlaşma başta olmak üzere çok taraflı anlaşmalara bağlı kalma gerekliliği konusundaki ifadelerini olumlu olarak değerlendiren Hamaney, "Maalesef ABD, asi davranışlarda bulunmaya devam etmektedir ki, bunlara karşılık vermek için aklımıza dayanarak doğru yollara başvurulmalıyız." dedi.

Suudilerin bazı ülkelere ve özellikle de Yemen'e müdahale edip cinayet işlemesinin bu ülkenin gayet zor durumlarla yüzleşmesine zemin hazırladığını kaydeden Hamaney, "Onlar, bulaşıcı ve ölümcül hastalıklara yakalanan mazlum Yemen halkına ilaç ve yardımların ulaşmasına bile izin vermiyor." şeklinde konuştu.

ABD'nin, İran ve Rusya'ya uyguladığı yaptırımlara ortak bir şekilde karşılık vermek için işbirliği yapmanın gerekli olduğunu belirten Hamaney, "Ülkeler arasındaki ilişkileri zayıflatmak için düşmanların yaptığı kara propagandalara bakmaksızın ikili veya çok taraflı ekonomik ilişkilerde doları ortadan kaldırıp milli para birimini yerine kullanma gibi yöntemlerle ABD'nin ambargolarını etkisiz hale getirerek bu ülkeyi yalnız başına bırakabiliriz." ifadelerini kullandı.

Hamaney, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'i kabulünde ise İran ve Azerbaycan arasındaki derin bağlara işaret ederek, karşılıklı ilişkilerin geliştirilmesi gerektiğini vurgulayarak şöyle konuştu:

"Tabii ki, İran ve Azerbaycan arasındaki yakın ve dostane ilişkilerin muhalifleri de var. Dolayısıyla onların vesveseleri ve sabotaj eylemlerine karşı durmalıyız ve büyük iradeyle çaba sarf ederek farklı alanlardaki ilişkileri geliştirmeliyiz."

Hamaney, "Sovyetler Birliği'nin Azerbaycan'da yürüttüğü Marksizm'i teşvik etme girişimleri ve dinin unutulmasını amaçlayan faaliyetlerinin boşa çıkartılmasının en önemli sebebi Azerbaycan halkının güçlü bir inanca sahip olmasıdır. Bu sene Azerbaycan'da Muharrem etkinliklerinin görkemli olarak yapılması Azerbaycanlıların inancının sağlam olduğunu gösteriyor." dedi.  

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ise iki ülke arasındaki ilişkilerin istikrarlı bir şekilde ilerlediğine dikkati çekerek, "İran'la olan ilişkilerimiz gayet sağlamdır ve kimsenin iki ülke arasındaki ilişkilere müdahale etmesine izin vermeyeceğiz." şeklinde konuştu. (İLKHA)






 

Bu haberler de ilginizi çekebilir