• DOLAR 32.565
  • EURO 34.913
  • ALTIN 2422.734
  • ...
Yıldönümü münasebeti ile Harf devrimi ve sonuçları
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Haber/Yorum

1923`de kurulan Kemalist Sistem geçmiş ile olan bağların kesilmesi için yapılabilecek herşeyi yapmıştır. Napolyona göre “dünya bir ülke olsa başkent olmak istanbul`a yaraşır”dı ama Kemalist Sistemin sahipleri o dönemde bir kır kasabasını andıran Ankara`yı başkent olarak seçti.

Herşeyi değiştirmeye kararlı olan sistem, kılık-kıyafet devrimi ile erkeklerin ve kadınların elbisesini değiştirdi. Hicri takvimi kaldırıp  miladi takvimi getirdi.

Hafta sonu tatilinden, bıyık şekline kadar herşeye müdahale eden Kemalist Sistemin Arap harfleri ile de kavgası vardı.

Kurtuluş savaşını İngiliz-Fransız-İtalyan ve Yunan güçlerine yani Batı`ya karşı veren Anadolu halkı yapılan tüm değişikliklerde klavuz olarak Batı`nın alındığını acı ile izledi.

Sırada Arap harfleri vardı.

1 Kasım 1928 yılında Arap harfleri yerine yine kendisine karşı bağımsızlık verilen Batı`dan alınan harfler kopyala-yapıştır yöntemi ile bu ülkeye taşındı.

Dönemin sözde aydınları Arap Alfabesini karalama adına Türk oğlu kargacık burgacık harflerle eğitim almamalı deyip meseleyi eğitim meselesi olarak göstermeye çalışsa da aslında mesele siyasi  ve ideolojik idi.

Buyurun süreçle ilgili İsmet İnönü hatırlarında neler söylüyor:

“Harf inkılabı bir okuma yazma kolaylığına bağlanamaz. Ama, harf inkılabının bizde tesiri ve büyük faydası, kültür değişmesini kolaylaştırmasıdır. İster istemez Arap kültüründen koptuk.”

İnönü`nün Arap kültüründen koptuk derken neyi kastettiğini açıklamaya gerek yoktur sanırım. Evet eğip bükmeye gerek yok. Mesele okuma yazma kolaylığı değildir, mesele kültür değişimini hızlandırmaktır. Zira Arap harfleri Anadolu halkına daima islamı hatırlatacaktı...  hala anlamadınız mı?

Harf değişimi ile ülkeye çağ atlatma iddiasında olanların ülkeyi ne hale soktuğu malumunuz...Çinliler yüzlerce yıldır aynı alfabeyi kullanır ve ekonomik gelişmişlik düzeyinde bizden çok çok ilerdeler...

Japonlar ne tarihlerinden vazgeçti ne kültürlerini terketti ne de gelişmişliğinden bir şey kaybetti.

Ruslar hala Kiril alfabesini kullanır; Grek alfabesini kullanmak Yunanlıların başına bela olmamıştır...

Evet mesele siyasi idi. Sistem İslamı bu topraklardan söküp atmak istemişti...Ne var ki sistemin sahipleri İslam`ın muazzam gücünden bihaberdiler.

Harf değişimi 89 yaşında.

Sistem bu konuda yapmak istediğini kısmen başardı.  Artık hepimiz bundan 90 yıl önce Osmanlı topraklarında sadece gayrimüslimlerin kullandığı alfabeyi kullanıyoruz. Fakat biz bu alfabeyi kullanırken de Aziz İslamın mesajını gündemleştiriyoruz..

Alfabeyi kaldırdınız ama mesajı boğamadınız ve yenildiniz

Bu haberler de ilginizi çekebilir