• DOLAR 32.534
  • EURO 34.807
  • ALTIN 2432.89
  • ...
Domatese 'Rusya' zammı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Rusya'nın 1 Kasım'dan itibaren Türkiye'den yeniden domates ithal etmeye başlayacağını açıklaması, fiyatları da arttırdı. Mardin'de geçen hafta toptancılar 50 kuruş ve pazarcıların 1 TL'den sattığı domates, 3-4 TL'den alıcı bekliyor.

Zamlara tepki gösteren vatandaşlar, eskiden her hafta 5 kilo domates alırken şimdi sadece aynı parayla bir kilo aldıklarını söyledi. Pazarcılar ise zamma Rusya'nın kasım ayında Türkiye'den yeniden domates almaya başlayacağını açıklamasının etkili olduğunu savundu.

"50 kuruşa sattığımız domates 3 TL oldu" 

Domates fiyatının çok yükseldiğini, bu yüzden pazarcıların domates alamadığını belirten Hal Toptancısı Ümran Turgay, aldıkları domatesin ellerinde kaldığını ve bozulmaya başladığını söyledi.

Turgay, "Domatesin Rusya'ya ihracat yapılacağı açıklamalarının ardından fiyatı çok yükseldi. Eskiden domatesin toptan fiyatı 50 kuruş idi, şimdi 3 TL oldu. Pahalı olduğu için kimse almıyor. Satılamadığı için de bozuluyor. Biz toptan 3 TL'ye satıyoruz, marketçiler ve pazarcılar ise 3 buçuk veya 4 TL'ye satıyor. Domateslerimiz satılamadığı için bozuluyor, biz de bozulanları ayıklayıp çöpe atıyoruz." diye konuştu. 

"Fiyat yüksek olduğu için kimse almıyor"

Domates fiyatının pahalı olmasından yakınan Pazarcı Selman Azboy ise şunları söyledi: "Domates çok pahalıdır. Kilosunu toptan 3 TL'den alıyoruz ve 3 kilosunu 10 TL'ye satıyoruz. Domates ihracattan dolayı pahalı oldu. Rusya'ya ihracat yapılmadan önce domatesin kilosunu 1 liradan satıyorduk, ek yüksek fiyatı 1 lira 25 kuruştu. Şimdi ise 3 TL 50 kuruşa satılıyor."

"Allah hakkımızı bırakmasın"

Yüksek fiyatlardan dolayı pazardan domates alamadığını söyleyen Mehmet Turgay, "Pazara geldim, patates ile salatalık aldım ama domates pahalı olduğu için alamadım. Eskiden domatesin kilosunu 1 TL'den alıyorduk. Şimdi ise kilosu 3 buçuk 4 TL diyorlar. Domates Rusya'ya ihraç edildiği için alamıyoruz. Olan fakirlere oluyor." dedi.

Pazardan sadece biber ile patlıcan aldığını söyleyen Mehmet İlhan, "Domates pahalıdır, domatese zam yapanlardan Allah hakkımızı bırakmasın." diye konuştu.

"Eskiden 5 kilo alıyordum şimdi aynı parayla 2 kilo aldım"

Pazar alışverişine çıkan Kemal Yıldız da, "Domates, patlıcan, ıspanak aldım. Ama özellikle domates çok pahalıdır. Eskiden 5 kilo domates alıyorduk şimdi aynı parayla ise 2 kilo alıyoruz. Rusya'ya ihracat edildiği için çok pahalı oldu." dedi.

"Domatesi biz ekiyoruz Rusya yiyor"

Eskiden 6 kilosunu 5 TL'ye aldıkları domatesin Rusya'ya ihracatının yapılmasıyla fiyatının çok yükseldiğini ve artık satın alamadıklarını söyleyen Hacı Süleyman Aslan, şunları dile getirdi:

"Pazara geldik, ama daha bir şey alamadık, çünkü fiyatlar çok pahalı. Domates de diğer çeşitler de pahalıdır. Domates Rusya'ya ihracat edildiği için azaldı ve fiyatı da arttı. Millet de fakirdir, artık domates alamıyor. Domatesler bizim ama biz istifade edemiyoruz. Rus devleti istifade ediyor. Biz ekiyoruz onlar yiyor. Eskiden 6 kilo 5 TL'ye alıyorduk şimdi ise kilosu 3 TL'ye kadar çıkmış."

"Kaliteli domates buraya gelmiyor"

Halde domates çok pahalı olduğu için satın alamadığını belirten pazarcı esnafı Mehmet Aydın, "Domates fiyatı bir hafta içerisinde tavan yaptı ve çok pahalı oldu. Pazarcıyım, sebze haline gittim, domates alamadan geldim. Halde kilosu 3 TL olmuş, ondan dolayı alamadım. Millet de fakir olduğu için alamıyor. Gelen domatesler de düşük kalitedir. Eskisi gibi kaliteli domates buraya gelmiyor. Rusya'ya ihracat yapıldığı için fiyatı çok yükseldi. Kilosunu 3 TL'den alsam burada 4 TL'den satmamız gerekiyor, yoksa kurtarmıyor. Çünkü bozuk çıkıyor, ondan dolayı domates satamıyorum." dedi. (M. Salih Keskin, Mehmet Aslan - İLKHA)















































Bu haberler de ilginizi çekebilir