• DOLAR 32.5
  • EURO 34.771
  • ALTIN 2487.854
  • ...
Su Faturasına `Atık Dönüşüm` Zammı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İstanbul`da toplanan katı atıkların dönüştürülerek yok edilmesi amacıyla kurulan Katı Atık Bertaraf tesislerinin yıllık maliyeti su faturalarına yansıtılacak.

Büyükşehir Belediye Meclisi`nin tarife komisyonuna sunulan teklife göre, 188 milyon TL tutarındaki yıllık bertaraf maliyeti su birim fiyatlarına eklenecek.

İstanbul`da toplanan çöp ve katı atıkları Odayeri, Kömürcüoda ve Hasdal`da oluşturulan katı atık depolama tesislerinde biriktiriliyor.

Büyükşehir belediyesi tarafından geliştirilen sistemle enerji üretimi sağlanan tesislerin yıllık giderlerinin yüksek olması nedeniyle maliyetlerin faturalara yansıtılmasına karar verildi.

GİDER 188 MİLYON LİRA
İBB Katı Atık Müdürlüğü tarafından hazırlanan çalışmaya göre, kent genelindeki çöp ve atıkların taşınması için yıllık 84 milyon TL, bertarafı için 88 milyon TL, sızıntı suyu arıtma için 14 milyon TL, Saha yapımı için 17 milyon 500 bin, sıkıştırma tesisleri için 22 milyon ve tesis bakım-kira için olmak üzere 2 milyon 829 bin lira bütçe harcanıyor.

Buna karşın,çevre temizlik vergilerinden alınan yıllık 38 milyon lira ile birlikte tesislerde üretilen elektriğin satışından 2,5 milyon lira tutarında yıllık gelir elde ediliyor.

Yıllık 5,2 milyon ton çöpün toplanarak bertaraf edilmesi için harcanan paranın toplamı 229 milyon lira olurken, gelir olarak 40,5 milyon lira elde ediliyor.

Komisyon tarafından yapılan incelemeye göre İSKİ tarafından şebekeye verilen her birim metreküp su için 23 kuruş çevre temizlik vergisi alınıyor. Bu verginin yüzde 20`si Büyükşehir Belediyesi`ne aktarılırken yüzde 80`i ilçe belediyesi`ne veriliyor. Bu kapsamda tesis giderlerini karşılamak ve maliyetleri paylaşmak amacıyla her birim metreküp suya 23 kuruşluk ek bedel konulması istendi.

Komisyon tarafından kabul edilen 23 kuruşluk zam talebi Belediye Meclisi`nde oyçokluğuyla onaylandı. Buna göre 23 kuruşluk ek bedel su faturalarına eklenecek.

Bu haberler de ilginizi çekebilir