• DOLAR 32.379
  • EURO 35.022
  • ALTIN 2326.145
  • ...

EKONOMİ SERVİSİ

Vodafone`un ekonomik ve sosyal kalkınmaya katkıda bulunma hedefiyle TABİT ortaklığında Aydın`da hayata geçirdiği Vodafone Akıllı Köy projesi hızla gelişiyor. Dünyanın ve Türkiye`nin ilk akıllı köyü olarak gösterilen Vodafone Akıllı Köy, geleneksel tarım yöntemlerini ileri teknolojinin olanaklarıyla birleştiren yeni nesil kırsal yaşam şekliyle, hem Türkiye`deki diğer köy ve kırsal yerleşkelere, hem de diğer Vodafone ülkelerine örnek olacak modeli sunuyor.

Verimlilikte %10 Artış

10 yılda yaklaşık 28 milyon TL`lik yatırım yapılması planlanan Vodafone Akıllı Köy`deki teknoloji ve nitelikli bilgi uygulamalarıyla 5 yılda 642 bin çiftçiye ulaşılarak toplam 15 milyar TL`lik ekonomik değer yaratılması hedefleniyor. Vodafone Akıllı Köy`de uygulanan akıllı model ile bitkisel üretim maliyetlerinde %22, hayvansal üretim maliyetlerinde %20 tasarruf sağlanırken, verimliliği ortalama %10 artırmak mümkün olacak. Uçtan uca dijital teknolojilerle donatılan Vodafone Akıllı Köy, çevresel kalkınmaya da katkı sağlayacak. Akıllı sistemleri sayesinde toprak ve su kirliliğinin önüne geçerek tarımsal kaynakların sürdürülebilirliğini sağlayan Vodafone Akıllı Köy`de tarımsal sulamada en az %20 tasarruf elde edilecek.

Projenin Sürdürülebilir Başarısı İçin Çalışıyoruz

Geleceğin heyecan verici dünyasına müşterileriyle birlikte hazırlanmayı ve onların “dijital yol arkadaşı” olmayı hedeflediklerini belirten Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Engin Aksoy, şunları söyledi: “Türkiye`nin dijitalleşmesine liderlik etme vizyonuyla bireyleri, haneleri, kurumları, şehirleri ve köyleri dijitalleştirmeye devam ediyoruz. Bugün toplam 7 Vodafone ülkesinde uygulanan ve dünyada milyonlarca çiftçiye ulaşması hedeflenen, Türkiye`de ise 1 milyon çiftçiye erişen Vodafone Çiftçi Kulübü programımızdan aldığımız ilham ve edindiğimiz deneyim ile 2 yıl önce dünyanın ve Türkiye`nin uçtan uca dijital teknolojilerle donatılmış ilk akıllı köyü Vodafone Akıllı Köy`ün temelini attık. Vodafone Akıllı Köy ile geleneksel tarım yöntemlerini ileri teknolojinin olanaklarıyla birleştiren yeni nesil bir kırsal yaşam modeli sunuyoruz. Bu modelle, dijitalleşmenin gücüyle hem tarımsal üretimde verimliliğin artırılmasını, hem de çiftçimizin sosyal yaşam standartlarının yükseltilmesini hedefliyoruz. Hesaplamalarımıza göre, Vodafone Akıllı Köy`deki teknoloji ve nitelikli bilgi uygulamalarıyla 5 yılda 642 bin çiftçiye ulaşarak toplam 15 milyar TL`lik ekonomik değer yaratabileceğiz. Vodafone Akıllı Köy projesinin sürdürülebilir başarısı için çalışmaya devam edeceğiz.”