• DOLAR 32.549
  • EURO 34.834
  • ALTIN 2431.568
  • ...
SON DAKİKA
İran uyruklu turistlerin ahlak dışı davranışları tepki çekiyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Türkiye'de turistlerin ekonomik getirisinin yanı sıra bazı turistlerin ahlak dışı tavırlar sergilemeleri kötü örnek teşkil ederek toplumu fuhşiyata doğru sürüklüyor.

Bazı İran uyruklu turistlerin sınır şehri olması nedeniyle tercih ettikleri Van'da da ahlak dışı davranışlar sergilemesi toplumun tepkisini çekiyor.

İranlıların Van ekonomisine büyük katkılarının olduğunu söyleyen vatandaşlar, şehrin İslami kimliğine aykırı davranıldığı gerçeğinin de görülmesi ve buna karşı önlem alınması gerektiğine dikkat çekti.

Van'a gelen İranlıların, kanunlar nedeniyle ülkelerinde yapamadıklarını bölgede rahatça yaptıklarını söyleyen İbrahim Altınoğlu kentte içkili mekânlarda yaşanan artışa işaret etti.

Altınoğlu, "İranlıların gelip Van'da tuttukları ev sayısı hayli fazla. Bunun sonucunda ahlaksızlık gittikçe yayılıyor. Onların yaptığı şey, mahallelere ve çarşılara yayılıyor ve sonucu da görülüyor. Bir kurt ağaca girdiği andan sonra kurtuluşu yoktur. Buna gerçekten devletin bir önlem alması gerekiyor. Kanunla mı alır veya farklı bir yöntemle mi alır bilinmez ama almadıkları zaman basit gördüğümüz şeyler bölgeyi tamamen tahrip eder." dedi.

"Buraya gelerek açılıp saçılmalarını doğru bulmuyoruz"

İranlıların Van ekonomisine büyük bir katkısının olduğunu söyleyen Recep Aldemir ise "Güzel katkıları var ama dini açıdan baktığımız zaman çok büyük sıkıntıları da var. Buraya gelerek açılıp saçılmalarını doğru bulmuyoruz. Buranın halkı dindar bir halktır. Van'a gelindiğinde buradaki açıklığı İranlılar ve öğrencilerde çoğunluk olarak görebiliyoruz. Halkı dindar bir halk olduğu için ben de bir Müslüman ve bir esnaf olarak gerçekten çok büyük bir rahatsızlık duyuyorum." ifadelerini kullandı.

"Yetkililer bu tür olaylara karşı biraz daha baskıcı tutum sergilemelidir"

Turist olarak şehre gelen İranlıların halkın islami değerlerine, gelenek ve göreneklerine göre hareket etmesi gerektiğini söyleyen Aldemir, "Sokaklara çıktığımız zaman o ahlaksızca davranışları gördüğümüz zaman rahatsızlık duyuyoruz. Burada barlar falan açmaları hiç doğru şeyler değil. Bu davranışlar Müslüman halkı manevi olarak çok etkiliyor. Maddi açıdan belki katkıları olabilir ama manevi açıdan çok büyük de zararlar veriyor. Bundan dolayı yetkililer bu tür olaylara karşı biraz daha baskıcı tutum sergilemelidir." diye konuştu.

 "Yetkililerin bu konu hakkında duyarlı olmalarını istiyoruz"

Yetkililerin ve vatandaşların bu konuda duyarlı olmaları gerektiğini ve bu tür ahlaksız tutum ve davranış sergileyenlere müsaade etmemesi gerektiğini dile getiren Necmi Aşan, "Gerçekten İranlıların Van ekonomisine katkısı büyüktür. Fakat dini yönden bakıldığı zaman sokaklarda olsun, caddelerde olsun insanlarımızın bu konu hakkında çok rahatsız olduğunu hepimiz çok açıkça görüyoruz." ifadelerini kullandı.

"Tepkimizi göstermek zorundayız"

Van halkının İslami bir kimliğinin olduğunu ifade eden Tayyar Almaç, "İranlıların buralara gelerek barlara, diskolara ve pavyonlara dolmaları ve bunlara hizmet edecek olan pavyonlar açmaları bunun yanı sıra açık saçık necis kıyafetlerle sokaklarda gezmeleri kötü bir durumdur. Bizim halkımız geleneksel de olsa örfide olsa İslami manada tesettüre riayet eden bir halktır. Her ne kadar yabancı üniversite öğrencileri ahlaki tahribata büyük oranda yol açtılarsa da İranlıların da bundan kalır tarafı yok. Nesillerimiz için ileriki zamanlarda büyük tehlike arz eden bu ahlaksızlığa bir çare bulmak ve tepkimizi göstermek zorundayız. İslami STK'lara, İslami şahsiyetlere, toplumdaki kanaat önderlerine, âlimlere ve İslam davetçilerine büyük görevler ve büyük sorumluluklar düşüyor. Gerçekten insanımızı bu noktada bilinçlendirip duyarlı hale getirmek ve bu İranlıları da bir şekilde ikaz etmek gerekiyor." diye konuştu. (Erkan Karadağ- İLKHA)










 

Bu haberler de ilginizi çekebilir