• DOLAR 32.381
  • EURO 35.004
  • ALTIN 2326.06
  • ...
İlk Müslüman Suriyeli Astronot Gaziantep`te
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

TEKNOLOJİ SERVİSİ

Gaziantep Büyükşehir Belediyesince düzenlenen ve 3 gün sürecek Bilim Şenliği, Gezegenevi ve Bilim Merkezinde başladı. Şenlik, bilimi ve teknolojiyi, halkla ve gelecek nesillerle buluşturmak; bilimsel bilgiyi geniş toplum kitlelerine ulaştırmak, bilim ve teknoloji arasındaki etkileşimi kavratmak ve gençlere deneysel ve yenilikçi yaklaşımlar konusunda ilham vermek, okul dışı öğrenme, tanışma ve kaynaşma ortamı sağlamak amacıyla gerçekleştiriliyor. Şenlikte, 35 ayrı atölye, söyleşiler, Eğlen bilim ve Konya bilim merkezi bilim gösteri ekiplerinin bilim gösterileri, TÜBİTAK 4006 Bilim projesi sergileri, tanıtım ve bilim kitapları stantları yer alıyor.

Şenlik Akşamlarında Teleskopla Gökyüzü Gözlemleri Yapılacak

Şenlik süresince, Elektronik Kitlerle Yaratıcılık Atölyesi, Zeka Oyunları, Robotik atölye, 3D modelleme atölyesi, Bilim Mutfakta, Bitki dünyası, Yenilenebilir enerji, Pan flüt tasarımı, Uygulamalı matematik, Akciğer modeli, Oryantiring, Güneş saati, Kimya atölyesi, Gök-atlası, DNA izolasyonu, Ressam robot, Sıfırın altında neler oluyor, Bağlantı kuralım, Bilim gazeteciliği gibi 35 ayrı atölye açık tutulacak. Üniversiteden akademisyenler, diğer bilim merkezlerinin uzman eğitmenleri, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi bünyesinde hizmet veren uzman eğitmenler tarafından gerçekleştirilecek. Prof. Dr. Ethem Derman ve Cansu Canan, Astro fotoğrafçı Kubilay Akdemir, Astronot Muhammed Ahmet Faris ve Coşkun Aral, Gastronom Yeşim Kaya çocuklarla söyleşecek. Şenlik akşamlarında ayrıca teleskopla gökyüzü gözlemleri de yapılacak.

Çağ, Bilgi Toplumu Çağıdır

Büyükşehir Belediye Başkan Fatma Şahin, “Geleceğimizle ilgili iddiamızı ve hedefimizi gerçekleştirebilmemiz için çocukların bilimsel çalışmalar çerçevesinde yetiştirmek gerekiyor. Çağ, bilgi toplumu çağıdır. Bu çocukları, bilim merkezlerindeki fırsatları sunmamız lazım. Tek başına Milli Eğitim Bakanlığının yapacağı çalışmalarla bu olmaz. Bu manada topyekun bir seferberlik şart oldu. Çocuklarımızın kitaptan öğrendikleri bilgiyi, teoriyi pratikte nasıl enerjiye, nasıl potansiyele, nasıl teknolojiye dönüştürdüklerini gösteren bir bilim şenliği hazırladık” dedi.

En İyi Bilim Merkezleri Geldi

Şehrimizle beraber Kocaeli, Bursa ve Sancaktepe bilim merkezleri bilim şenliğimize katıldı, bu alanda iyi çalışan bilim merkezleri şehrimize geldi, çalışmalarını anlatıyorlar. Okullarımızda, üniversitemizde bilim merkezi bölümü öğrencileri, katıldıkları yarışmalardaki ürünlerini sergiliyor. Bir de şehrimiz çok göç alıyor. Göç aldığımız bölgelerdeki öğrencilerimize, Dünya`da, ülkemizde bilim adına neler olduğunu burada gösteriyoruz.

İlk Müslüman Suriyeli astronotu getirdik

Yeni dünya yapay zeka, uzay ve astronomi üzerine kuruluyor. İlk Müslüman Suriyeli astronotu getirdik.  Çocuklarımıza uzayı ve uzaya çıkmadaki başarısını anlatacak. Gökyüzü fatihlerine ihtiyacımız var. İyi rol model bu işi başarmış insanları dinlemesi anlardan alacakları bilgiler doğrultusunda hayatlarını planlamaları gerekiyor. Bunun için bilim şenliğini düzenledik. Büyük bir heyecan ve coşku var. Önümüzdeki yıl bilim şenliği daha da büyüteceğiz. TÜBİTAK birlikte Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) içerisinde bir bilim merkezi açıyoruz. Çocuklarımızı bilimde, Fende, ilimde, insanlıkta, irfanda ve hikmette yetiştirme iddiamız var. Bunun içinde büyük gayret gösteriyoruz” dedi.

Türkiye`de İlk Uzay İnsanını Görmek İstiyorum

Astronot Muhammed Ahmet Faris, çocuklarla birlikte böylesi bir şenlikte buluşmaktan dolayı mutlu olduğunu kaydederek, “Türkiye`de ilk uzay insanını görmek istiyorum. İnşallah ilk uzay gemisini siz yaparsınız uzay adamlarıyla birlikte uzaya çıkarsınız. Büyükşehir Belediye Başkan Fatma Şahin`e bu manada çocuklarla ilgilendiği için çok teşekkür ediyorum” dedi.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir