• DOLAR 32.36
  • EURO 35.114
  • ALTIN 2307.158
  • ...

EKONOMİ SERVİSİ

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu(Türk-İş) Ekim ayı “Açlık Ve Yoksulluk Sınırı” araştırması sonuçlarını açıkladı. Buna göre;

Gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı yani “Yoksulluk Sınırı” 5.030,31 TL oldu. Böylece yoksulluk sınırı 5 bin lirayı geçmiş oldu. Türk-İş`ten araştırma sonuçlarına ilişkin yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Yokluk Yok! Pahalılık Ve Geçim Sıkıntısı İle Yoksulluk Var

Türkiye`de hiçbir ürünün yokluğu çekilmiyor. Temel ihtiyaç maddelerinden lüks tüketim mallarına kadar piyasada her şey bulunuyor. Ancak özellikle ücret geliri elde eden dar ve sabit gelirli kesimlerin içinde bulunduğu ağır geçim şartları yoksulluk boyutuna ulaştı. Giderek artan fiyatlar sonucu son dönemde pahalılık günlük hayatın ayrılmaz parçası olmaya başladı.

Ücretli çalışanlar bir yandan artan hayat pahalılığı karşısında daha da artan geçim sıkıntısı çekerken, öte yandan artan gelir vergisi nedeniyle net ücretlerinde gerilemeyle karşı karşıya kaldı.

Vergi düzenlemelerindeki adaletsizlik nedeniyle, örneğin asgari ücretlinin eline geçen net aylık asgari ücret gerilemişken “torba kanun” ile yapılan düzenleme ile tekrar 1.404 TL`ye yükseltildi. Ancak bu düzenleme yapılırken evli, çalışmayan eş ve çocuklu ailelerin durumu dikkate alınmadı ve ellerine geçen asgari ücret yılbaşına göre azalarak 1.404 TL`de sabitlendi.  

TÜRK-İŞ Araştırmasının 2017 Ekim Ayı Sonucuna Göre:

Dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 1.544,31 TL, 

Gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı ise (yoksulluk sınırı) 5.030,31 TL oldu.  

Bekar Bir Çalışanın Aylık Yaşama Maliyeti İse 1.927,10 TL Olarak Gerçekleşti

Evli olmayan, sadece kendi geçimini sağlamak durumunda olan bekar bir işçinin yapması gereken harcama aylık harcama tutarı son bir yılda 189 TL artış gösterdi. Olması gereken net asgari ücret tutarı ile mevcut asgari ücret arasındaki fark ise 523 TL`ye ulaştı.

Aylık Gıda Harcaması Tutarı 10 Ayda 112 TL Arttı

TÜRK-İŞ hesaplamasına göre; dört kişilik bir ailenin sağlıklı ve dengeli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı geçtiğimiz aya göre 22 TL, yılbaşına göre 112 TL ve geçen yılın aynı ayına göre 139 TL artış gösterdi. Yoksulluk sınırı tutarı ise son bir ayda 71 TL, yılbaşına göre 365 ve geçen yılın aynı ayına göre 452 TL arttı. 

Ankara`da yaşayan dört kişilik bir ailenin “gıda için” yapması gereken asgari harcama tutarı bir önceki aya göre yüzde 1,43 oranında arttı. Yılın ilk on ayı itibariyle fiyatlardaki artış yüzde 7,83 oranında gerçekleşti. Gıda enflasyonunda son on iki ay itibariyle artış oranı yüzde 9,89 oldu. Yıllık ortalama artış oranı ise yüzde 7,62 olarak hesaplandı

Gıda harcaması çalışmasına temel alınan beslenme kalıbında yer alan ürünlerin fiyatları Ekim 2017 itibariyle şu şekilde değişim gösterdi:

Süt, yoğurt, peynir grubunda; bu ay bütün ürünlerde artış görüldü. Günlük tüketimi fazla olan bu ürünlerdeki –düşük tutarlarda da olsa- gerçekleşen fiyat artışı mutfak harcaması artışını artıran önemli faktör oldu.           

Et, tavuk, balık, sakatat, bakliyat ürünlerinin bulunduğu grupta; yapılacak ithalatla “terbiye” edilmesi beklenen et fiyatı genelde değişmedi. Geçen ya göre kıyma et kilogram fiyatı biraz arttı ve fakat kuşbaşı fiyatı da biraz ucuzladı. Bu arada her ne kadar hesaplamada dikkate alınmasa da bonfile kilogram fiyatının 72,90 TL olduğunu da not etmek gerekmektedir. Bu ay tavuk fiyatı ile sakatat ürünleri (dana ciğer, yürek, böbrek) fiyatlarında–satışı düşük olan böbrek fiyatında biraz gerileme dışında- bir değişiklik tespit edilmedi. Balık fiyatı da genelde aynı kaldı. Yumurtanın tane fiyatı da düşmedi. Bakliyat ürünlerinden (kuru fasulye, kırmızı-yeşil mercimek, nohut, barbunya vb.) nohutun fiyatı bu ay yine artış gösterdi, diğerleri aynı kaldı.                

Yaş sebze-meyve fiyatları mevsim ürünlerinin ağırlıklı olarak pazarda yer almasıyla nispi olarak bu ay azaldı ve mutfak harcamasını az da olsa rahatlattı. Ortalama sebze-meyve fiyatı bu ay gerileyerek 3,65 TL oldu (geçtiğimiz ay 3,75 TL). Geçtiğimiz ay 3,68 TL olarak hesaplanan sebze ortalama kilogram fiyatı bu ay 3,61 TL oldu. Meyve ortalama kilogram fiyatı ise 3,86 TL`den 3,70 TL`ye geriledi. 

Hesaplama yapılırken -her zaman olduğu gibi- pazarda yaygın bulunan mevsim ürünleri esas alındı, ürünlerin tek tek ağırlığı yerine harcama sepetindeki meyve-sebze tüketimi toplam miktarından hareket edildi.

Ekmek, pirinç, un, makarna, irmik gibi ürünlerin bulunduğu grupta; bu ay fiyatlar genelde aynı kaldı, sadece makarna ile irmik fiyatı çok az miktarda (kiloda 10 kuruş) arttı.  

Son grup içinde yer alan gıda maddelerinden; tereyağı ve margarin fiyatında artış bu ay da devam etti. Zeytinyağı ve ayçiçekyağı fiyatı yine aynı kaldı. Zeytin ortalama fiyatında (siyah-yeşil) pek bir değişiklik olmadı. Yağlı tohum (ceviz, fındık, fıstık, ayçekirdeği vb.) ürünlerinde ise; ceviz fiyatı arttı, ayçekirdeği fiyatı düştü, diğerleri aynı kaldı. Baharat (kimyon, nane, karabiber, vb.) ürünleri fiyatı aynı kaldı. Pekmez, reçel ve şeker ile çay ve ıhlamur fiyatı aynı kaldı, tuz ve salça fiyatı ise arttı.