• DOLAR 32.601
  • EURO 34.799
  • ALTIN 2409.648
  • ...
Aksesuarcılar oto cam filminin yasaklanmasına tepkili
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Son çıkan yasal düzenlemeyle oto cam filminin yasaklanmasına tepki gösteren oto aksesuarcıları, bunun bir ihtiyaç olduğunu ve düzenlemenin yumuşatılması gerektiğini dile getirdiler.

Oto cam filminin aile güvenliği, güneş ışınları engelleme gibi durumlar için ihtiyaç olduğunu belirten aksesuarcılar, en azından orta ton ve açık ton filmlerin serbest olması için düzenleme istediklerini söylediler.

Ayrıca birkaç ay öncesinde filmin serbest olması dolayısıyla büyük oranda stok yaptıklarını dile getiren aksesuarcılar, çıkan son yasayla birlikte zarar ettiklerini aktardılar.

Oto aksesuarcı İbrahim Orakçı, hem kendilerinin hem de sürücülerin söz konusu durumdan zararlı çıktığını söyledi.

Orakçı, "İş bakımından bayağı bir zarar edeceğimiz açıkça görülüyor. Fakat vatandaş da mağdur oluyor. Yani vatandaş 350 TL'ye kadar film çektiriyor ve bunu söktürmesi için 150 TL gibi bir rakama tekabül eden söktürme ücretlerini veriyorlar. Biz bunun KDV'sini de ödüyoruz. Bu film ücretlerinin vatandaşa da bayağı bir zararı oluyor. Stokumuz var, bir de bu distribütörler, yani yurtdışından ithal eden insanlar da bayağı etkilenecek. Bir de filmin güvenlik ve sağlık açısından da önemli. Güneş, ultraviyole ışınlarını kırıyor. İster bebeklerde, özellikle yeni doğan bebeklerde olsun, 0-6 yaş arası için film bayağı iyidir. Aile için iyidir. Yazın aracın içerisini soğutuyor. Yani faydası saymakla bitmiyor. Güvenlik açısından ise kaza anında cam kırılmalarını, vücut yaralanmalarını engeller. Göze cam parçacıkları falan kaçmıyor." dedi.

"Açık ve orta ton için ceza kesilmemesi lazım"

Açık ve orta tonun serbest olması için düzenleme istediklerini belirten Orakçı, "Koyu filmlere biz de karşıyız. Emniyet de bu konuda haklı ama açık ton, orta tona ceza kesilmemesi lazım. Bunların görünebilirliği var. İçerisi gözüküyorsa buna ceza kesilmemeli. Bir de nasıl bu egzoz muayenesi gibi denetleyici kurumlar varsa bu şekilde de denetlenebilir. Söktürme maliyeti 100 liradan başlıyor 350'ye kadar çıkıyor. Biz küçük esnaf olarak 50 bin 100 bin diyebiliriz daha büyük esnaf bir milyon TL'ye kadar zarar edebiliyor." ifadelerini kullandı.

"Stoklarımız elimizde kaldı"

Oto aksesuarcı Selçuk Arslan ise çok miktarda stok yaptıklarını dile getirerek, cam filmin aileler için güven sağladığını ve bunun bir ihtiyaç olduğunu belirtti.

Büyük oranda stoklarının da olduğuna işaret eden Arslan, şöyle konuştu: "Bize iş anlamında çok kötü etkileri oldu. Bundan 2-3 ay önce siz de bilirsiniz ki film serbest oldu ve buna dayanarak biz stoklarımızı yükselttik. Buna dayanarak film fiyatları yükseldi. Biz ona göre malzemelerimizi aldık. Şu an hepsi, elimizde kaldı. Günümüzde film bir aksesuar değil, bir ihtiyaç haline gelmiştir. Örneğin, zararlı ışınlardan koruyor. Kaza anında cam dağılmıyor, yaralanmayı engelliyor. Çoluk çocuğunuz araba içinde, kimse görmüyor. Yeri geliyor mesela küçük bebek oldu mu emziriyorlar. Dışardan görünmesi güzel bir durum değil. Yani biz bundan çok kötü etkilendik. İnşallah yeniden bir düzenleme gelir."

Arslan, güvenlik amacıyla yapılan düzenlemenin anlaşılır olduğunu, ancak açık ton filmlerin önünün açılması gerektiğini ifade etti.

12 bin civarında stok yaptığını belirten Arslan, "Şöyle bir düzenleme gelse mesela açık ton için yumuşatmaya gidilirse çok güzel olur. Onlar da kendince haklı, mesela araç içi görünmüyor, bunu art niyete kullananlar da var. Bunları da göz ardı etmemek lazım. Ama genel olarak bu bir ihtiyaç haline gelmiştir. Yeniden düzenlenirse çok iyi olur." dedi.

Sürücülerden Hamdullah Çaka da cam filmin hem aile için hem sürücüler için bir ihtiyaç olduğunu, yasaklayıcı düzenlemenin yapılmamasını ifade etti. (Abdurrahman Tetik, Hüseyin Temel - İLKHA)


















 

Bu haberler de ilginizi çekebilir