• DOLAR 32.318
  • EURO 35.121
  • ALTIN 2292.994
  • ...

EKONOMİ SERVİSİ

Kurdaki Yükselişin Geçici Olduğunu Hep Beraber Göreceğiz

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, kurdaki yükselişin geçici olduğunu söyleyerek,

"Türkiye`nin kamu ve özel tüm borçlarına bakıldığında sıfır problemi var. Kuru sadece spekülatif haberlere dayandırmak yanlış. Piyasalarda dünyada büyük bir hareketlenme var, dün sadece euro yüzde 1,5 değer kaybetti. Dünyaya bakınca bu ortamda Meksika'dan, Brezilya'dan, Güney Afrika'dan çok daha iyiyiz" dedi. Aşırı değerli doların ABD ekonomisi için iyi ve sürdürülebilir olmadığını söyleyen Zeybekci,

"Ülkemize güveniyoruz, büyüme rakamlarımız yüzde 6`nın üzerine gidecek. İhracat artışımız yüzde 11-12`in üzerinde. Turizmde yüzde 30 iyileşme var. Doğrudan yabancı sermaye girişi ile ilgili gelişmeler yaşanıyor. Kurdaki yükselişin geçici olduğunu hep beraber göreceğiz. Yıl sonunda Türkiye`nin rakamları parmakla gösterilen rakamlar olacak." diye konuştu.

Bunlar da Gelip Geçmiş Olacak

Merkez Bankasının imkan ve kaynaklarıyla piyasadaki spekülatif hareketlere müdahale etmesini doğru bulmadığını söyleyen Zeybekci, " Dokunmamak lazım, müdahale etmemek lazım. Spekülatif hareketlere karşı yapılabilecek en etkili çalışma budur. Şu an gelinen kur noktası kesinlikle reel değildir." dedi. Böyle durumlarda küçük ölçekli şirketlerin, reel sektörün ve hanehalkı denilen tasarruf sahiplerinin daha çok zarar gördüğünü ve buna üzüldüklerini dile getiren Zeybekci,

"Burada sakin olmalı ve spekülatörlerin beklediği o zaten, daha çok girsin insanlar, hele hele Merkez Bankası böyle bir şeye girdiği zaman oyun başlamış oluyor. Onun için böyle bir şey olmayacak ve spekülatif hareketleri de normal piyasa kuralları çerçevesinde şeffaflıkla, gayet sağlıklı şekilde aşacağız. Bunlar da gelip geçmiş olacak." değerlendirmesinde bulundu.

TL`ye Operasyon Yapanlar Kim Ve Neden Şimdi?

Öte yandan Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Bülent Gedikli`de konuyla ilgili açıklamalarda bulundu. Gedikli, “TL`de neden değer kaybı var?” sorusunun doğru soru olmadığını, doğru sorunun “TL`ye operasyon yapanlar kim ve neden şimdi?” olduğunu söyledi.

Gedikli, Türk lirasındaki değer kaybına ilişkin olarak sosyal medya hesabından yaptığı değerlendirmede, “İlgili kurumlarımızın ve bakan arkadaşlarımızın gereken işlemleri yapacağına eminim. Meydanı boş bulup at koşturmalarına müsaade edilemez” açıklamasında bulundu. Gedikli, açıklamasında şu ifadeleri kullandı: “Merkez Bankasının faizleri değiştirmemesi kararının ardından kademeli olarak sürdürdüğü yükselişle dün akşam 3,84 seviyesini gören dolar/TL, bu sabah 3,83 seviyesinin üzerinde seyrediyor. Euro/TL ise 4.4806`ya kadar yükseldikten sonra bu sabah 4.4523/4.4530 seviyesinde bulunuyor.

Politico`nun dünkü haberinde, FED başkan adaylığında Janet Yellen`ın oyun dışı kaldığını yazmasından sonra küresel bazda dolar hızla değer kazandı ve gelişmekte olan piyasaları da baskı altına aldı. Bu gelişmelerin tamamından olumsuz etkilenen TL, daha öncesinde ise basında çıkan Alman kamu bankalarının Türkiye`ye finansmanı kısacağı haberleri ve Merkez Bankasının faizleri sabit tuttuğu toplantı kararları sonrasında değer kaybediyor.”