• DOLAR 32.399
  • EURO 35.096
  • ALTIN 2326.275
  • ...
İbadi Ali Hamaney ile görüştü
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırm ile görüşmesinin ardından resmi ziyaret kapsamında Tahran'a gitti. İbadi burada bir dizi temeasların ardından İran İslam İnkılabı Rehberi Ayetullah Ali Hamaney tarafından kabul edildi.

Türkiye ziyaretinin ardından üst düzey bir heyetin başkanlığında Tahran'a giden Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, İran Maden Ticaret ve Sanayi Bakanı Muhammed Şeriatmedari tarafından karşılandı.

Irak Başbakanı İbadi'yi Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı İshak Cihangiri Saadabat Sarayı'nda resmi törenle karşıladı.

İbadi, Tahran ziyaretinde İslam İnkılabı Rehberi Ayetullah Ali Hamaney, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani  ve Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı İshak Cihangiri ile ayrı ayrı görüştü. Görüşmelerin ana gündem maddeleri Irak Kürdistanı'nda yapılan referandum, Tahran-Bağdat ilişkileri ve Irak'taki son gelişmeler oldu.

Irak'ın Arap dünyasında kilit bir ülke olduğunu ifade eden Hamaney, Bağdat merkezi hükümetin ülkenin toprak bütünlüğü ile ulusal egemenliğini sağlama konusunda yürüttüğü girişimleri olumlu bulduğunu söyledi.

Tüm alanlarda Tahran-Bağdat ilişkilerinin derinleştirilmesini olumlu karşıladığını kaydeden Hamaney, Irak hükümetinin komşu ülkeler ve bölgedeki devletlerle ilişkilerini geliştirme çabalarını destekleyerek, "Aynı anda ABD'nin hilelerine dikkat ederek onlara asla güvenmeyin." uyarısında bulunup, "Şüphesiz ki Amerikanlar fırsat bulduğu zaman Irak'a tekrar darbe vuracaktır." dedi.

Irak halkı ve gençlerinin ülkelerinin birlik ve toprak bütünlüğünü korumak için çaba sarf ettiğini belirten İbadi, "Dikkatli bir şekilde Irak'ın birlik ve beraberliğini korumaya çalışıyoruz ve Irak Kürt bölgesindeki kardeşlerimize de daha önce söylediğimiz gibi ülkemizi bölünme tehlikesinin tehdit etmesine izin vermeyeceğiz." dedi.

İbadi de görüşmede, İran'ın Irak'a verdiği tam destekten dolayı da teşekkür ettiklerini dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı İshak Cihangiri ise İbadi ile yaptığı görüşmede, "İran'ın baştan beri terörizmle mücadelede Irak hükümeti ve halkının yanında olduğunu ve yapılandırma döneminde de aynen Irak halkı ve hükümetine yardım edeceğini" belirtti.

İran-Irak üst düzey heyetler toplantısında açıklama yapan Cihangiri, "Kürdistan Bölgesindeki referandumu büyük bir fitne olarak niteledi ve bu fitnenin dirayetle çözümlenmiş olduğunu" kaydetti.

Kürtler'in Irak vatandaşları olduğunu ve tüm yasal haklara sahip olması gerektiğini ifade eden Cihangiri, referandum konusunda İran'ın Irak merkezi yönetiminin yanında olduğunu ve Türkiye yetkililerine de Irak merkezi yönetimine eşlik etmelerini bildirdiğini belirtti.

Cihangiri sözlerinin devamında, Bağdat ile Tahran'ın siyaset, güvenlik ve savunma alanlarındaki münasebetlerini mükemmel olarak niteledi, İran ve Irak ilişkilerinin örneklik olduğunu, ekonomik münasebetlerinin da daha da gelişmesi gerektiğinin altını çizdi. (İLKHA)
















 

Bu haberler de ilginizi çekebilir