• DOLAR 32.571
  • EURO 34.905
  • ALTIN 2437.781
  • ...
"Muş'un yapısı afetlere karşı hazırlıklı olmamızı zorunlu kılıyor"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Muş'ta İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) koordinesinde gerçekleştirilen deprem saha tatbikatında bir deprem sonrası yapılacak çalışmalar sahada uygulandı.

Muş İl Müftülüğü karşısında bulunan Kızılay Apart Binası yanında gerçekleştirilen programa Muş Valisi Aziz Yıldırım, İl Afet ve Acil Durum Müdürü Veysi As, siyasi parti ve STK temsilcileri ile vatandaşlar katıldı.

Programda konuşan İl Afet ve Acil Durum Müdürü Veysi As, 1966 yılında Muş'un Varto ilçesinde yaşanan depremde yaklaşık 24 bin insanın öldüğünü, 15 binden fazla yaralının olduğunu hatırlattı.

Bölgede 1966'dan bu güne kadar küçük ölçekli yüzlerce depremlerin olduğunu, özellikle son 2011 ila 2013 yıllarında görülen 4 ve 5 büyüklüğündeki depremlerin, önemli hasarlara neden olduğunun altını çizen As, "1966 depreminden bu güne kadar hasarlara yol açan çeşitli afetler nedeniyle il ve ilçelerimizde yaşayan vatandaşlarımız için 10 bine yakın deprem konutu devletimiz tarafından yaptırılmıştır. Bu kapsamda İlimizin coğrafi yapısı ve iklimi incelendiğinde Kuzey Anadolu ve Güney Anadolu Fay Hatlarının kesiştiği bölgede olmanın yanında çığ, sel, heyelan su baskını, büyük yangınlar ve geçmişte yaşanan depremler dolayısıyla afetlere karşı hazırlıklı olmamızı zorunlu kılmaktadır. Son yıllarda ülkemizin birçok yerinde yaşanan doğal ve insan kaynaklı afetlerin sıklığı, ülkemizin güvenliğine yönelik içerde ve dışarıda gelişen tehlikelerin varlığı göz önüne alındığında ne kadar hassas bir coğrafyanın içinde olduğumuz daha da iyi anlaşılmaktadır." dedi.

Muş'un bölgedeki konumu itibariyle önceliği olması dikkate alınarak AFAD Başkanlığınca 5 pilot il arasına alındığını belirten As, yeni bir AFAD binası yapılacağı sözünün verildiğini aktardı.

Afetlere müdahalede zaman diliminin çok önemli olduğunun altını çizen As, "Muş İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü olarak profesyonel AKE personelimizle, araçlarımızla karada, karda ve suda gidebilen 8x8 paletli amfibi araçlarımızla, kar motorlarımızla, motorlu deniz botlarımızla bölgemizde meydana gelebilecek ve yardım gerektirecek her olaya müdahale kapasitemiz bulunmaktadır. Bölgemiz özellikle ilimiz ve çevresinde son bir yılda yaşanan ağır kış koşulları nedeniyle ulaşımın güçlükle sağlandığı köy ve mezralardan hasta taşıma, trafik kazaları, suda boğulma, karda mahsur kalma, çığ düşmesi gibi acil durum gerektiren 150'ye yakın olaya müdahale eden AFAD Arama ve Kurtarma Ekibimiz 200'e yakın insanı sağ olarak kurtarmışlardır. Afetlere müdahalede zaman dilimi çok önemlidir. Birçok afette esas sorumlu bulunan yetkili ve afet personelinin de afete maruz kaldıkları ve müdahale yapamadıkları görülmüştür." ifadelerini kullandı.

Daha sonra AFAD ekipleri tarafından gerçeği aratmayan deprem saha tatbikatı uygulandı. Tatbikatta depremden sonra çıkan yangına müdahale edildi. Yangından etkilenenlerin sağlık ekiplerine teslim edildiği tatbikatta enkaz altında kalan insanları kurtarmak için de çalışmalar yapıldı. (Ayetullah Tarhan-İLKHA)















Bu haberler de ilginizi çekebilir