• DOLAR 32.51
  • EURO 34.973
  • ALTIN 2432.484
  • ...
Bitlis`te yeni sebze ve meyve haline taşınan esnaftan yetkililere çağrı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Bitlis'te yıllardır bulundukları kent merkezindeki hal binasından yeni yapılan sebze ve meyve haline taşınan esnaf, durumdan memnun.

Bitlis-Diyarbakır Karayolu Arıcılık mevkiinde yapımına 2012 yılında başlanan modern sebze ve meyve halinin anahtar teslimi 17 Nisan 2017 tarihinde gerçekleştirilmişti.

Yeni hale taşınan esnaftan Nevzat Tayfun, bu tesisi şehre kazandıranlara teşekkür ederek, "Bitlis sebze halinde komisyonculuk yapmaktayım. Böylesi bir tesisi Bitlis'e kazandıran herkese teşekkür ediyorum. İnşallah hayırlı olur. Esnaf arkadaşlarımız daha rahata kavuşmuş olurlar. Eski halimiz şehir merkezindeydi. Sıkıntılarımız daha fazlaydı. Şu an geniş bir yere alınmışız. Bundan memnuniyet duyuyoruz. İlerisi için hayırlı olur inşallah. Belediye ve çarşıda bulunan zabıtalar, seyyar satıcıların şehir merkezine girmemesi için bir önlem alırlarsa bizim için daha iyi olur." dedi.

"Hal binasının ön kısmına yerli mahsul satıcıları getirilsin"

25 yıldır sebze halinde esnaflık yaptığını belirten Selahaddin Bakış, şunları söyledi: "Şehir merkezindeki hal binasında yerimiz güzeldi, satışlarımız iyiydi fakat sıkıntılarımız çoktu. Bizler de buraya taşındık. İnşallah işlerimiz iyi olur. Daha iyi olacağına inanıyoruz. Valimizin teşvikiyle buraya geldik. Ondan da bir isteğimiz var. Pazarcı ve seyyar satıcıları mahallelere ve şehir merkezine bırakmasını rica ediyoruz. Kaldırılmadığı takdirde burada yapılan çalışmalar boşa gider. Hal binasının ön kısmına da yerli mahsul satıcılarının getirilmesini istiyoruz."

Yeni taşındıkları hal binasını beğendiklerini fakat iş yapabilmeleri için dışarıdan gelen satıcıların şehir merkezine bırakılmasını istediklerini dile getiren tuz ve peynir satıcısı Mustafa Kaleli, "Geçmişten bugüne gelen eski bir Bitlis geleneği vardır. Haliyle eski çarşı, dükkânlarımız vardı. Bunun birçoğu derenin üzerinde yapılmıştı. Sağ olsun, devlet büyüklerimiz derenin üstünü yıkarak, şehrin düzene girmesi için her türlü fedakârlığı ettiler. Bu konuda bizim de yaptığımız birtakım fedakârlıklar var. Bizler de 30-40 yıldır bulunduğumuz çarşıdan çıktık. Yeni bir hale taşındık." ifadelerini kullandı.

"Yeni sebze halimize ücretsiz servislerin tahsis edilmesini istiyoruz"

Yeni sebze halinin canlanması ve halkın rahat gidip gelmesi için ücretsiz servislerin çıkarılmasını isteyen Kaleli, "Bizim de birtakım sorunlarımız var. Eğer her şey memleket içinse ve biz bu fedakârlığı yapmışsak büyüklerimiz de şehir merkezinde bulunan seyyar satıcılara yönelik bir önlem alsınlar. Bizler halin önündeyken vergi numarası, kaydı ve hiçbir vasfı olmadığı halde yılda 15 ton ceviz, 15-20 ton peynir satanlar vardı. Bunun engellenmesini istiyoruz. Bununla beraber insanları buraya cezp etmek için ücretsiz servisler lazım. Biliyorsunuz, yeni hal binamız şehir merkezinden çok uzak. 5-10 kilo bir şey lazım olunca herkesin çıkıp buraya gelecek kadar cebinde para yok. Ücretsiz bir servisin olması işlerimizi daha da artırır. Özellikle peynirci olduğumuz için yaş peynirin çarşı merkezinin içinden çıkmasını istiyoruz. Yörük dediğimiz göçerler mahalle mahalle dolaşıp peynir satıyorlar. Hiç cevizden alakası olmayan esnaflarımız ceviz satıyorlar. Bunun gibi, yerli mahsullerin tamamen orada çıkarılıp, buraya getirilmesini talep ediyoruz. Böyle olunca burada rekabet ortamı olacak. Rekabetin olduğu yerlerde biliyoruz ki insanlar gelir, istediği malı istediği fiyata seçer, alır. Bu da hem bizim hem de memleketimizin tanıtımı için çok güzel bir girişim olur. Malumunuz, Bitlis'te nüfus yok. Buranın canlı tutulması ve 40-50 yıldır esnaflık yapan esnafları ayakta tutabilmek için bu gibi önlemlerin alınmasını büyüklerimizden talep ediyoruz." şeklinde konuştu.

Yapılan yeni hal binasının çok güzel olduğunu anlatan Alican Bayrak da yıllardır komisyonculuk yaptığını bildirerek, il dışından gelip şehir merkezinde sebze ve meyve satıcılığı yapanlara yönelik önlem alınmasını istedi.

"Esnafımızın mağdur olmaması için elimizden gelen gayreti sarf edeceğiz"

Hal binasının taşınmasına ilişkin İLKHA'ya açıklamalarda bulunan Bitlis Valisi İsmail Ustaoğlu, buranın hayırlı olması temennisinde bulunarak, "Tabi, burada Bitlis Belediyesi olarak yapmış olduğumuz hizmet, malumunuz yıllardır sürüncemede kalmış. Bitlis'imiz için de çok elzem olan hal binası dün itibariyle vatandaşlarımızın taşınmasıyla faaliyete geçti. Bu anlamda hal binasına yerleşen vatandaşlarımıza, esnafımıza da bu kararımıza uydukları için teşekkür ediyorum." dedi.

Mağduriyetlerin giderilmesi için çalışma yürüttüklerini sözlerine ekleyen Ustaoğlu, şu ifadeleri kullandı: "Bu mağduriyetlerinin giderilmesiyle alakalı dün akşam başkan yardımcımız, çevre ve şehircilik il müdürümüzle bu konulardan bahsettik. İnşallah onları da değerlendireceğiz. Biraz sabırlı olmalarını buradan tavsiye edeceğim. O mahalle aralarında gerek satış ile alakalı gerekse de oraya ücretsiz servisle alakalı onu değerlendirelim. Tabi ki esnafımızın mağdur olmaması adına orada kendilerini yalnız hissetmeme adına yapılabilecek bir şey varsa biz de elimizden gelen gayreti göstereceğiz inşallah. Bunu da burada paylaşmış olayım." (Şükrü Tontaş - İLKHA)




































 

Bu haberler de ilginizi çekebilir