• DOLAR 32.573
  • EURO 35.029
  • ALTIN 2426.322
  • ...
Yüzde 80 raporlu emeklinin maaşı kesildi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Gaziantep'te 3 yıl önce yakalandığı astım hastalığının ağırlaşmasıyla KOAH hastası olan ve bu hastalığın ardından beyin tümörü hastalığına yakalanan günde 18 saatte solunum makinesine bağlı kalan Hasan Birden (48), yüzde 80 rapor ile malulen emekli olduktan bir yıl sonra kontrole gitmediği gerekçesiyle engelli raporu iptal edilerek emekli aylığı kesildi.

Gaziantep'in Şahinbey ilçesinde ikamet eden evli ve 3 çocuk babası Hasan Birden, 2014 yılında astım hastalığına yakalandı. Bir süre tedavi gören Birden, maddi imkansızlıklardan dolayı yeterince tedavi olamayınca KOAH hastalığına yakalandı. Geçtiğimiz sene ise aniden rahatsızlanan Birden, hastaneye kaldırıldı. Hastanede yapılan tetkiklerde Birden'in beyin omurgasında tümör olduğu tespit edildi.

Hastalığını öğrendikten sonra tedavi olabilmek için kentteki tüm hastanelere gittiğini belirten Birden, doktorların ameliyatının çok zor ve riskli olduğunu söylemesi üzerine ameliyat olmaktan vazgeçtiğini söyledi.

O günden sonra evden dışarıya çıkamadığını, ailesinin geçimini sağlayabilme adına malulen emekli olabilmek için SGK'ya başvurduğunu aktaran Birden, ancak çalışma iş gününün emekli olabilmesine yetmediğini ve emekli olabilmesi için lazım olan 7 bin 500 liralık askerlik borçlanmasını borç ederek yatırdığını dile getirdi.

Birden, bu işlemlerin ardından Gaziantep Dr. Ersin Arslan Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nden "yüzde 80 iş göremez raporu" alabildiğini belirterek, malulen emekli olduktan bir yıl sonra kontrole gitmediği gerekçesiyle kendisine SGK tarafından "yüzde 60 iş görür raporu" verildiğini ve emeklilik maaşının ise kesildiğini, 10 aydır emekli maaşı kesildiği için çok zor günler geçirdiğini ve bu hatanın düzeltilmesini isteyerek, şunları söyledi:

"Ben KOAH hastasıyım. 3 seneden beri ben bu haldeyim. Eskiden biraz yürüyebiliyordum. Ancak bu iki aydan beri durumum gittikçe daha kötüye gitti. Bu kadar kötüleşmemin nedeni beyin omurgamamda tümör çıktı. Ameliyat olmam gerektiğini söylediler. Gaziantep'te hangi hastaneye gittiysem ameliyatın çok riskli olduğunu ve felç kalabileceğimi, ben ameliyat olsam da olmasam da değişen bir durumun olmayacağını söylediler. Bana 'İstanbul ve Ankara'da ameliyat olabiliyorsan ol' dediler. Benim de İstanbul ve Ankara'ya gidecek maddi durumum yoktur."

"Emekli maaşımdan başka bir gelirim yoktu"

Birden, "Malulen emekliydim. 9 ay önce emekli maaşımı kestiler. 9 aydan beri ben bu şekilde çok perişan durumdayım. Nasıl yapacağımı bilemiyorum. Ben buradan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a sesleniyorum. Benim bu aylığımı tekrar bir düzeltsinler. Çünkü benim emekli maaşımdan başka hiçbir gelirim yoktu. Eğer ben hasta olmasaydım, doktorlar bana bu cihazları ve ilaçları verir miydi? Ben nasıl edeceğim? Bana 'sen kontrole gelmemişsin' diyerek malulen emekli maaşımı kestiler. Kimse bana 'kontrole gel' demedi." dedi.

Yüzde 80 iş göremez raporu ile malulen emekli olduktan bir yıl sonra engelli raporunun iptal edilerek emekli aylığının kesildiğini belirten Birden, "12 ay boyunca maaşımı aldım. 12 aydan sonra aylığımı almaya gittim. Aylığımın kesildiğini söylediler. 'Neden kesildi?' diye sorduğumda kontrole gitmediğimi söylediler. Beni tekrar üniversite hastanesine sevk ettiler. Hastane heyetinden rapor aldım. 3-4 ay bekledim. Netice yüzde 60 olarak geldi. Yani raporda malulen emekli olamayacağımı belirtilmişti. Yüzde 60 iş yapabilir raporuyla ben emekli olamıyorum. İtiraz ettim bana verilen ikinci raporda da aynı cevap verildi. Ben iş yapabiliyorum diye benim maaşımı iptal etiler. Ben şimdi nasıl yapacağım? Maden ben sağlamsam bu kadar cihazla ne yapıyorum? Allah rızası için yetkililer bana el uzatsınlar. Gelsinler evde sağlam olup olmadığımı görsünler. Eğer sağlamsam bana bir iş versinler." çağrısında bulundu.

Hiçbir gelirinin olmadığını, Sosyal Yardımlaşma'dan aldığı bir miktar para ile ancak geçimini sağladığını belirten Birden, ev kirası, elektrik ve su faturalarının ise Şanlıurfa'da olan 2 arkadaşı tarafından sırayla ödeyebildiğini belirterek, şunları söyledi:

"Benim Şanlıurfa'da arkadaşlarım var. Allah onlardan razı olsun, iki yıldır onlar bana yardım ediyorlar. Evimin kirasını gönderiyorlar. Bir ay evimi kirasını bir arkadaşım diğer ay bir arkadaşım veriyor. Benim üç tane çocuğum var, ikisi okula gidiyor. İnanın halen daha okul kıyafetlerini de alamadım. Çocukların ayaklarında ayakkabıları yok. Yardım için de nereye başvursam emekli olduğumuz söylüyorlar ve bana yardım vermiyorlar. İki seneden beri ben çalışamıyorum, bu şekilde hep evdeyim. Evimin kirası 370 TL ve her ay 50 TL elektrik ile 25-30 TL'de su faturası ödüyorum. Bunları da Şanlıurfa'daki arkadaşlarım göndermezse ben ödeyemem. Bu arkadaşlarım olmasa ben çok zor durumda kalırım."

Yetkililerden ve hayırseverlerden de yardım talebinde bulunan Birden, "Hem evimin ihtiyaçları, hem ilacım hem de çocuklar okula gidiyor onların ihtiyaçları ne yapacağımı bilemiyorum. Çocuklarım okula giderken onlara evde dürüm yapıp veriyorum. Çünkü onlara harçlık veremiyorum. Okullar açılalı bir ay oldu, halen kıyafetleri yoktur." şeklinde konuştu.

Emekli maaşı kesildiği halde sistemde halen emekli olarak gözüktüğü için de hiçbir kurumdan yardım alamadığını belirten Birden, solunum cihazının kırılan 250 liralık parçasının bile durumu olmadığı için alamadığını ifade etti.

Birden'in Ortaokul 6'ıncı sınıfa giden kızı Elif Birden (11) ise, babasının mağduriyetinin giderilmesi için Cumhurbaşkanı Erdoğan'a seslenerek şunları söyledi:

"Okula gidiyorum babam bana harçlık veremiyor, okul elbisemiz yok. Okula bazen yemek bile götüremiyorum. Ayakkabılarım da yırtık okula gidiyorum. Ben babamın aylığının düzelmesini istiyorum. Ben cumhurbaşkanına sesleniyorum bize bir yardım eli uzatsınlar." (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)












 

Bu haberler de ilginizi çekebilir