• DOLAR 32.563
  • EURO 34.919
  • ALTIN 2433.907
  • ...

EKONOMİ SERVİSİ

Mimarlık dünyasında farklı fikir ve arayışların önünü açabilmek amacıyla Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanlığı ve iştirak şirketi Emlak Konut GYO tarafından “Mahalle” teması ile düzenlenen 7 İklim 7 Bölge Ulusal Mimari Kentsel Tasarım Fikir Yarışması`nda ödüller sahiplerini buldu. TOKİ`nin İstanbul`daki Hizmet Binası`nda düzenlenen törende konuşan TOKİ Başkanı Ergün Turan, “Bu yarışmada dereceye giren eserler, Manisa, Hatay, Adana, Kütahya, Muğla, Amasya, Konya, Bursa, Gaziantep, Ankara ve Çankırı olmak üzere 11 İl`de toplamda 11 bin 250 konut olarak özgün bir tasarımla inşasına başlanmıştır.” açıklamasında bulundu.

123 Proje Başvurdu 35`i Ödül Aldı

Bu yıl ikincisi yapılan 7 İklim 7 Bölge, Ulusal Mimari Kentsel Tasarım Fikir Yarışmasına büyük bir ilginin olduğunu belirten Turan, “Yarışmaya katılan 123 projeden 35`i ödüle değer bulunmuştur. Bu 35 projede çeşitli disiplinlerde görev alan uzman sayısı 305`tir. Bu oldukça önemli bir rakamdır. Bu yarışmanın önemli ve farklı olan taraflarından birisi 7 bölgede ve gerçek alanlarda çalışma yapılmış olmasıdır.”dedi.

“Şehrin Çekirdeğini Ve Hayatın Merkezini Mahalle Kavramı Oluşturmuştur”

Mahalle fikrini bir şehir ve ortak yaşam için çok değerli ve önemli bulduğunu vurgulayan Turan, “İnsan aynı zamanda mekânsal bir varlıktır. Fakat bu mekânsal alan sadece insanın hayatını idame ettirdiği bir alan değildir; insanın iletişim ve etkileşim içinde olduğu bir ortamdır. Bildiğiniz gibi şehirlerin kurulmasına mahallelerin kurulması ile başlanmıştır. Bizim toplumumuzda, şehrin çekirdeğini ve hayatın merkezini mahalle kavramı oluşturmuştur. Çünkü mahalle kavramının içinde komşuluk vardır. Komşuluğun içinde de yardımlaşma ve sosyal bir bağ vardır.  Mahalle; mimarisi, estetik anlayışı, pazarı, çarşısı ile bir bütünlük oluştururken hayır işlerini de birlikte yapar. Dolaysıyla mahalle kültürü bizim şehir kültürümüzün aynı zamanda çektirdiğini oluşturur.  Bunun içindir ki “mahalle” kavramını öne çıkararak, uygun projeler üretmeyi hedefliyoruz. Bu konudaki arayışlarımız bundan sonra da devam edecektir.” dedi.