• DOLAR 32.522
  • EURO 34.798
  • ALTIN 2419.735
  • ...
UNICEF: 320 binden fazla Arakanlı çocuğun yaşamı tehdit altında
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

UNİCEF, Myanmar ordusu ile Budist çetelerin saldırıları sonucu Bangladeş'in Cox's Bazaar bölgesine aileleriyle birlikte göç eden yüzbinlerce çocuğun yaşam koşullarına ilişkin dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

UNİCEF'in yaptığı açıklama göre; her hafta 12 bin Arakanlı mülteci çocuk Bangladeş'e geçmek zorunda kalıyor.

Vahim yaşam koşullarının ve suyla geçen hastalıkların geçtiğimiz Ağustos ayından bu yana güney Bangladeş'e sığınan 320 binden fazla Arakanlı mülteci çocuğun yaşamını tehdit ediyor. Bu sayıya geçtiğimiz birkaç gün içinde Myanmar'dan gelen 10 bin kadar çocuk da dâhil.

"UNICEF yeni açıklanan Dışlanmış ve Çaresiz: Arakanlı mülteci çocuklar tehlikeli bir gelecekle yüz yüze" başlıklı raporda mültecilerin çoğunun aşırı kalabalık ve sanitasyondan yoksun derme çatma yerlerde kaldıkları belirtiliyor. Bangladeş Hükümeti öncülüğünde yürütülen ve giderek genişleyen uluslararası yardım çabalarına rağmen çok sayıda çocuğun temel ihtiyaçları karşılanamıyor.

Kamplardaki çocuklarda ileri derecede akut beslenme yetersizliği tespit edilirken; doğum öncesi annelere ve bebeklere yönelik hizmetler verilemiyor. Şiddete tanık olma travması yaşayan çocuklara yönelik desteğin de yaygınlaştırılması gerekiyor.

Rapor ayrıca kampların kaotik ortamında çocukların ve gençlerin insan kaçakçılarının ve kendilerini sömürüp çeşitli yollardan kullanmak isteyen başkalarının ağına düşebileceklerine işaret ediyor.

Şiddetin etkilediği tüm çocuklara ivedilikle ve engelsiz ulaşma sağlanmalı

Myanmar'ın Arakan Eyaletinde sivilleri hedef alan vahşete son verilmesi ve insani yardımların o yörede şiddetin etkilediği tüm çocuklara ivedilikle ve engelsiz ulaşmasının sağlanması çağrısında bulunulan raporda, şu an için UNICEF'in Kuzey Arakan Eyaletindeki Arakanlı çocuklara erişiminin bulunmadığı belirtiliyor.

Raporda ayrıca Arakan Eyaletindeki krize kalıcı bir çözüm bulunması ve Arakan Eyaleti Danışma Komisyonu tarafından da tavsiye edildiği gibi bu çözümün tabiyetsizlik ve ayrımcılık gibi konuları da ele alması gerektiği belirtiliyor.

Çocuklar hastalık riskleriyle karşı karşıya

Ortaya çıkabilecek kolera ve su yoluyla bulaşan diğer salgınlar düşünülerek Arakanlı çocuklara temiz su, sanitasyon ve geliştirilmiş hijyen imkânları sağlanması, yardım çağrısında en öncelikli sırada yer aldığına dikkat çekilen raporda, Arakanlı çocukların çoğu kızamık gibi hastalıklara karşı tam olarak aşılanmış durumda olmadığı belirtiliyor.

Mülteci krizine kalıcı bir çözüm bulunmalı

Raporda, şu çağrılarda bulunuluyor: "Bangladeş İnsani Yardım Planı ile Myanmar'a yönelik insani yardım planına uluslararası destek ve finansman sağlanmalı. Arakanlı çocukların ve ailelerin korunması, Arakan Eyaletinde şiddetin etkilediği çocuklara acilen ve engelsiz insani erişim sağlanmalı. Arakanlı mültecilerin Myanmar'a güvenli, gönüllülük temelinde ve saygın biçimde dönmelerine destek ve Rakhine Eyaleti Danışma Komisyonu tavsiyelerinin yaşama geçirilmesi dâhil olmak üzere krize kalıcı bir çözüm bulunmalı.

UNICEF Genel Direktörü Anthony Lake, Bangladeş'teki Arakanlı mülteci çocukların çoğu Myanmar'da hiçbir çocuğun görmemesi gereken vahşete tanık olduğunu ve hepsinin de büyük kayıplar yaşadığını vurguladı.

Lake, "Bu çocukların, yiyeceğe, temiz suya, sanitasyona ve bu tür acil durumlarda yayılan hastalıklara karşı koruyucu aşılara acilen ihtiyacı var. Ancak, yaşadıklarının kötü izlerini silmek için de yardım gerekmektedir. Eğitime, danışmanlığa, umuda ihtiyaçları var. Eğer bunları onlara şimdi sağlamazsak bu çocuklar nasıl büyüyüp toplumlarının üretken yurttaşları olabilirler ki? Bu kriz onlardan çocukluklarını çalmaktadır. Aynı zamanda geleceklerini de çalmasına izin vermememiz gerekir." dedi.

UNICEF Bangladeş Temsilcisi Edouard Beigbeder ise  "Mülteciler gelmeye devam ediyor; çocukları bekleyen ürkütücü tehlikeleri şimdiden görebiliyoruz. Bu çocuklar açık alanlarda, yiyecek, temiz su ve sanitasyon imkânlarından büyük ölçüde yoksun biçimde yaşıyor, suyla bulaşan ve diğer hastalıkların oluşturduğu risk ise apaçık ortada." ifadelerini kullandı.

Mültecilerin sayısı yarım milyonu aşmış bulunuyor

Myanmar'daki korkunç şiddetten kaçıp komşu ülke Bangladeş'in Cox's Bazaar bölgesine geçen Arakanlıların sayısı yarım milyonu aşmış bulunuyor. Son dönemde gelenler, mülteci akını başladıktan sonra daha önce gelen 200 bin kişiye katılmış durumda. En son gelenlerin hemen hemen yüzde 60'ını çocuklar oluşturmakta ve günlük sınır geçiş sayısı bin 200 ile bin 800 arasında yer alıyor. (İLKHA)


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir