• DOLAR 32.389
  • EURO 35.097
  • ALTIN 2326.831
  • ...
Almanya`nın Yeni Cumhurbaşkanı!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Almanya`da cumhurbaşkanını belirleyen ve Federal Meclis`in (Bundestag) 620 milletvekilinin yanı sıra 16 eyalet meclisinin belirlediği 620 kişiden oluşan toplam 1240 üyeli Bundesversammlung adı verilen kurul tarafından mecliste yapılan seçimde, Gauck ilk turda 1228 geçerli oydan 991`ini alarak, 5 yıllık bir süre için ülkenin 11. Cumhurbaşkanı oldu.

1232 delegenin katıldığı ve 4 oyun geçersiz sayıldığı oylamada Sol Parti adayı Beate Klarsfeld 126, aşırı sağcı Almanya`nın Milliyetçi Demokratik Partisi`nin (NPD) adayı Olaf Rose de 3 oy aldı. 108 delege çekimser oy kullandı.

Aralarında Türkiye`nin Berlin Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu`nun da bulunduğu çok sayıda yerli ve yabancı davetlinin izlediği oylamayı Gauck da, sevgilisi Daniela Schadt ile birlikte davetliler tribününden takip etti.

Gauck, cumhurbaşkanı seçildikten sonra yaptığı teşekkür konuşmasına, "Ne güzel bir pazar günü" sözleriyle başladı.

Eski Doğu Almanya`daki (DDR) komünist rejim döneminde çekilen zorluklara ve baskılara dikkati çeken Gauck, bu nedenle gelecekte hiçbir seçimi kaçırmayacağını söyledi.

Almanya`da uzun süredir yaşamayan insanların da desteğini hissettiği için çok mutlu olduğunu ifade eden Gauck, "Özgürlük olmadan yaşayamayacak bir cumhurbaşkanı seçtiniz" şeklinde konuştu.

Gauck, tüm beklentileri yerine getiremeyeceğini, ancak kendisine yüklenilen sorumluluğu en iyi şekilde yerine getirmeye çalışacağını sözlerine ekledi.

Cumhurbaşkanlığı görevine hemen başlayacak olan Gauck için 23 Mart Cuma günü mecliste yemin töreni düzenlenecek.

Demokrasi ve özgürlük bağımlısı olarak bilinen Gauck, eski DDR`de Protestan rahip olarak görev yapmış ve insan hakları savunucusu olarak rejim karşıtlarının düzenlediği protesto eylemlerine katılmıştı.

Cumhurbaşkanı seçimine, cumhurbaşkanlığı görevine vekaleten bakan Bavyera Eyaleti Başbakanı Horst Seehofer, Federal Meclis Başkanı Norbert Lammert, Başbakan Angela Merkel, kabine üyeleri, eyalet başbakanları, Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz ve bazı tanınmış Alman oyuncuların yanı sıra Türk kökenli Federal Meclis üyeleri Aydan Özoğuz, Ekin Deligöz, Memet Kılıç, Sevim Dağdelen ile Serkan Tören, Aşağı Saksonya Eyaleti Sosyal İşler, Kadın, Aile, Sağlık ve Uyum Bakanı Aygül Özkan, Baden-Württemberg Eyaleti Uyum Bakan Bilkay Öney, Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Cem Özdemir, Berlin Eyaleti Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Emine Demirbüken-Wegner, Solingen kentinde 1993 yılında aşırı sağcılar tarafından evinin kundaklanması sonucu iki kızı ve iki torununu kaybeden Mevlüde Genç ve aşırı sağcı terör hücresi tarafından babası öldürülen Gamze Kubaşık da katıldı.

Oylamadan önce Özdemir, Kubaşık ve Devlet Bakanı Maria Böhmer, Genç ile sohbet etti. Göç ve uyumdan sorumlu Bakan Böhmer`in, Genç`in yanında oturması dikkati çekti.

Bundesversammlung üyeleri cumhurbaşkanlığı seçiminden önce de "Französische Friedrichstadtkirche" adlı kilisede bir ayine katıldı. Ayinde Gauck ve Klarsfeld ile Seehofer, Lammert, Merkel ve kabine üyeleri de hazır bulundu.

Federal Almanya Cumhuriyeti tarihinde bugüne kadar Theodor Heuss 1949-1959, Heinrich Lübke 1959-1969, Gustav Heinemann 1969-1974, Walter Scheel 1974-1979, Karl Carstens 1979-1984, Richard von Weizsaecker 1984-1994, Roman Herzog 1994-1999, Johannes Rau 1999-2004, Horst Köhler 2004-2010 ve Christian Wulff 2010-2012 yılları arasında cumhurbaşkanlığı yapmıştı.

Christian Wulff, 2010 yılının Haziran sonunda cumhurbaşkanlığına seçilmiş, ancak Aşağı Saksonya eyaletinde başbakanlık görevi döneminde tatilde iş adamlarının evlerinde kaldığı ve düşük faizli kredi alarak görevini kötüye kullandığı gerekçesiyle kamuoyundan gelen tepkiler üzerine görevinden istifa etmişti.

Bu haberler de ilginizi çekebilir