• DOLAR 32.403
  • EURO 35.37
  • ALTIN 2325.517
  • ...
İslam Davasının Islah Eri
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

“Asra yemin olsun, gerçekten insan kesin bir ziyan içindedir. Ancak iman edip salih amel işleyenler, birbirine hakkı ve sabrı tavsiye edenler müstesnadır.” (Asr sûresi: 1-3)
“... Onlar, halkın kendisini fesada saldığı ve bozgunculuk yaptığı; kargaşa ve fitnenin dört bir yanda gezdiği bir dönemde hep ıslah için koşuşturup dururlar.” {Rasûlullah (a.s)}
 

Hakkıyla iman eden ve salih amel işleyen, aynı zamanda irşadı da Allah (a.c) tarafından kendisine vazife olarak verildiğini bilen, bunu tebliğiyle insanlara götüren ıslah eri, tağutun zilletine karşın her zaman salâhın oluşması için çabalamalıdır. Fitne, fesat ve bozgunculuğun hakim olmaya çalıştığı yerde toplumun salâhı için koşuşturup durmalı aynı zamanda İslam davasını götürdüğü insanlardan herhangi bir olumlu yanıt almasa bile onların ıslahını Allah`a havale etmeli ve sabretmelidir.
 

“Rabbim, artır beni ilimce!” (Tâhâ sûresi: 114) Islah eri; ilimsiz bir amelin olmayacağını idrak etmeli ve İslam çerçevesinde kendisini eğitmelidir. İlmin öneminin şuurunda olmalı ve bunu ameline de yansıtmalıdır. Yaşantısında Nebevi çizgiyi esas almalıdır. Bildiklerini muhakkak hayatında uygulamalı daha sonra da anlatmalıdır ki kendisinde ihlâsı, sıddıklığı ve samimiyeti gösterebilsin.
Aziz İslam davasının ıslah eri; ‘benlik` duygusunu kendisine şiar edinmekten kaçınmalı ve bir mübelliğ olarak vazifesini ‘Allah rızası` için yapmalıdır. Oysa defalarca ‘benlik` duygusunu ileri süren kibir insanları, ilmen yüksek bir mertebeye ulaşmış olsalar bile hiç kimseye etki ve tesir edemezken; az ilme sahip olan ama tebliğini ‘Allah rızası` için yapan ve bu uğurda insanların salâhı için mücadele eden mü`min ıslah erleri, nice kişiler üzerinde etki bırakmışlar ki onların sayesinde halk çoğu zaman salâha ermiştir.
 

“Yedi sınıf var, Allah (a.c) onları hiçbir gölgenin olmadığı kıyamet gününde kendi gölgesinde gölgeler. Bunlardan bir sınıf: Allah için birbirini seven, Allah rızası için bir araya gelip ve yine Allah rızası için ayrılan gruptur.” {Rasulullah (a.s)}
Tebliğin farz olduğunu bilen ıslah eri; Allah`ın ehemmiyeti altında olduğunu bildiği halde, karşılaştığı çile, eza ve cefalar onu sabre teşvik etmeli ve asla tebliğinden geriye çekmemelidir. Topluma anlattığı İslam davasının basit olmadığını yine İslam`a gösterdiği hürmet ve saygıyla temaşa ettirmelidir. Islahçı; tebliğini yaparken yer ve zaman hakkında iyice bilgi sahibi olmalı ve sonra tebliği götürecek muhattabının seviyesine göre davranmalı ve anlatmalıdır. İlk tebliğî konusu ise muhattabın beynine “Kur`anî bir hüküm” idrak ettirmeye çalışmak olmalıdır. İslam davasının ıslah erlerinin tebliği, götürülenlere öyle etki etmeli ki dillerinden dökülecek bir ayet onların hallerini anlatmaya yetsin: “...İşittik ve itaat ettik! Bağışlamanı dileriz ey Rabbimiz! Sanadır gidiş.” (Bakara sûresi: 285)

 

Taha Muhacir / (Diyarbakır) Ergani - Yaş: 17
 

 

Sevgili Genç Kardeşlerimiz!
Bir ay boyunca gelen tüm yazılar içerisinde en güzel yazıyı gönderen kardeşimize bir kitap seti veya kaset vb. bir set hediye edeceğiz. Posta ile yazı gönderecek kardeşlerimiz yazılarının “Ayın Yazısı” seçilmesi durumunda, bizimle iletişime geçebilirler. Fakat özellikle dikkat etmenizi istediğimiz iki nokta var. Birincisi; gönderdiğiniz yazıların tamamen size ait olması gerektiği, yazınızda alıntı cümleler varsa bunları belirterek göndermeniz. İkincisi ise adınızı, soyadınızı, yazıyı gönderdiğiniz memleketi ve yaşınızı mutlaka belirtmeniz gerekmektedir. Bu hayırlı çalışmaya (yarışmaya) tüm genç kardeşlerimizin katkıda bulunmasını bekliyoruz.

Doğrugenç sayfasında sizden gelecek karikatür ve mini bulmacalara da yer veriyoruz. İlginizi bekliyoruz.
Yayınlanmasını istediğiniz yazılarınızı dogrugenc@dogruhaber.com.tr e-posta adresine mail olarak veya posta yolu ile gönderebilirsiniz.
Yazılarınızı eğer bilgisayarda yazıyorsanız bir sayfayı geçmesin. El yazınızla gönderecekseniz bir beyaz kâğıdı aşmasın. Gönderdiğiniz mektuplara “Doğru Genç” için diye not düşürmeyi unutmayın.
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir