• DOLAR 32.365
  • EURO 35.043
  • ALTIN 2325.366
  • ...
Türbe duvarlarına yazı yazılmasına tepki
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Her gün yüzlerce vatandaşın ziyaret ettiği Bitlis'in Ahlat ilçesinde bulunan Abdurrahman Gazi Türbesi'nin duvarlarına yazılan yazılar tepki çekiyor. Hz. Muhammed'in (sav) sancaktarı Muaz Bin Cebel'in oğlu Abdurrahman Gazi'nin türbesi her mevsim ilgi görüyor.

Türbenin duvarlarına kimliği belirsiz kişiler tarafından yazılan yazılar, ziyaretçilerin tepkisine neden oluyor. Ziyaretçiler, böylesi bir yerin muhafaza altına alınması gerektiğini belirttiler.

Türbe ve kabir ziyaretlerinde uyulması geren kurallarla ilgili açıklamalarda bulunan Bitlis İl Müftüsü M. Faysal Geylani, bu ziyaretlerde ahiretin düşünülmesi ve buralara saygı duyulması gerektiğini söyledi.

Geylani, "Hz. Peygamber Efendimiz, kabirleri ziyaret ederken 'Ahireti düşünün, ahireti hatırlayın. Dünyanın geçici olduğunu, ahiretin baki olduğunu ve oraya giderken Allah'ı hatırlayıp, dünyanın fani olduğunu unutmayın.' buyuruyor. Peygamber Efendimiz dünyanın fani, ahiretin baki olduğunu bize hatırlatıyor. Ama maalesef bizim vatandaşlarımız kabirlere giderken, kabir ve türbeleri ziyaret ederken orada yatan zata 'Beni kurtar!' diyor. Oysa bizi kurtaracak olan Allah'tır." dedi.

"Oradan medet beklemek insanı tehlikeye götürür"

Türbelere dilek taşlarının bırakılması, çaput bağlanması ve yazı yazılmasının doğru olmadığını vurgulayan Geylani, şunları söyledi: "Orada çeşitli dilek taşları bağlıyorlar. Hatta bir kısmı oraya elbiselerini bırakıyor, bir kısmı oraya yazılar yazıyor. Bunların hiçbiri İslami değil. Onun için oraları ziyaret eden kardeşlerimizin bu konuya çok dikkat etmeleri lazım. Orada Allah dostları büyük zatlar vardır. Onların kabirlerini ziyaret ederken oraya elbise bırakmak ve yazı yazmak, oradan medet beklemek insanı tehlikeye götürür."

"Bunu yapan insanlar bilinçsiz ve şuursuzdurlar"

Türbelere saygı duyulması gerektiğini dile getiren vatandaşlardan Çetin Taşkaya ise "Burası sahabe türbesi ama duvarlarına yazılan yazılara bakınca, affedersiniz, sanki aşk tahtası. Böyle bir edepsizlik, ahlaksızlık ve saygısızlık olmaz. Bunu yapan insanlar bilinçsiz ve şuursuzdurlar. Sonuçta burası bir türbedir ve saygı gösterilmesi lazım. Bu türbelerde yatan zatlar bizim için örnektir ve onlardan faydalanmak lazım. Onlar bu saçma sapan yazılar için buralara gelmemişler. İslam'ı bize öğretmek için buralara kadar gelmişler. Bu konuda biraz daha duyarlı olup, hassasiyet göstermek lazım. Yetkililerin bu konuda biraz daha hassas olması gerekiyor." şeklinde konuştu. (Şükrü Tontaş - İLKHA)


















 

Bu haberler de ilginizi çekebilir