• DOLAR 32.513
  • EURO 34.951
  • ALTIN 2438.846
  • ...

EKONOMİ SERVİSİ

Başbakan Binali Yıldırım, partisinin TBMM Grup Toplantısı'nda yaptığı konuşmada;

"Belediyelerde emlak vergi beyannameleri veriliyor. Bazı belediyeler para bitince vatandaşın malına göz dikiyor. 100 liralık yere 5000 lira kıymet koyuyor. Burası dağ başı mı kardeşim? Buna el attık, yüzde 50'den fazla artıramayacak. Aslında yüzde 10`u geçmemek gerek. Yüzde 3500 olur mu? Bunların hesabını verecekler. Vatandaşlarımızın basiretsiz yöneticilerin hatalarının bedelini ödemesinin önüne geçiyoruz” dedi.

Öte yandan Maliye Bakanı Naci Ağbal, yüzde 300'den yüzde 3 bine varan artışlara dikkat çekerek vatandaşların fahiş emlak vergisinden kurtulduğunu söyledi.

Yeni uygulamayla ilgili en çok şikâyetin geldiği turistik bölgelerde ilçeler arasında emlak vergisinde çok büyük fark olup olmadığı izlenecek.

İzmir, Antalya gibi büyükşehirlerde emlak vergisini tavan fiyatlardan belirlerken, bu konuda da hassas davranmaları istenecek. İyi iş yapan işletme ile vatandaşın yemeklik domates ektiği arazi için ödediği rakam da aynı olmayacak.

Emlak vergileri dört yılda bir takdir komisyonları tarafından belirleniyor. Rayiç değeri etkileyen arsa metrekare değerini komisyon belirliyor. Belediyeler de bu bedelleri esas alarak emlak vergisini tahsil ediyor.

Maliye Bakanı Naci Ağbal, bazı belediyelerin emlak vergisinde artışlar yaptığını belirterek, "2017'de belirlenen değerin yüzde 50 daha fazlası olamaz" dedi.