`Avrupa tek başına dünyanın merkezi değil`
Portekiz Dışişleri Bakanı Augusto Silva, "Avrupa tek başına dünyanın merkezi değil. Avrupa`nın güvenliğinin ve ekonomik gelişiminin sürekliliği adına Rusya, Çin, Afrika ve Orta Doğu`nun güvenliğinin de dikkate alınması gerekli." dedi.
İSTANBUL (AA) - Portekiz Dışişleri Bakanı Augusto Santos Silva, "Avrupa tek başına dünyanın merkezi değil. Avrupa`nın güvenliğinin ve ekonomik gelişiminin sürekliliği adına Rusya, Çin, Afrika ve Orta Doğu`nun güvenliğinin de dikkate alınması gerekli." ifadelerini kullandı.
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu`ndan (DEİK) yapılan açıklamaya göre, Silva, DEİK Türkiye-Portekiz İş Konseyi ev sahipliğinde düzenlenen Türkiye-Portekiz Yuvarlak Masa Toplantısı`nda Avrupa Birliği`ne ve Türkiye-Portekiz ilişkileriyle ilgili değerlendirmeler yaptı.
Silva, ticaret ilişkileri arttıkça ülkelerin birbirine yakınlaştığını, diğer alanlarda ilişkileri beslediğini hatırlatarak, Türkiye ve Portekiz arasında diyaloğun giderek arttığını kaydetti.
İki ülke arasındaki ilişkilerin her gün geliştiğini, Türkiye Hükümetinden Avrupa Birliği Bakanı ve Dışişleri Bakanı`nın yakın zamanda gerçekleştirdikleri ziyaretleri memnuniyetle karşıladıklarını aktaran Silva, Türkiye`den bakıldığında ihracat ve yatırım anlamında Portekiz`in avantajlı bir destinasyon olduğunu hatırlattı.
Silva, AB içerisinde birbirinden çok farklı ancak tamamlayıcı ülkelerin bir araya geldiğini ifade ederek, “Türkiye, Avrupa nezdinde, ‘Avrupa`nın Asya`ya bakan yüzü` olarak kabul ediliyor. Biz de Portekiz olarak Asyalı iş çevreleri ile kalıcı dostluklar geliştirmek istiyoruz. Avrupa tek başına dünyanın merkezi değil. Avrupa`nın güvenliğinin ve ekonomik gelişiminin sürekliliği adına Rusya, Çin, Afrika ve Orta Doğu`nun güvenliğinin de dikkate alınması gerekli.”
DEİK/Türkiye-Portekiz İş Konseyi Başkanı Berna İlter ise toplantıya Portekiz`de halihazırda yatırım yapmış ve ülkede iş yapan büyük ölçekli Türkiyeli firmalarının yöneticilerinin katılımından memnuniyet duyduklarını belirtti.
Ülkede iş yapmakta olan Türkiye özel sektör temsilcilerinin sıkıntı ve önerilerini dile getireceklerini kaydeden İlter, yeni yatırım fırsatlarının da toplantı kapsamında ele alınacağını umduklarını belirtti.
İlter, 2016 yılında gerçekleşen 1,3 milyar dolarlık ikili ticaret hacminin potansiyelin altında olduğunu dile getirerek, iki ülke arasında sosyal, politik ve kültürel ilişkilerin ileri düzeyde olduğunu kaydetti.
Toplantı kapsamında Portekiz özelinde potansiyel yatırım fırsatları, halihazırda Portekiz`de faaliyet gösteren Türkiye özel sektör temsilcilerinin önerileri de dile getirildi.
Türkiye-Portekiz ticaret dengesi aleyhimize
DEİK açıklamasında Ekonomi Bakanlığı`nın iki ülke arasında oluşan ticaret hacmi ve diğer verileri de paylaşıldı. Türkiye-Portekiz Ticaret Rakamları (Ekonomi Bakanlığı-2016'ya göre) şu şekilde:
Türkiye`den Portekiz`e yapılan ihracat 650 milyon dolar. Başlıca ihracat kalemleri; motorlu taşıtlar, pamuk ipliği, eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar, demir-çelik, balıklar.Türkiye`nin Portekiz`den yaptığı ithalat ise 658 milyon dolar. Başlıca ithalat kalemleri; sıvanmamış kağıt ve karton ve her boyutta perfore edilmemiş delikli kart ve delikli şerit kağıt, sodalı veya sülfatlı odun hamuru, radyo yayınlarını alıcı cihazlar, karayolu taşıtları için aksam, parça ve aksesuarlar, etilen polimerleri.
Toplam dış ticaret hacmi 1,3 milyar dolar iken dış ticaret dengesi de Portekiz lehine 8 milyon dolar.
Kaynak: AA