• DOLAR 32.601
  • EURO 34.811
  • ALTIN 2499.86
  • ...

Gaziantep'te sene başında hayata geçirilen "Şimdi Gaziantep Zamanı" projesiyle, geride kalan 10 aylık dönemde kenti ziyarete gelen yerli ve yabancı turist sayısında artış yaşanıyor. Gastronomi alanı başta olmak üzere kültürel mirasını sınır ötesine taşıyan Gaziantep, bu yıl ağırladığı turist sayısıyla rekor kırarken, bu durum esnafın da yüzünü güldürüyor.

Son zamanlarda yerli ve yabancı turistlerin Gaziantep'e artan ilgisi tarihi Kalealtı, Bakırcılar Çarşısı ve Almacı Pazarı ile kentteki diğer bölgelerde hediyelik eşya satan esnafın yüzünü güldürmeye başladı.

Geçen yıla göre bu yıl Gaziantep'e gelen yerli ve yabancı turist sayısında artış olduğuna dikkat çeken Gaziantep Bakırcılar ve Sedefçiler Odası Başkanı Celal Açık, İLKHA'ya yaptığı açıklamada, turistlerin özellikle tarihi kalesini, kentin tarihi yerlerini, müzelerini ve bakır, sedef kakma ve yemeni gibi çeşitli hediyelik eşyalara yoğun ilgi gösterdiklerini söyledi.

Gaziantep'in üzerine oynanan algı operasyonlarının ortadan kalkmasıyla kente gelen turist sayısında bir artış yaşanmaya başladığını belirten Açık, Gaziantep'i ve tarihi mekânlarını tercih eden turistlerin hediyelik eşyalara yoğun ilgi gösterdiğini belirterek, "Ben yıllardan beri 'Gaziantep güvenli şehir' diye hep anlatıyorum. Türkiye'de algı operasyonu yaptılar, Gaziantep'e kötü izlenim verdiler. Gaziantep'in gerçekten gezilmesi gereken bir şehir olduğunu herkes biliyor." dedi.

Turizmde yaşanan hareketliliğin 2017'de oldukça bereketli bir sezonun geçirilmesine neden olduğunu söyleyen Açık, "Gaziantep esnafıyla, sanayicisiyle Türkiye'ye örnek bir şehir olduğunu herkes biliyor. Biz de esnaf olarak bunların bir parçasıyız. Biz üstümüze düşen görevi yerine getirmek ve Gaziantep'i güvenli bir şehir olduğunu anlatmak için çaba gösteriyor, Gaziantep'in kültürünü tarihini anlatıyoruz. Bir başarı sağladığımıza inanıyorum. Gaziantep'te 2007-2008 yıllarında biz 'beş yıldızlı otelimiz yoktur' diyorduk. Ama çok şükür bunu son yıllarda aştık." ifadelerini kullandı.

Turizm alanında yapılan çalışmaların turist sayısındaki artışa katkı sunduğuna işaret eden Açık, sözlerine şöyle devam etti:

"Bundan 10-15 yıl önce bir günde gezilen Gaziantep'i şimdi bir haftada bile gezemiyorsun. Gaziantep müzeleriyle, bakırcılığıyla, sedef kakmasıyla, baklavasıyla ve yemekleriyle de öne çıkan bir şehir. Biz bazen dışarıya gidiyoruz, aç kalıyoruz. Gaziantep bambaşka bir yer. Biz dünyayı geziyoruz ama yine de ben 'Gaziantep' derim. Bizim o kadar gidecek yerlerimiz var ki; tarihi hamamlarımız, müzelerimiz ben bile Gaziantep'te yaşadığım halde çoğu yeri gezmeye fırsat bulamıyoruz. Dünyada teknoloji çok ama tarih çok önemlidir. Bir şehrin tarihi ve kültürüyle anılması çok önemlidir. Kentin bu tarihi dokusunun çıkarılması çok önemlidir. Biz bunları aştığımıza inanıyoruz."

Gaziantep'in şu an daha çok yerli turist ağırladığını söyleyen Açık, "Bizler eskiden yabancı turistlere hitap ediyorduk. Ama şu anda ise yüzde 80 yerli turistlere hitap ediyoruz. Gaziantep için çok önemli noktalar var. Kenti tanıtmak bir ekip işidir. Biz esnafıyla, basınıyla bir tane bile turist bile gelse Gaziantep ekonomisinin canlandığını görüyoruz. İnşallah şu algı operasyonlarını bir durdurursak bunu daha da aşacağız." şeklinde konuştu.

"Gaziantep Türkleri, Kürtleri ve Arapları içinde barındıran, bu toprakların üç kadim milletini bir arada tutan kardeşliği en güzel bir şekilde temsil eden bir kentimizdir." diyen Açık, "Bu zaten Gaziantep'in özelliğidir. Bugün 700 bine yakın Suriyeliyi barındırıyoruz. Bu öyle kolay bir durum değildir. Bu bizim birbirimize kenetlenmemizi kanıtlıyor. Bugün bizim altıncı organizemiz var. Bu insanlar sanayide bir iş sahibi oluyor, bunlar çok güzel şeylerdir. Biz bölge illerinden gelen insanlarla bir aradayız. Artık et ile kemik olmuşuz. Zaten biz kent olarak bunun için başarı sağlıyoruz. Bu insanların hepsi Gaziantep'imizi sahiplenmiş, benimsemişler. Gaziantep'i bizden iyi anlatıyorlar. Gaziantep, Diyarbakır, Urfa ve Mardin bunlar hangi ülkemizin yerleri? Biz buradaki kardeşlerimizle kenetlenmişiz." diye konuştu.

Tarihi Kalealtında sedef kakmadan yapılan hediyelik eşya satan Ahmet Bıyık ise Gaziantep'i ve tarihi mekanları tercih eden turistlerin hediyelik eşyalara yoğun ilgi gösterdiğini söyledi.

Bıyık, "Son zamanlarda turist yoğunluğu var. Ülke biraz feraha ermeye başladığında turist de gezmeye başlar. Türkiye'de en fazla el sanatları Gaziantep'te bulunmaktadır. Sedef kakma ve bakır işleri bunlar sadece Gaziantep'te daha çok vardır. Kente gelen turistlerin başındaki rehberler de bunu anlatıyorlar. Turiste bunu gittiği yerde anlatıyor. Bir sonraki gelen kafile daha fazla oluyor. Esnaf olarak satışlardan memnunuz, çok güzel gidiyor. İnşallah daha da iyiye doğru gidiyor." dedi.

Esnafın adeta bayram havası yaşadığını belirten esnaf Aykut Açık da "Gaziantep gastronomi şehridir.  Turistlerin gelmesi işlerimize yansıyor. Özellikle hafta sonu daha kalabalık oluyor. Gaziantep denildiği zaman yemekleri, el işleri, turistik yerleriyle olsun öne çıkan bir şehir. Turistler buraları gezdiği zaman işlerimiz daha da iyi oluyor, bize de çok faydası oluyor. Satışlarımız da Allaha şükürler olsun iyi gidiyor. Eskiye oranla işlerimiz daha fazla arttı. Satışlarımızdan memnunuz, emeğimizin karşılığını da alıyoruz. Turistler bakır ve elişlerine yoğun ilgi gösteriyor. Gaziantep dışındaki diğer illerdeki vatandaşlarımızı da Gaziantep'e bekliyoruz. Gelsinler Antep'i görsünler, onlara ikramlarda bulunalım, kentimizi onlara tanıtalım. Bu şehirden memnun olarak ayrılacaklarını buradan söylemek istiyorum." diye konuştu. (İbrahim Koçyiğit - İLKHA)