• DOLAR 32.378
  • EURO 35.06
  • ALTIN 2325.61
  • ...
Suriyeli engelli kardeşlerin dramı yürek burkuyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Suriye'nin Halep kentinden 3'ü engelli 8 çocuğuyla birlikte Gaziantep'e sığınan Suriyeli Muhammed ailesi, bütün zorluklara rağmen hayatlarını sürdürmeye çalışıyor. 3 engelli çocuğu için yetkililerden ve hayırseverlerden yardım beklediklerini söyleyen Hasan Muhammed, imkansızlıklar içinde çocukları için çok zor şartlar altında hayatta kalma mücadelesi verdiklerini ifade etti.

Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak yaklaşık 5 yıl gün önce Gaziantep'e gelen Suriyeli Muhammed ailesi, 3'ü engelli 8 çocukla birlikte kiraladıkları evde hayatlarını sürdürüyor. Doğuştan engelli olan kardeşler, yürüyemiyor, göremiyor, duyamıyor ve konuşamıyor.

Türkiye'ye gelmeden önce Halep'te oturduklarını belirten baba Muhammed Hasan (47), ikisi felç, biri bedensel engelli çocuklarıyla kiraladıkları evde kıt kanaat geçiniyor. Engelli çocukları Aref Muhammed (24), Takva Muhammed (15) Muhammed (7) için yardım isteyen acılı baba, özellikle en büyük kızının aşırı saldırganlaştığını, sürekli kendisine, çevresine zarar verdiğini, onu kontrol altına almakta güçlük çektiğini belirtti.

Çocuklarının yürüyemediklerini, konuşamadıklarını ve göremediklerini dile getiren baba Muhammed, "Yaklaşık beş yıl önce Gaziantep'e geldik. Suriye'deki iç savaştan dolayı biz Gaziantep'e gelmek zorunda kaldık. Çocuklarım engelli olduğu için Suriye'de bize yaşam zor olmuştu. Her konuda sıkıntı yaşamaya başladık. Çocuklarımın ilaçlarını bulmada zorlanıyordum, bundan dolayı mecburen Türkiye sığınmak zorunda kaldık. Türkiye'ye hem çocukların tedavisini sağlamak hem de onları sağlıklı bir ortamda büyütmek için buraya geldik." dedi.

Eşi ile birlikte yıllardır hayatlarını çocukları için feda ettiğini söyleyen Muhammed, "Suriye'de tekstil mesleğiyle uğraşıyordum. Gaziantep'te de mesleğimi sürdürüyorum, çalışıyoruz. Ama bu çocukların ihtiyacına yetişemiyorum. Bu çocukların ilaç, bez ve diğer ihtiyaçları var. Bu ihtiyaçların da hepsi üst üste geldiği zaman bizim için zor oluyor. Aynı zamanda bazen işimiz oluyor, bazen olmuyor. Bundan dolayı sıkıntı içerisindeyiz. Bir de bu çocukların bakımı çok zor oluyor. Sadece anneleri bakabiliyor. Bazen de bir kızım var o gelip annesine yardım ediyor. Yine de ikisi yetişemiyorlar. Bu kızım evli olduğu için pek fazla gelemiyor, eşim de bu çocuklara bakmaktan hasta oldu. Bende sabah sekizde gidiyorum, akşam dokuzda geliyorum. Elimizden gelen bir şey yoktur." ifadelerini kullandı.

"Tedavi olmalarını ve ilaçlarının karşılanmasını istiyoruz"

Engelli çocuklarının ihtiyaçlarını gidermekte büyük sıkıntılar yaşadığını aktaran Muhammed, çocukları için yardım talebinde bulunarak, şunları söyledi:

"Bu çocuklarımızdan dolayı bize bir yardım eli uzatılırsa çok iyi olur. Tedavileri, ilaçları için yardım istiyoruz. Ben aldığım maaşla ancak evin kirasını, elektrik ve suyunu verebiliyorum. Bu şekilde sürekli hep yatağa bağlılar. Anneleri bu çocuklara bakmaktan dolayı hasta oldu. Çünkü sürekli bu şekilde yatalaklar ve aynı zamanda çok bağırıp çağırıyorlar. Bazen de ne istediklerini bilemiyoruz. Bu çocukları anlamakta zor, bize çok sıkıntı oluyor. Ama yine de Allah'a şükürler olsun. Allah'tan gelen başımızın üstünde yeri var. Bize böyle bir sıkıntı vermiş ondan gelen başımız üstüne ama bize bir yardım olursa bu çocuklar için çok seviniriz. Tedavi olmalarını ve ilaçlarının karşılanmasını istiyoruz. Tedavi görseler problemleri belki azalır. Biz sürekli hastaneye götüremiyoruz. Çünkü çok sıkıntı yaşıyoruz, çokta yoruluyoruz. Biz yine de Allah'tan ümidimizi kesmemişiz belki Allah bir şifa verir."

Her geçen gün çocuklarının gözünün önünde eridiğini dile getiren Muhammed, "Şu an onları ancak etrafa zarar ve kendilerine bir zarar vermemeleri için sakinleştirici ilaçlar veriyoruz. Ama bu onların tedavisi için yetmiyor. Bir fizik tedavi görse iyi olur. Bu kızım yatalak hiçbir şekilde kalkamıyor, hep yatıyor. Annesi sağa-sola çeviriyor. Özellikle bu kızımın durumu çok zor. Bir kızım da mecbur kalmışız bu şekilde iple bağlamışız. Yoksa etrafı kırıp dağıtıyor, kendisine ve çevresine zarar veriyor. Yemeklerini vermek zor oluyor. Suyu da ancak kendilerinde biberonla veriyoruz." şeklinde konuştu.

"Zor durumda kalınca okula giden çocuklarımı çalıştırmak zorunda kalıyorum"

Çocuklarının ihtiyaçları ile kira, elektrik ve su giderlerinin karşılanması konusunda da hayırseverlerden destek isteyen Muhammed, "İş olduğu zaman bir şekilde geçimimizi sağlıyoruz. Ama iş hiç olmadığı zaman çok zorlanıyoruz. Kış yaklaşıyor, odun ve kömür alacağız. Fakat aldığımız para ancak bu çocukların ilaçlarına yetiyor. Evimiz kira 450 TL kira parası veriyorum. Aynı zamanda elektrik, su parası 200 TL'yi buluyor. Sadece 750 TL bu şekilde giderimiz var. Bende haftalık 300 TL ile çalışıyorum. Bir şekilde geçinmeye çalışıyoruz. Şu an iki tane çocuğum okula gidiyor. Ama bazen zor durumda kalınca onları çalıştırmak zorunda kalıyorum." diye konuştu. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA) 














 

Bu haberler de ilginizi çekebilir