• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
GAZİANTEP - Şehitkâmil Kongre ve Kültür Merkezinde "Gaziantep Vergi Rekortmenleri Ödül Töreni" düzenlendi. Törene Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Aile ve sosyal politikalar bakanı Fatma Şahin'in yanı sıra Gaziantep Milletvekilleri ve çok sayıda iş adamı katıldı.

Gaziantep 170 Ülkeye İhracat Yapan Bir Şehirdir
Programın açılış konuşmasında konuşan Maliye Bakanı Mehmet şimşek; Gaziantep'in eskiden beri bir ticaret merkezi olduğunu belirterek, "Gaziantep büyük mesafeler kat etmiş. Belki artık üzüm ve pekmez ihraç etmiyor bilemiyorum ama 170 ülkeye neredeyse 5 milyar dolarlık ihracat yaptığınız ortada. Nereden nereye geldiği de her kes tarafından iyi biliniyor. Yani Türkiye de ihracat katlandı ama Gaziantep Türkiye'yi hem büyümede hem ihracatta nerdeyse sürekli bir şekilde ikiye katlıyor. Çünkü 620 milyon dolarlık ihracat söz konusu iken 2002'de gecen sene neredeyse 5 milyar,4.8 milyar dolarlık bir ihracat söz konusu. Yani yüzde 668'lik bir artış söz konusu... Gerçekten büyük bir başarı" ifadelerine yer verdi.

Bazı Sektörlerde KDV Hakikaten Yüksek
Vatandaş'ta yüksek vergi algısının olduğunu belirten Şimşek; "Bu ülkede bazı sektörlerde hakikaten bazı sektörlerde ÖTV yüksek. Müsaade ederseniz sizinle paylaşayım. Aslında biz KDV'yi indirdik. Bakın tekstilde, turizmde, sağlıkta, eğitimde bazı gıda maddelerinde biz KDV'yi kimisinde yüzde 18'den 8'e, kimisinden de yüzde 8'den yüzde 1'e indirdik. Türkiye de en yüksek KDV oranı yüzde 18 ama efektif KDV oranı yüzde 14. 4'tür" dedi.

Türkiye Akaryakıtta Ağır Vergi Yüküne Sahip Bir Ülke
Türkiye'nin benzinde yüksek vergi yüküne sahip bir ülke olduğuna da değinen Şimşek, "Türkiye hakikaten benzinde yüksek vergi yüküne sahip bir ülke. Fakat onu da indirmişiz. Özellikle son haftalarda gazetelerde okuyorum, 'benzine zam geldi' falan... Bazen vatandaşların yorumlarını okuyorum. İnternet sitelerinde yorum yazıyorlar, 'hükümet yine zam yaptı' falan filan...2009'un sonundan bu yana ne benzine ne motorine ne de başka akaryakıt ürününe 1 kuruşluk vergi zammı gelmemiştir, bir tek kuruşluk vergi zammı gelmemiştir. Bugün Türkiye benzin üzerindeki vergi yükü itibariyle 7. ülke konumu geldi, evet biz 1. sıradaydık ama şu anda 7. sıradayız. 2002 yılında siz arabanızı bir benzinciye götürseydiniz 'bana 100 liralık benzin ver' deseydiniz; 70 lira 7 kuruşu bize gelecekti. Şimdi gitseniz aynı şeyi yapsanız 56 lira 90 kuruşu bize gelecek. Yani en son iki üç gün önceki fiyatlardan bahsediyoruz." ifadelerine yer vererek buna rağmen vergi yükünün yüksek olduğunu söyledi.

Bakan Şimşek, sigara ve alkol vergisinin de caydırıcı amaçlı olduğunu vurguladı. (Şefik Mert-İLKHA)