• DOLAR 32.591
  • EURO 34.877
  • ALTIN 2494.104
  • ...

Dünya Gıda Günü münasebetiyle değerlendirmelerde bulunan Bingöl Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Bayram Yurt, "Yetersiz beslenme koşulları nedeniyle ciddi sorunların yaşandığı dünyamızda her yıl milyonlarca ton gıda maalesef israf edilmektedir. Dünyada her yıl 1,3 milyar ton gıda israf ediliyor." dedi.

"Her yıl 16 Ekim tarihi 'Dünya Gıda Günü'  olarak kutlanmaktadır." diyen Yrd. Doç. Dr. Yurt "1945'te kurulan Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nün (FAO) doğum günü de sayılan gün kapsamında, dünya genelinde açlık ve yoksulluk temaları için farkındalık yaratmak, herkesin gıda güvenliğine ve besleyici gıdalara ulaşmasına katkı sunmak amacıyla yıl boyunca FAO üyesi ülkelerde çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir." ifadelerini kullandı.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) bu yılki Dünya Gıda Günü ana temasını "Kırsaldan Kente Göç ve Yoksulluk" olarak belirlediğini ifade eden Yurt, "Kırsaldan kente göç ile beraber, kırsal bölgelerin insan gücü, tarım sektörünün sürdürülebilir yapısını bozacak derecede kentlere kaymıştır. Bu durum kentsel dengeleri de bozarak kentlerde işsiz kitlelerin yığılmasına neden olmuştur." dedi.  

"Dünyada her yıl 1,3 milyar ton gıda israf ediliyor"

Gelişmekte olan ülkeler için kalkınmanın yolu sanayi ile birlikte kırsaldan geçtiğini dile getiren Yurt, sözlerine şöyle devam etti:

"Ekonomik büyümenin anahtarı uzun yıllar yoksulluğun sebebi olarak görülen kırsal bölgelerde küçük aile çiftçiliğinin desteklenmesi gereklidir. Yetersiz beslenme koşulları nedeniyle ciddi sorunların yaşandığı dünyamızda her yıl milyonlarca ton gıda maalesef israf edilmektedir. Dünyada her yıl 1,3 milyar ton gıda israf ediliyor."

"Dünyada her yedi kişiden biri yetersiz beslenmektedir"

Yurt, "Açlığa karşı birlik olmak, devlet ve sivil toplum kuruluşları ve özel sektörün açlık, aşırı yoksulluk ve yetersiz beslenme ile mücadele etmek üzere tüm seviyelerde ortaklık içerisinde çalışması durumunda gerçekleşebilecektir. Dünyada her yedi kişiden biri yetersiz beslenmektedir. Oysa insanoğlu yetersiz beslenmeyi ortadan kaldıracak ve sürdürülebilir gıda sistemlerini teşvik edecek her şeye sahiptir." diye konuştu. (Nihat Kanat-İLKHA)