• DOLAR 32.568
  • EURO 34.706
  • ALTIN 2412.425
  • ...
HÜDA PAR`dan önemli uyarı! Kerkük`te savaş çözüm değil
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Mehmet Tahir Özsoy / DOĞRUHABER

Irak merkezi yönetimine bağlı güçlerin, güneyinde konuşlandığı ve kontrolü ele geçirmek için girmeye hazırlandığı Kerkük kentindeki gergin bekleyiş sürüyor. Kentin güneyinde konuşlanan Irak güvenlik güçlerinin, Kerkük Askeri Havalimanı ve petrol kuyularını Peşmerge'den geri almak için operasyona başlaması an meselesi. Savaş çığırtkanları ise tansiyonun yükselmeye devam ettiği bölge için avuçlarını ovuşturuyor. Bölgenin savaşa sürüklenmesinden, İslam kardeşliğinin ağır yara alacağı ortadayken, bölge ülkelerinin kendi menfaatlerini önemsemesi onları hem Allah`ın huzurunda, hem de tarih karşısında mahkûm edecek bir yaklaşım olarak okunuyor. Yaşanan son gelişmelerde Kerkük'ün batısındaki Mekteb Halid Cephesi'nin Peşmerge komutanlarından Albay Behçet Ömer Selim, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Haşdi Şabi'nin 10 metrelik mesafede konuşlandıkları bölgeye çok sayıda askeri sevkiyat yaptığını belirtti. Selim, "Dün geç saatlere kadar askeri sevkiyat yoktu ancak bu sabah(dün) yaklaşık 200 hummer ile karşımıza geçtiler. Israrla Kerkük'e girmek istediklerini belirttiler." dedi. Salahaddin vilayetinin Tuzhurmatu ilçesindeki Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Temsilcisi Kawe Perwez de Haşdi Şabi'nin Kürt ve Türkmenlerin birlikte yaşadığı Askeri Mahallesi'ndeki iki noktaya konuşlandığını kaydetti.

IKBY: OLASI BİR ASKERİ MÜDAHALEYİ REDDEDİYORUZ

Irak Cumhurbaşkanı Fuad Masum ve IKBY Başkanı Mesut Barzani, Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ve Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) politbüro üyeleriyle dün Süleymaniye'de bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmeye dair Barzani'nin Başdanışmanı Hemin Hawrami, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "KDP ve KYB arasında gerçekleşen toplantı sonucunda, Kerkük'e olası bir askeri müdahalenin reddedildiği, referandum sonuçlarının iptalinin de kabul edilmediğini" belirtti. Başdanışman Hawrami, toplantıda ayrıca "Bağdat ile KDP veya KYB'nin tek taraflı bir şekilde görüşme gerçekleştirmemesi, IKBY'deki tüm siyasi partilerden oluşan ortak bir heyetin temasa geçmesi" yönünde karar alındığını duyurdu. Hawrami, toplantı sonucunda, KDP ve KYB'nin Bağdat'ın diyalogdan önce "referandum sonuçlarının iptal edilmesi" şartını kabul etmediklerini kaydetti.

ITC BİNASINA SİLAHLI SALDIRI DÜZENLENDİ

Kerkük'e bağlı Leylan bölgesinde, Irak Türkmen Cephesi (ITC) binasına kimliği belirsiz kişilerce silahlı saldırı düzenlendi. ITC Başkanı Erşet Salihi, yaptığı açıklamada, "Bu tür silahlı saldırılar, bazılarının uğraşmasına rağmen bizleri çatışmaya sürüklemeyecek." dedi.

“YIKIMA SÜRÜKLEYEN SAVAŞLARDAN DERS ALINMAMIŞ”

Kerkük`teki gerilim ile ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan HÜDA PAR Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Said Şahin, bölgede yeni bir savaşın kapısının aralanabileceği uyarısında bulundu. Bu gerilimin halklar arasında düşmanlık tohumları ekecek bir gelişmeye dönüşmemesi için çağrıda bulunan Şahin, “Gördüğümüz kadarıyla taraflar maalesef Suriye`yi, Yemen`i, Irak`ı yıkıma sürükleyen acı, gözyaşı ve kana boğan savaşlardan ders almamış gibi. Kerkük`te savaş seçeneği tamamen ortadan kaldırılmalı. Savaş seçeneği gündemden çıkarılmalı. Türkiye bu konuda tarihi bir rol üstlenebilir. Ve taraflar arasında arabuluculuk yapmak suretiyle, diyalog üzerinden siyasi müzakereler ile bir çözüm bulunabilir.” şeklinde konuştu.  

“GELİŞMELERİ TEHLİKELİ BULUYORUZ”

Müslümanlar arasındaki çatışmalardan tek kârlı çıkacak olanın emperyalist ve siyonist güçler olacağını belirten Şahin, “Coğrafyamız savaşa, kana, gözyaşına, acıya doymuş bir coğrafya. Kerkük merkezli çıkacak yeni bir savaş coğrafyanın acılarını, yıkımını arttıracak bir savaş olur ki bıraktığı hasar da halklar içerisinde onarılmaz düşmanlıklar ortaya çıkaracaktır. Bu savaş ve düşmanlıklardan istifade edecek olanlar da yine emperyalist ve siyonist güçler olacaktır. Biz gelişmeleri tehlikeli buluyoruz. Ve taraflara tavsiyemiz sükûnet içerisinde hareket etmeleri.” ifadelerini kullandı.

ÇÖZÜM MASADA ARANMALI

İran ve Türkiye`nin katkı sunacağı bir diyalogla çözümün masada aranması gerektiğini aktaran Şahin şunları kaydetti: “Her ne kadar bağımsızlık yönünde referandumda yüksek bir oy çıkmış olsa da, Barzani`nin bunu Kürtlerin Irak içerisinde haklarını elde etmek ve Kürtlerle ilgili şartların ıslah edilmesi için pazarlık masasında kullanması, Irak yönetiminin de diyalog kapılarını açık tutması, İran ve Türkiye`nin de bu diyaloga katkı sunması yapılacak en doğru iştir diye düşünüyoruz.”

 

 

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir