• DOLAR 32.594
  • EURO 34.807
  • ALTIN 2426.331
  • ...
Süleymaniye`den Kerkük`e ek peşmerge gücü
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin düzenlendiği tartışmalı bağımsızlık referandumundan bu yana diken üstünde.

Kerkük'ün güneyinde, Selahaddin eyaletine bağlı Tuzhurmatu'da çıkan çatışmalar şimdilik sona erdi. Ancak gerilim dinmiş değil.

Kerkük'te peşmerge ile Haşdi Şabi arasındaki mesafe bazı yerlerde 10 metreye kadar düşmüş durumda; karşılıklı hendekler kazılıyor.

Peşmerge güçleri, özellikle Kerkük merkezindeki havalimanı ile petrol kuyusu çevresindeki güvenlik önlemlerini arttırdı. Çevre bölgelerin dışında Erbil, Duhok ve Süleymaniye kentlerinden de binlerce peşmergenin Kerkük'e konuşlandırıldığı belirtiliyor.

Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı İyad Allavi'den ise tansiyonu düşürmek için bir adım geldi. Allavi, Bağdat ile Erbil arasındaki krizin çözülmesi için "acil toplantı" çağrısında bulundu.

Ayrıca Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi`nden bir yetkili, Bağdat`ın peşmergenin Kerkük'ten tamamen çekilmesi için 48 saat süre verdiğini iddia etti. Ancak bu iddia henüz doğrulanmadı.

Bölgedeki kriz ABD'nin de yakın takibinde. Amerikan Savunma Bakanı Jim Mattis, Washington'ın bölgedeki tansiyonu düşürmek için uğraştığını ve DAEŞ'e karşı savaşa odaklanılması gerektiğini söyledi.

Bölgede iki taraf arasında topyekün çatışmaların başlamasından endişe ediliyor. Irak Meclisi, referandumunun ardından Kürt yönetimini hedef alan bir dizi yaptırım kararı aldı. Bu kararlar arasında Kerkük ve diğer tartışmalı bölgelere Irak ordusunun konuşlandırılması da bulunuyordu.

NTV

Bu haberler de ilginizi çekebilir