• DOLAR 32.642
  • EURO 35.056
  • ALTIN 2504.945
  • ...
İZBAN 40 Yeni Tren Seti Daha Alıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İZMİR - İZBAN'ın 40 adet elektrikli tren seti alım sözleşmesi törenle imzalandı.  İmza törenine Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir Vali Yardımcısı Haluk Tunçsu, TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, Güney Kore Ankara Büyükelçisi Sangkyu Lee ve Hyundai Rotem CEO'su Min-Ho Lee'nin yanı sıra milletvekilleri ve çok sayıda üst düzey bürokrat katıldı.

İZBAN'ın ulaşım ağını genişletme çalışmaları çerçevesinde hizmet verecek, ayrıca daha konforlu ve hızlı ulaşım sağlayacak yeni tren setlerinin alım protokolünün imza töreninde konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, hükümetin ve yerel yönetimin çabalarıyla hizmete giren Aliağa-Menderes Banliyö Sistemi'nin ilkleri bünyesinde barındırdığını belirterek, "Çok meşakkatli çok çileli yollardan geçtik. Bunları belki bir gün hatıralarımızda yazarız" diye konuştu.


Projenin kısa zamanda çok büyük gelişim gösterdiğini dile getiren Başkan Kocaoğlu, günlük ortalama yolcu sayısının 150 bini geçtiğini, geçtiğimiz hafta ise ilk kez 160 binin üzerinde yolcu taşındığını söyledi.


Seferler 4-6 Dakikaya İnmeli
İstasyonların ve altüst geçitlerin yapımının İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin görevleri ve yükümlülükleri arasında olduğuna dikkat çeken Başkan Kocaoğlu, seferlerin sıklaştırılması konusunda ise TCDD yönetiminden beklentileri olduğunu söyledi. TCDD'nin mutlaka 12 dakikadan daha aşağı, 6 ya da 4 dakikada bir çekerlerin çalışabileceği bir sistemi oturtması gerektiğini sözlerine ekleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu şöyle devam etti:

"Bu konuda Demiryolcu arkadaşların banliyöye ağırlık vermelerini, bu sistemi kabullenmelerini rica ediyorum. Ulaşımın ağırlığının banliyöye ayrılması çok büyük önem taşımaktadır. Bu sisteme çekerlerle beraber ayrılan para 1 milyar doları geçmektedir. Bunun geriye dönmesi gerekir. İstanbul'dan takviye çekerlerin gelişinin hızlandırılması ve sefer sıklığının 12 dakikanın altına inmesi bizim 2-3 ay içinde günde 300 bin yolcuya ulaşmamızı sağlayacaktır. Çekerlerin maliyetlerinin faizleriyle birlikte ödenebilmesi için sistemdeki yolcu sayısının günlük 300 bine çıkması zorunluluk haline gelmiştir. Artık un, yağ, her şey vardır. Bizlere helvayı karmak kalmaktadır. "

Bakan Yıldırım: Hedef 550 Bin Yolcu
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ise İZBAN Projesi ile birlikte büyük şehirlerin ihtiyacı olan toplu taşımalara örnek teşkil edecek bir projenin hayata geçirildiğini belirterek, "Başından beri gerçekleştirilmesi için uyumlu bir çalışma gösteren İzmir Büyükşehir Belediyesi ve TCDD Genel Müdürlüğü'ne İzmirliler adına teşekkür ediyorum" dedi. İzmir Banliyö Sistemi'nin geldiği bu noktada durmayacağını sözlerine ekleyen Bakan Yıldırım, ilk günden beri hedeflenen 550 bin yolcu sayısına ulaşmak için seferlerin sıklaştırılması ve alınan çekerler tamamlanana kadar geçici takviye çekerler getirilmesi konusunda çalışma yapılacağını söyledi. Bakan Yıldırım, TCDD ile İZBAN arasında gerek bilet, gerek tarife yönünde entegrasyona geçildiği takdirde hattın daha verimli kullanılacağını ifade etti. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, trenlerin üretiminde yüzde 25'le başlayacak yerli katkının miktarının artarak devam edeceğini, son parti tren setlerinin gövde dahil tamamının Türkiye'de üretileceğini söyledi.


TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman da törende yaptığı konuşmada, her türlü teknik donanıma sahip ve yolcu güvenliği sağlayan trenlerin kent içi taşımacılığını yeni bir boyuta taşıyacağını söyledi. İZBAN Yönetim Kurulu Başkanı İsmet Duman ise kısa sürede bir İzmir markası olan İZBAN'ı, artık Türkiye markası haline getirmek istediklerini söyledi.

340 Milyon TL'ye Mal Olacak
İZBAN'ın 10 Ekim 2011 tarihinde gerçekleştirdiği 40 adet EMU banliyö tren seti ihalesine Hyundai Rotem, CAF ve CSR Zhuzhou firmaları teklif vermiş, ihale komisyonunun yaptığı değerlendirme sonucunda en düşük teklifi 179 milyon 998 bin 812 USD (Yaklaşık 340 milyon TL) olarak veren Hyundai Rotem firması, İZBAN'ın yeni trenlerini yapmaya hak kazanmıştı. Trenler, sözleşme imzalanmasını takiben 20. ayda 3, takip eden 7 ayda 17, sonraki 7 ayda ise 20 set olmak üzere İzmir'de olacak. Tren setlerinin İzmir'e gelmesiyle birlikte İZBAN'ın tren seti sayısı 73'e yükselecek. 40 set EMU banliyö tren ünitesinde 45 milyon USD'lik (Yaklaşık 85 milyon TL) yerli yan sanayi malzeme kullanılacak. İhale şartnamesine göre, söz konusu yaklaşık 340 milyon TL'lik bedel içinde yüzde 5 yedek parça ve ekipman gideri de yer alıyor. (İlyas Yıldız-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir