• DOLAR 32.515
  • EURO 34.953
  • ALTIN 2431.408
  • ...
Ruhani`den Trump`ın açıklamalarına yanıt
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Ruhani canlı televizyon programında ABD Başkanının İran aleyhindeki iddialarına yanıt verdi.

Trump'ın sözlerinde İran'a karşı ithamlar ve küfürden başka bir şey olmadığını ifade eden Ruhani, Trump'ı tarih okumaya ve kendisini edep, ahlak ve uluslararası ve dünya örf ve gelenekleri hakkında daha çok bilgilenmeye davet etti.

Ruhani, "Kendisi 60 sene önce İran'da ABD hükümetinin para, güç ve kendine bağlı kişilerle darbe yaptığını, yasal hükümeti devirdiğinden habersizdir. Trump, İran milletinin diktatörlük aleyhine mücadelede ülkesinin diktatöre en çok destek veren ülke olduğunu unutmuştur'' dedi.

Trump'ın, ABD'nin,  Devrim günlerinde İran halkı aleyhine planının darbe olduğunu ve daha sonra bir darbe girişiminde bulunduğunu unuttuğuna dikkat çeken Ruhani, "Tarihi dikkatli okuyup iyi bilmeliyiz. Son 60 yılda İran halkı ile neler yaptıklarını ve devrimden sonraki 40 yılda İran halkına nasıl davrandıklarını bilmeliyiz. Coğrafya'yı da okumalıyız. Bir Cumhurbaşkanının tarihi ve tanınmış bir körfezin ismini nasıl henüz öğrenemediği hayret vericidir. Kendisi bu körfezde olan askerlerinden buranın ismini ve nasıl yazıldığını öğrenmelidir." diye konuştu.

"Bu İran-ABD arasında ikili bir anlaşma değildir"

Ruhani, ''BM'de onaylanan uluslararası bir senet olan bir anlaşma ile ilgili nasıl böyle konuşulabilir: Bir Cumhurbaşkanı tek başına bir anlaşmayı yırtabilir mi? Bu İran-ABD arasında ikili bir anlaşma değildir ki istedikleri gibi davransınlar'' dedi.

ABD'nin, bölge ve dünyada tecavüz, darbe peşinde olan ve yüz binlerce insani Vietnam'dan Latin Amerika'ya kadar geniş bir coğrafyada öldüren devlet olduğunu vurgulayan Ruhani, nükleer silahları kullanan ve bugün başka bir devleti nükleer silah kullanımıyla tehdit eden tek devletin ABD olduğunu hatırlattı ve böyle bir devletin nasıl nükleer silahların önlenmesi için bir şeyler yapabileceğini sordu.

Ruhani, ''Bizim halkımız için bir kez daha ABD'nin bölge, İran ve mazlum milletler için aynı çizgisini devam etmek istediği bir kez daha aydınlandı. İran milleti nefret ve kem sözlerle bir diktatör önünde baş eğmez, İran milleti hiçbir güç karşısında baş eğmedi ve eğmeyecektir. Bügün İran milletine daha çok birlik ve beraberlik olmaları daha da açıktır." dedi.

"Nükleer müzakereler ve KOEP'te bazı geri dönülmez menfaatlere ulaştık"

Trump'ın Kapsamlı Ortak Eylem Planı (KOEP) aleyhindeki sözlerine de değinen Ruhani, 'KOEP öncesi dünya İran nükleer faaliyetlerinin yasal olmadığını söylüyordu, bu teknoloji şu an hukuki ve BM açısından meşrudur. Bugün nükleer hukukumuzu tespit ettik ve bu sloganı sokaklarda BM'ye götürüp ve diplomasi dünyasında ispatladık. Biz nükleer müzakereler ve KOEP'te bazı geri dönülmez menfaatlere ulaştık. Kimse bunları ortadan kaldıramaz, 10 tane daha Trump gelirse onlar geri dönülmez. KOEP ile dünyaya bizim doğru söylediğimiz ispatlandı. PMD dosyasının çözümünün 100 yıl süreceğini söylüyorlardı. Biz bu konuyu resmen çözdük ve UAEK resmen İran'ın geçmiş nükleer faaliyetleri ile ilgili soruları olmadığını söyledi. Kendisi (Trump) sürekli KOEP aleyhine sloganlar atmakta fakat KOEP'e bir madde ilave edilmeyeceğini bilmemektedir. Halk, ABD'nin uluslararası bir anlaşma karşısında tutum sergilediğini gördü ve AB anında buna karşı tutum sergiledi. Bugün ABD, İran milleti karşısındaki komplolarında her zamanda daha yalnızdır." diye konuştu.

Ruhani, Trump'ın "Devrim Muhafızlarına yaptırım uygulanacak" sözlerine ilişkin ise Devrim Muhafızlarının halkın her zaman yanında olan güçlü bir kurum olduğunu belirterek, bu kurumun da her zaman halkın yanında olduğunu söyledi.

Ruhani, ''Sizin desteklediğiniz, Filistin halkına ve Lübnan'a zulüm eden Siyonist rejim mi zalim yoksa bölgede teröristlerle mücadele eden kurum mu? Bizim yolcu uçağımızı füzelerle düşürdüğünüzü ve bunu yapanlara madalya verdiğinizi unutmuşsunuz. Bölgedeki savaşları kendinizin çıkarttığını, Suriye ve Afganistan halkına neler yaptığınızı unutmuş ve İran'ın füzelerinden kaygılı oluğunuzu iddia ediyorsunuz. Mütecaviz ülkelere silah verip onların da sizin verdiğiniz silahlarla Yemen halkının başına bombalar yağdırması kaygı verici değil midir?'' dedi.

İran Cumhurbaşkanı, "Bizim füzelerimiz kendi savunmamız içindir. Her zaman ihtiyaç duyduğumuz silahların yapımı için çaba sarf etmişiz ve bundan sonra bu çabamızı arttırarak devam edeceğiz. Silah kendimizi savunmak içindir ve savunma gücümüzü güçlendirmeye devam edeceğiz." dedi.

Trump İran stratejisini açıkladı

Beyaz Saray'da basın toplantısı düzenlenen Donald Trump, ABD'nin İran stratejisi hakkında açıklamalarda bulunmuştu.

İran Devrim Muhafızları'nı "yaptırım listesine" alan ABD Başkanı Donald Trump, "Müttefiklerimize İran'ın bölgeyi istikrarsızlaştırma adımlarına karşı bize katılma çağrısı yapıyorum. İran rejimi, 11 eylül saldırısındaki üst düzey teröristleri sakladı. Usame Bin Ladin'in oğlu da dahil. İran rejimi dünyada teröre destek veren ülkelerin başında geliyor" ifadelerini kullandı.

 "İran, Amerikan birliklerini ve müttefiklerimizi tehdit eden füzeleri geliştirmeye devam ediyor. Durumun ciddiyetine varmış olarak ABD ve BM Güvenlik Konseyi uzun süredir İran'ın nükleer silahlara ulaşmasını engellemek için kararlılıkla hareket etmesi gerekmektedir. İran rejiminin çökmesini sağlayacak, diktatörlüğün çökmesini sağlayacak adımlar atılması gerekirken İran ile nükleer anlaşma yapılmıştır. Bu ortak hareket planı bir çok kez söylediğim gibi İran nükleer anlaşması tarihin gelmiş geçmiş en kötü anlaşmalarından biridir. Çoğu kişi şuna inanıyor. İran, Kuzey Kore ile anlaşma yaptı. İstihbarat birimlerine diyeceğim ki onlara çok ciddi anlaşmalar yapın ve araştırın. Bulduklarınızdan çok daha öteye gidin emrini vereceğim." diye belirtti.

 İran'ı anlaşmanın şartlarına uymamakla suçlayan Trump, "Bu yüzden de İran tarafından ortaya konan tehdit sonucunda ve müttefiklerimizle yaptığımız istişareler sonucunda yeni planımızı açıklıyoruz. Öncelikle müttefiklerimizle çalışacağız. Bölgedeki teröristlere yardımcı olanlara karşı çalışacağız. Aynı zamanda da İran'ın terörle olan finansal desteğini kesmek için çalışacağız. Roket füze ve nükleer silahların dağıtılmasını engelleyeceğiz ve rejimi nükleer silah edinmesine giden bütün yolları keseceğiz. Pek çok yeni adım da açıklayacağım. Bu stratejimizin icrası İran'a karşı bekleyen son derece sert yaptırımlara karşı devam ediyor." açıklamalarında bulundu.

"Devrim Muhafızlarını yaptırım listesine alıyorum!"

"Devrim Muhafızlarını yaptırım listesine alıyorum!" diyen Trump, Washington'daki bir restoranın Devrim Muhafızların tarafından bombalandığını iddia etti.

Trump "Altımdaki kişilere bütün yetkiyi veriyorum. Bütün ajanlarıma, mecralarımıza da çağrı yapıyorum. Müttefiklerimize İran'ın bölgeyi istikrarsızlaştırma adımlarına karşı bize katılma çağrısı yapıyorum. Siz de bize katılın. İran balistik füze programına karşı birleşelim." ifadelerini kullandı.

BM'den İran'ı destekler açıklamalar

Trump'ın bu açıklamalarının ardından BM yetkilileri de İran'ı destekler açıklamalarda bulundu.

AB Dış Politika Komiseri Federika Mogherini, ABD başkanı Trump'ın KOEP ile ilgili sözlerine karşın, KOEP'in 12 sene sıkı müzakereler sonucunda 104 sayfada ve tüm ince detayları ile kabul edildiğini belirterek, ''KOEP, BM Güvenlik Konseyi 2231 nolu kararı ile onaylanan çok taraflı bir anlaşmadır ve İran nükleer programının barışçıl maksatlar için olduğunu garantilemektedir. Uluslararası camia ve Avrupa çalışan ve sonuç veren bir nükleer anlaşmayı ortadan kaldırmayı kabul edemez. UAEK bugüne kadar 8 kez İran'ın taahhütlerini yerine getirdiğini onaylamıştır ve İran taahhütlerinin hiç birini çiğnememiştir." dedi.

Mogherini, "Anlaşmanın çerçevesi nükleer programla sınırlıdır ve İran'ın nükleer silah üretimini önlemekte ve önleyecektir. KOEP, nükleer silahların gelişmesini önleyen uluslararası yapılardandır ve korunması günümüzde daha çok önem taşımaktadır." diye belirtti.

Mogherini, "Cumhurbaşkanı Trump'ın konuşması sonrası ABD'deki iç durum Kongrenin elindedir fakat KOEP, ABD'nin bir iç meselesi değildir BM Güvenlik Konseyi kararıdır. Uluslararası camia ve AB açık bir şekilde nükleer anlaşmanın ayakta kalacağını söylemekte ve AB tam olarak bu anlaşmayı ve tüm taraflar tarafından onu tam uygulamayı destekleyecektir." ifadelerini kullandı. (İLKHA)


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir