• DOLAR 32.587
  • EURO 34.836
  • ALTIN 2418.402
  • ...
Daha anlamadınız mı? Mesele Müftü Değil!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

M. ERKAN YAVUZ- İSTANBUL

Müftülere nikâh yetkisi tanıyan yasa tasarısı mecliste görüşülüyor. Günlerdir gündemi işgal eden konu ile ilgili İslam düşmanları ağız birliği etmişçesine bu tasarının geri çekilmesi gerektiğini savunuyor. Mesnetsiz iddialar üzerinden düzenlemeyi eleştirenlere cevap hem Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan`dan hem de âlimlerden geldi. Yapılan düşmanlığa dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Laikliğe aykırı diyor. Batıda kilise bu işi yapıyor mu? Bizde niye laikliğe aykırı olsun. Laiklik denen kavramı bunlar bilmiyor. Hiçbir zaman kişiler laik olmaz, devlet laiktir. Müslümanların inancı gereği olarak da bu adımı atmak gerekiyor.” dedi. İTTİHAD-UL ULEMA Genel Başkan Yardımcısı Molla Osman Teyfur ise, “Bunun yanında hem ön yargıları var hem de İslami değerlere de saldırı yapılıyor bu düzenleme üzerinden.” şeklinde konuştu.       

“BU DÜZENLEME ÜZERİNDEN İSLAMİ DEĞERLERE DE SALDIRI YAPILIYOR”

Yapılmak istenen düzenlemenin topluma bakan yönüyle çok yerinde ve olumlu olduğunu ifade eden Teyfur, “Özellikle Güneydoğu`da dini nikâha çok önem veriliyor. Müftülerin veya imamların kıymadığı nikâha nikâh olarak da bakılmaz bölgede. Nikâh Allah ve Resulü adına kıyılır, hiç şüphesiz buna ehil kişiler de müftüler ve imamlardır. Buna karşı çıkanların büyük bir çoğunluğuna baktığımız zaman yetiştikleri kültürün etkisini görürüz. Bunun yanında hem ön yargıları var, hem de İslami değerlere de saldırı yapılıyor bu düzenleme üzerinden. Elbette bu düzenlemeye karşı çıkanlar kendi görevlerini yerine getiriyorlar. Yani kendi karakterlerinin icabını yerine getiriyorlar. Bugün bu düzenlemeye karşı çıkanlar, geçmişte başörtüsüne de düşmanlık ettiler ve daha birçok mağduriyet oluşturan meselelerde de aynı tavrı sergilediler. Bu düzenlemeye bilerek karşı çıkanlar, nesilleri İslam`dan uzaklaştırıp temiz bir neslin yetişmesine karşı çıkıyor.” dedi.

“MÜFTÜLER NİKÂH KIYACAKLARI EŞLERE CİDDİ ANLAMDA KATKI SAĞLAYABİLİR”

“Özellikle buradan yetkililere sesleniyoruz.” Diye konuşan Teyfur şunları söyledi; “Bu noktada kesinlikle kararlı olmalılar ve bu düzenlemeyi meclisten geçirip uygulamaları gerekir. Evlilik çok önemli bir müessesedir, bir zürriyettin temel taşıdır. Zürriyet sağlam olunca temel de sağlam olur, temel sağlam olunca toplum da sağlam olur. Toplumumuzun gelişmesi ve daha güzel noktalara gelmesi için aileyi sağlam temeller üzerine bina etmek gerekiyor. Bunun yolu da hiç şüphesiz ailenin üzerine kurulduğu eşlerdir. Eşler de daha önce hiç duymadıklarını akid esnasında duyarlar. Dolayısıyla bu akidi ehil kişilerin, müftü ve imamların yapması aileye gerekli nasihatlerin yapılması anlamına gelir. Çünkü bu nikâhı kıyacak olan müftü veya imamlar aile konusunda yeterli bilgiye sahip olup nikâh kıyacakları eşlere de bu noktada ciddi anlamda katkı sağlayabilir. Yetkilerin bu noktada kesinlikle geri adım atmaması gerekir. Toplum olarak bizlerin de bunun gibi güzel şeylere sahip çıkmamız gerekiyor. Bütün bunlar olunca güzel bir sonuçla karşılaşacağımızı ümit ediyorum.

"İSTESENİZ DE İSTEMESENİZ DE MECLİS'TEN GEÇECEK"

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin genel merkezinde Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı'nda müftülerin nikâh kıymasıyla ilgili düzenlemeye ilişkin, "İsteseniz de istemeseniz de Meclis'ten geçecek" dedi.

“PEKİ, MÜFTÜ KİM? ARKADAŞLAR O DA BİR DEVLET MEMURU”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Allah aşkına şu anda nikâhları kim kıyıyor? Kamu görevlisi olan belediye başkanı veya nikâh memuru. Ta köylerdeki muhtarlara kadar bu nikâhları kıyabiliyorlar mı? Hatta tahsili mahsili olmayanlar da var. Peki, müftü kim? Arkadaşlar o da bir devlet memuru. Bunların da kahir ekseriyeti üniversite mezunu. Yahu düşünebiliyor musunuz? Bizim kendi değerlerimizde inancımızın mensubu olarak bizim vatandaşlarımızın kahir ekseriyeti resmi nikâh kıyıldığı zaman onunla yetinmiyor. Bir de ne yapıyor? Kayıt dışı gidiyor hoca efendiye bir nikâh da orada kıydırıyor. Bu böyledir. Ama Kılıçdaroğlu ne yaptı bilemem.”

“LAİKLİK DENEN KAVRAMI BİLMİYORLAR”

“Laikliğe aykırı diyor. Batıda kilise bu işi yapıyor mu? Bizde niye laikliğe aykırı olsun.” Diye konuşan Erdoğan şunları söyledi; “Laiklik denen kavramı bunlar bilmiyor. Hiçbir zaman kişiler laik olmaz, devlet laiktir. Müslümanların inancı gereği olarak da bu adımı atmak gerekiyor. Eğer ben nikâhın bizim değerlerimizde, dinimizde nasıl olduğunu anlatmaya kalksam onlar zaten hiç anlamaz da onlara girmeyeceğim. Şimdi çıkıyorlar, tencere tava aynı hava. Meydanlara çıkıp bu tür nikâh istemiyorlarmış. Tövbe, tövbe. İsteseniz de istemeseniz de bu Meclis`ten geçecek. Biz kayıt dışı nikâh değil, kayıt altında nikâh. Asıl kayıt dışılıkları bu kaldıracak. Neymiş? Çocuk yaşta… Bırak, ne alakası var? Bu işte onu tamamıyla onu ortadan kaldırmaya yönelik bir adımdır. Çok daha enteresanını söyleyeceğim, senin memurların lafını o Anadolu`daki genç dinlemez ama bir hoca efendinin lafını o kız da erkek de dinler. Buradaki ben inanıyorum bu iş çok daha ideal şekle dönüşecek. Kıyılan nikâhlarıyla ilgili belgeleri nüfus müdürlüğüne gönderiyor. Batı ülkelerinde din adamlarının nikâh kıymasından rahatsız olan birini duydunuz mu? Batıda laikliği zedelemeyen niçin Türkiye`de zedelesin. Eyvallah yani burada illa filanca caminin imamına git, filanca müftüye git. Orada nikâhın kıyılsın diye bir şey yok. İstersen bekle belediyeyi, ne zaman tarih veriyorsa orada kıydırırsın.”

Bu haberler de ilginizi çekebilir