• DOLAR 32.33
  • EURO 35.081
  • ALTIN 2297.202
  • ...
Esnaf belediyeye tepki gösterdi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Bitlis'te "Kadim Kent Gün Yüzüne Çıkıyor" çalışmaları kapsamında başlatılan "Sokak Sağlıklaştırması Projesi"nin uzamasına esnaf tepki gösterdi.

Bitlis için yapılan her çalışmayı desteklediklerini belirten esnaf, kısa sürede bitirilmesi gereken bir çalışmanın 3 ayı aşkındır bitirilmemesin kendilerini mağdur ettiğini belirtiler. İş yerlerini kapatacak duruma geldiklerini vurgulayan esnaf, kiralarını ödeyemeyecek duruma düştüklerini dile getirdiler.

İş yerinin kapısına kilit vurma noktasına geldiğini belirten esnaf Ahmet Koçyiğit, sabah iş yerini açan esnafın satış yapamadan kapattığını söyledi.

Yapılan çalışmalarda Suriyeli işçilerin kullanıldığını belirten  Koçyiğit, "Suriyeli çalıştırmakla bu iş bitmiyor. Çalışanlar hep dışardan getiriliyor. Artık kış geldi. Ne zamana kadar bu rezilliği çekeceğiz? Ne olacak bu halimiz? Çöpe atılacak taşları yeniden caddemize döşediler. Kendi tezgâhımıza arabamızı sokamıyoruz. Gelsinler kepçeyle iş yerlerimizi yıksınlar bizde kurtulalım!" dedi.

Çalışmaların aylardır bitirilmediğini söyleyen esnaf Cesim Akdağ ise tepkisini şöyle dile getirdi: "Herkes burayı Akdeniz bölgesi zannediyor. 15 gün sonra kış ayı başlayacak. Toz duman içinde kalıyoruz. Dört aydır kimse iş yapamıyor.  Hem yıkım hem de yapım yapılıyor. Ama çalışmalar 4-5 Suriyeli ile yürütülüyor. Başka bir memlekette bu işler 5 günde bitiyor. Her gün aynı bozuk yollarla karşılaşıyoruz. Bu çalışmayı yapan Bitlisli işçiler olsaydı şimdi çoktan bitmişti. Yabancı ile bitmiyor. Onlarda bizim derdimizi bilmiyor."

"Bütün çarşıyı esnafa kapatmışlar"

Kiraladığı iş yerinde yılda sadece Sonbaharda iki ay çalıştırabildiğini, bu iki ay içinde de yapılan ve yapımı uzatılan çalışmalar nedeniyle mağdur olduğunu belirten Abdullah Demir, yetkililere seslenerek mağduriyetlerinin biran önce giderilmesini istedi.

Demir, "Yaklaşık dört aydır buraları kaldırarak esnafı mağdur ettiler. Evet, sonuçta yapsınlar hem de en güzelini yapsınlar. Bütün çarşıyı esnafa kapatmışlar. En azında bölüm bölüm yapsınlar. Ben burayı sene başında beklemişim. İş yeri kiralamışım. Burada bir aylık patates, soğan, lahana satıyorum. Benim işim bir aydır. Bu bir ayda da uzatılan çalışmalar nedeniyle iş yapamıyoruz. Ben şimdi çoluk çocuklarımın rızkını nasıl temin edeyim? Bölüm bölüm yapılsaydı. Vardiyalı bir şekilde yapılıp bitirilseydi. Sayın valimiz 15 gün içinde burayı bitirip, trafiğe açılacağını belirtti. Çalışma yok, hiçbir şey yok. Mal alıp satamıyoruz. Alanlar da araçla gelip götüremiyor. Bu toz duman ve çamurda müthiş bir şekilde mağdur olmuşuz. Bu mağduriyet hakikaten Bitlis halkını bitirdi. Bilinçli mi yapılıyor? Bu halkı çarşıdan çıkarmaya yönelik bir proje mi? Halkı bıktırma projesi midir? Ne döndüğünden kimsenin haberi yok." diye konuştu.

"Uzayan çalışmalar nedeniyle işlerimiz yüzde 80 düştü"

Diğer bir esnaf Volkan Yılmaz ise yapılan çalışmaları desteklediklerini, fakat bu çalışmaların esnafı mağdur etmeden yapılması gerektiğini ifade etti.

Abdullah Karabaş da yapılan çalışmaları güzel ve yerinden bulduklarını ancak uzayan çalışmaları tasvip etmediklerini belirtti.

Karabaş, "İki aydır bu çalışmaları başlattılar. Yaptıkları bir şeyde yok. Bu yollara döşenecek taşlar 50 yıl önceki taşlardır. İnsanlarımız bu taşların üzerinde yürüyemez. Özellikle bayanlarımız kesinlikle bu taşların üzerinden yürüyemezler. Bir hafta on gündür bu caddemizi kazımışlar. Fakat hiçbir çalışma yoktur. Güya 2 gün içinde yapılacaktı. Ama şimdi ne gelen ne de giden var. İşlerimiz yüzde 80 düşüşte. Daha önce bin TL satış yapan esnaf, şimdi 150-200 TL ancak yapabiliyor. Biran önce bu mağduriyetlerin giderilmesini istiyoruz." (Şükrü Tontaş- İLKHA)






























 

Bu haberler de ilginizi çekebilir