• DOLAR 32.333
  • EURO 35.089
  • ALTIN 2299.121
  • ...
Krize sebep olan konsolosluk çalışanı hakkında flaş gelişme
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ANKARA (AA) - Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, AK Parti Genel Merkezi'ne gelişinde gazetecilerin gündeme ilişki sorularını yanıtladı.

Tutuklanan ABD İstanbul Başkonsolosluğu çalışanının avukatıyla görüştürülmediği iddialarına ilişkin bir soru üzerine Gül, Türkiye'nin bir hukuk devleti olduğunu, Türkiye'de yargının hukuk çerçevesinde görevini ifa ettiğini bildirdi. Konsolosluk görevlisinin avukatlarla görüştürülmemesi gibi bir iddianın kabulünün mümkün olmadığına değinen Gül, sorgu, ifade alma ve yargılama aşamasında olmak üzere soruşturmanın her aşamasında avukatın hazır bulunduğuna dikkati çekti.

"İzin almaksızın avukatıyla görüşebilir"
Bakan Gül, yaklaşık 6-7 gündür tutuklu olan bu kişiyle ilgili avukatının görüşmesinin olmadığına işaret ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu, görüşmesine izin verilmediği için değil görüşme talebi olmadığı için. Bizim yasalarımıza göre avukatlar tutuklu müvekkelleri ile görüşme hakkına sahiptir. Dün itibarıyla ailesinin bilgilendirilmesi söz konusu olmuştur başsavcılık tarafından. Kendisinin talebi, avukatıyla görüşme ve ailesiyle irtibat kurma yönünde. Bu hususlarla ilgili avukatıyla görüşme imkanı sağlanmıştır, avukatına bilgi verilmiştir. Esasen de böyle bir izne gerek yok. İzin almaksızın avukatıyla görüşebilir. Düne kadar herhangi bir başvuru başsavcılığa yapılmamıştır konsolosluk görevlisi tarafından. Dün itibarıyla 'avukatımla görüşmek istiyorum' diye bir talebi oldu, anında bunun teknik olarak hazır olduğu ifade edildi. Dün yapılan başvuru neticesinde cuma günü, yarın görüşeceğini ifade etti. Kendi talep etmediği için görüşme olmamıştır. Ancak, talebi olduğu andan itibaren yasal hakkını kullanımı için başsavcılık gerekli imkanı tanımıştır."

Konsolosluk görevlisinin ailesiyle görüşme talebine ilişkin ise birtakım ihtiyaçlarının ulaştırılması yönünde bir talebinin olduğunu aktaran Gül, o konuda da gerekli yardımların yapıldığını, ailesiyeyle görüştüğünü bildirdi.

"ABD makamlarından bize talep gelmedi"
Gül, "Amerika'nın terör suçlamasına ilişkin deliller konusunda net bilgi alamıyoruz açıklaması vardı. Bu konuya ilişkin karşı taraf ile bir temas sağlandı mı?" sorusuna, şu yanıtı verdi:

"Amerika Adalet Bakanlığı makamı tarafından herhangi bir talep gelmedi. Gelirse, bu konuda Adalet Bakanı olarak biz her zaman görüşmeyi yaparız. Her iki ülke arasında adli yardımlaşma ilişkilerimiz sürmektedir. Bu konuda Dışişleri Bakanımız süreç içinde her zaman görüşmeler yapmaktadır. Adli boyutuyla ilgili gerekli bilgiler Dışişleri Bakanlığımız aracılığıyla Amerika yetkililerine iletiliyor. Bu konuda herhangi bir temas eksikliği yok. Hatta ABD, 5 çifte vatandaş hüviyetindeki tutukluyla görüşme talebinde bulunmuştu. Bunlardan birisi tahliye olmuştu bunun bilgisini verdik ABD yetkililerine. İki kişiyle ilgili görüşme izni verildi, cezaevinde görüşme talebi kabul edildi. Diğer ikisiyle ilgili de teknik hazırlıklar yapılıyor. Bu konuda gerekli izinler veriliyor. Adli konularla ilgili talepte bulunulduğunda bunlarla ilgili gerekli hukuki imkanlar, yardım tanınmaktadır."

"İkinci bir konsolosluk çalışanına ilişkin tartışma devam ediyordu. Onunla ilgili süreç nedir?" sorusu üzerine de Gül, şunları ifade etti:

"O konuda İstanbul Başsavcılığımız kamuoyunu bilgilendiriyor. Her aşamada ben bu hususla ilgili İstanbul Başsavcılığımızın kamuoyuna yaptığı açıklamaların dikkate alınmasını tavsiye ederim. Elbette soruşturma gizli bir şekilde sürdürülüyor. Bu konuyla ilgili başka tarafların herhangi bir söz söyleme, açıklama yapma yetkisi de bulunmamakta. Savcılığımızın yapmış olduğu açıklamada da ifadeye davet için çağrıda bulunulduğu ifade edilmiştir. Bu konuda, bizim bildiğimiz kadarıyla ifade vermeye gittiğine ilişkin bilgi tarafımıza ulaşmadı."

Gül, Türkiye Cumhuriyeti'nin bağımsız yargısı ile hukuku işlettiğini, herkesin de hukuk sürecine saygılı olmasını istedi.

Her türlü savunma hakkının kutsal olduğunu vurgulayan Gül, "Ben bu konudaki dezenformasyonların yanlı olduğunu düşünüyorum. Giden büyükelçinin de bu hususlarla ilgili olayı matuf basın üzerinde farklı bir yöne çektiği açık. Dolayısıyla ABD yetkilileriyle her zaman adli yardımlaşma anlamındaki sürecimiz şeffaf bir şekilde devam etmektedir." dedi.

ABD'den gelecek heyet ile görüşme
Bakan Gül, "Önümüzdeki günlerde ABD dışişlerinden bir heyet Türkiye'ye gelecek. Görüşmelerde sizden de yetkililer olacak mı?" sorusu üzerine şunları kaydetti:

"Elbette. Adalet Bakanlığı olarak da yargılama süreciyle ilgili bizim talep ettiğimiz iadeler var. Bu yargılamalarla ilgili her aşamada Türkiye Cumhuriyeti'nin yaptığı işlemlerin hukuk devleti çerçevesinde olduğuna hiçbir şüphe yok. Biz bu konularla ilgili her türlü bilgiyi de kendi yetkililerimiz ilgili arkadaşlarımız marifetiyle veriyoruz."

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir