• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
"Türkiye ile Sırbistan arasında yeni bir dönemi başlatıyoruz"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Resmî ziyareti kapsamında Sırbistan'da bulunan ve temaslarını sürdüren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ülkedeki Boşnakların yoğun olarak yaşadığı Sancak bölgesinin en büyük şehri Novi Pazar'ı ziyaret etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Novi Pazar Belediyesinde, Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vuçiç'in de katılımıyla Sancak bölgesindeki şehirlerin belediye başkanları ile bir toplantı gerçekleştirdi.

'Dostluk Köprüsü' adlı toplantının ardından Sırbistan ile Türkiye arasında imzalanan 4 anlaşmanın imza törenine de katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan, daha sonra Novi Pazar Belediyesi önünde kurulan platformdan, halka hitaben bir konuşma yaptı.

Novi Pazarlıları ve Sancak bölgesindeki şehirlerden gelenleri selamlayarak konuşmasına başlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Sırbistan ziyaretinde kendisine refakat eden 10 bakan, milletvekilleri ve yaklaşık 200 kadar iş adamının bulunduğu heyettekilerle birlikte Belgrad'da verimli çalışmalar yaptıklarını söyledi.

Sırbistan Cumhurbaşkanı Vuçiç'le birlikte bu çalışmaları Novi Pazar'daki toplantılarla da taçlandırdıklarını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Gerek altyapı çalışmaları, gerek üstyapı çalışmalarıyla inanıyorum ki Türkiye ile Sırbistan arasında yeni bir dönemi başlatıyoruz." diye konuştu.

Balkan coğrafyasının her yerinde kendilerine gösterilen sıcaklık ve yakınlığın bahtiyarlığını yaşadıklarını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, kendilerini Sırbistan'da adeta evlerindeymiş gibi hissettirdiğini söylediği Sırbistan Cumhurbaşkanı Vuçiç'e ve bu ziyareti için hazırlıkları gerçekleştiren Novi Pazar Belediye Başkanına teşekkür etti.

"Çok güçlü ve derin ilişkilerimiz olan Sancak bölgesindeki kardeşlerimizin sevinçleri sevincimiz, üzüntüleri üzüntümüzdür." diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Sancak'ta, Novi Pazar'da yaşadığımız şu birliktelik ülkeler ve halklar olarak barış, huzur ve refah içinde bir geleceğe ne kadar hasret olduğumuzu gösteriyor. İnanıyorum ki bizi etnik milliyetçilikler ayırmamalı, tam aksine bizi Sırbistan birleştirmeli." diye ekledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'deki Sancak kökenli vatandaşlar ile Sırbistan'daki Boşnak azınlığın Türkiye ile Sırbistan arasındaki köprüyü oluşturduğunu dile getirdi ve "Aramızdaki güçlü gönül bağının ikili ilişkilerimiz üzerindeki olumlu etkilerini hep birlikte görüyoruz. Önümüzdeki dönemde bu bağları daha da güçlendireceğiz." ifadelerini kullandı.

"FETÖ ihanet çetesini ülkemizden olduğu gibi Balkanlar'dan da söküp atacağız"

15 Temmuz darbe girişiminde Sancak bölgesi halkının Türkiye için dualarını esirgemediğini, Sırbistan Cumhurbaşkanı Vuçiç'in kendilerine verdiği desteği unutmalarının mümkün olmadığını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, devamında şunları söyledi: "Türkiye'ye destek olan Sancak halkı bizim hakiki kardeşimiz olduğunu tüm dünyaya gösterdi. Sancak halkının Türk halkıyla terörle mücadele konusunda dayanışma içerisinde olmaya devam edeceğine inanıyorum. İnşallah el birliğiyle değerli dostum Vuçiç'in FETÖ'ye karşı nasıl bir mücadele verdiğini biliyorum. FETÖ denilen bu ihanet çetesini ülkemizden olduğu gibi Balkanlar'dan da söküp atacağız. Bu hususta Sayın Vuçiç'e de özellikle güvenimiz, itimadımız tam. 15 Temmuz gecesi bize ilk destek veren liderlerden biri de Sayın Vuçiç olmuştur. Bu duruşuyla gerçek dostumuz olduğunu gösteren Sayın Vuçiç'e huzurlarınızda şahsım, milletim adına bir kez daha teşekkür ediyorum."

"Batı Trakya'da, Rodoplar'da, Belgrad'da, Sancak'ta, Balkanlar'ın neresinde olursa olsun bu coğrafyanın tüm halkları bizim kardeşimizdir" diye konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Sırbistan'ın da birlik, beraberlik, dirlik içinde olmasını, müreffeh bir hâle gelmesini istediklerini kaydetti.

Bunun için her alanda ve her yerde Sırbistan'la iş birliği yapmaya hazır olduklarını, Türkiye'nin, ülkenin diğer bölgelerindeki kalkınma projeleri gibi Sancak'ın ekonomik ve sosyal gelişmesine katkı sağlayacak her türlü atılıma destek vereceğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk iş adamlarını Sırbistan'da ve Sancak bölgesinde yatırım yapmaları konusunda teşvik ettiklerini aktardı.

Halkbank'ın ülke genelinde ve Sancak'ta açtığı şubelerin bu doğrultuda atılmış çok önemli bir adım olduğuna işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, bölgenin Sırbistan'la ve komşu ülkelerle ticari entegrasyonunda büyük öneme sahip olacak kara yolu ve hava yolu projelerinin süratle hayata geçirilmesi için her türlü gayreti gösterdiklerini söyledi.

"Geçmişte yaşanan acılar son bulsun istiyoruz"

Belgrad-Saraybosna yoluyla ilgili müjdeyi Sırbistan Cumhurbaşkanı Vuçiç'in çalışmalarıyla hayata geçireceklerini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, Novi Pazar'ı da yakından ilgilendiren ve çok yakında fiilen hayata geçeceğine inandığı bu yolun, bölge ülkeleri arasındaki bir barış ve kardeşlik köprüsü olacağını belirtti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Balkan coğrafyasındaki Sırp, Hırvat, Boşnak, Arnavut ve diğer tüm kesimleri asırlarca birlikte yaşadığımız, gelecekte de yine her alanda iş birliği içinde olacağımız dostlarımız olarak görüyoruz. Geçmişte yaşanan acılar artık son bulsun istiyoruz, bu acıları artık yaşamayalım istiyoruz. Biz nerede olursa olsun hiçbir topluma yapılan haksızlığı mazur karşılamadık, tasvip etmedik, böyle bir yanlışa da destek vermedik. Balkanlar'da dışarıdaki güçlerin kışkırtmasıyla ortaya çıkan her kaosun, her çatışmanın bedelini sadece ve sadece buradaki insanlar ödüyor. Gün geliyor herkes çekip gidiyor; ama yürekleri yangın yerine dönmüş insanlar burada yine yan-yana yaşamaya devam ediyor. Onun için diyoruz ki; Balkan halkları olarak sizler kendi aranızda bir olursanız, beraber olursanız, kardeş olursanız, o kadar güçlü olursunuz, o kadar güvende olursunuz, o kadar müreffeh olursunuz."

Ülkelerin yöneticileri olarak kendilerinin istikrarlı ve müreffeh bir Balkanlar'ın inşası konusunda kararlı olduklarını sözlerine ekleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasını şu cümlelerle tamamladı: "Sırbistan'ın ve onun önemli bir parçası olarak gördüğüm Novi Pazar'ın gelişmesi, kalkınması, zenginleşmesi için hep birlikte yapacağımız çok işimiz var. Unutmayın, her zaman yanınızdayız. Bir olacağız, iri olacağız, diri olacağız, kardeş olacağız, hep birlikte inşallah dostluğumuzu koruyacağız." (İLKHA)









Bu haberler de ilginizi çekebilir