• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...

Kış mevsiminin yaklaşması ve havaların yavaş yavaş soğumasına rağmen soba satışlarının olmadığını söyleyen Diyarbakırlı soba satıcıları, Sur halkının 2 yıl önce yaşanan çatışmalar nedeniyle evlerini boşalttığını ve demir çeliğe yapılan zamlar nedeniyle satış yapamadıklarını belirttiler.

Merkez Sur ilçesi Sobacılar Çarşısı'nda bulunan sobacı esnafı, satışların olmadığını söyleyerek, iki senedir kirasını ve vergisini veremeyip kıt kanaat geçindiklerini ifade etti.

Babasından sonra oğlu ve yeğenleri ile beraber sobacılık mesleğine devam ettiğini söyleyen Ramazan Mungan, liseyi yarıda bırakıp babasının yanında sobacılık mesleğe başladığını dile getirdi.

Mungan, "Bu mesleğe dededen beri devam ediyoruz. Daha önce Diyarbakır'da; sobacılar, bakırcılar ve kalaycıların hepsi gayrimüslimdi. Müslümanlar arasından ilk sobacılık esnaflığına başlayan benim babamdır. Bizde ondan sonra devam ediyoruz. Ben hem ilkokulda hem de ortaokulda, okul çıkışından sonra dükkâna geldim, liseyi yarıda bıraktım yine dükkâna geldim. Babamdan sonra ben oğlum ve yeğenlerim ile beraber bu mesleğe devam ediyorum." dedi.

Daha önce sadece tek sorunlarının kaçak elektrik kullanımı olduğunu ifade eden Mungan, iki senedir Sur içinde yaşanan olayların ve Sur halkının evlerini boşaltmalarının da soba satışlarını etkilediğini vurgulayarak sözlerine şöyle devam etti:

"Soba satışlarında çok değişik gelişmeler var. Daha önce bizim sobacı esnafı olarak, bölgede bizim tek sorunumuz kaçak elektriğin hat safhada olmasıydı. Kaçak elektrik yüksek oranda olduğu için soba satamıyorduk ama bu son 2 senedir Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki terör olaylarından sonra Diyarbakır Sur içinden az 20 bin ev yıkıldı ve boşatıldı. Şu anda bulunduğumuz dükkân belediyenin işgaliyesidir. Ben iki senedir buranın kirasını, vergisini veremedim ve iki senedir sobadan ve sacdan dolayı kıt kanaat idare diyorum. Ve son bir senedir demir çeliğe gelen ortalama yüzde 50 civarında zam oranından sonra biz; soba, kova ve boru dâhil ne alabilir ne de satabilir duruma geldik. Dışardan sac aldığımız firmalar bizi tanıdığı için hoşgörü ve iyi niyetle idare ediyorlar yoksa biz ne bu parayla ne alabiliriz ne de satabiliriz, zaten satış da yoktur."

Soba fiyatlarının artması ve çatışmalar sonucu sur içi evlerinin boşaltılmasından dolayı satış yapamadıklarını söyleyen Mungan, sadece sobacıların değil sur içi esnafı olarak; ayakkabıcının, elbisecinin, bakkalın, kasabın ve manavın hepsinin aynı dertle mustarip olduğunu ifade etti.

Sur esnafının sıkıntıları için yetkililere seslenen Mungan, "Yetkililerin Sur içi esnafının sıkıntılarını acil olarak dinlemeleri lazımdır. Biz hoşgörü ve iyi niyet ile anlatalım onlar dinlesin. Bize hak verdikleri yerde, sorunlarımızı devletinde, milletinde elinden geldiği şekilde hoşgörü ve iyi niyet çerçevesinde bir düzene sokalım, yoksa bizim başka hiçbir kimseden beklentimiz yok." ifadelerini kullandı.(Mehmet Çelik-İLKHA)