• DOLAR 32.371
  • EURO 34.973
  • ALTIN 2325.538
  • ...
Zulme Şahit KUR`ANLAR Bulundu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MEHMET SAİT ÇELİK – BATMAN

Batman'ın antik kenti Hasankeyf ilçesine bağlı Uzundere (Vezrinê) köyünde Cumhuriyetin kuruluşuyla beraber İsmet İnönü döneminde saklanan onlarca Kur`an-ı Kerim, elifba, mevlit ve Arapça yazılı metinler bulundu. Mağaralarda bulunan Kur`an-ı Kerim, elifba, mevlit ve Arapça yazılı metinler Cumhuriyetin kuruluşuyla beraber tek parti döneminde camii ve medreselerin kapatıldığı, Kur'an-ı Kerim ve Arapça alfabenin yasaklandığı, şeyh ve âlimlerin darağaçlarında sallandırıldığı o zulüm dönemini tekrar hatırlattı. Tek parti döneminde Türkiye`de Kur`an-ı Kerim öğrenilmesi ve okunması 24 yıl boyunca yasaklandı. Arapça metinler yasaklandı ve ezan okuyanlar cezaevlerine gönderildi. 1936 yılında çıkarılan bir kanunla yüzlerce cami satıldı ve binlerce medrese kapatıldı.

“ARAMIZDAN KUR`AN-I KERİM`İN KALKMASINI İSTİYORDULAR”

Dedelerinin İsmet İnönü zulmü döneminde Kur`an-ı Kerimleri köydeki mağaralara sakladıklarını söyleyen Kemal Koç, “Aradan geçen onca zamana rağmen zulmün kalıntıları var. Burada Kur`an-ı Kerim ve Arapça yazılı kitaplar var. Yaklaşık yüz yıl önce Kur`an-ı Kerimler bizim köyde 3 ayrı yerde var. Arapça yazılar hâlen duruyor. Dedelerimizin zamanında tüm Türkiye`de Kur`an ve İslam düşmanlığı vardı. İslam düşmanları İslam`ın kaybolmasını istiyordu. Elhamdülillah İslamiyet`e ilgi artıyor.  Medreselerde âlimler yetiştiriliyor. Gün geçtikçe Kur`an-ı Kerimi okuyanlar artıyor. İslam düşmanları aramızdan Kur`an-ı Kerim`in kalkmasını istiyorlardı.” dedi.

“KUR`AN`A HAKARET EDİLMESİN DİYE MAĞARALARA KONULMUŞ”

Kur`an-ı Kerimlere hakaret edilmesin diye Müslümanlar tarafından saklandıklarını söyleyen köyün yaşlılarından Tahir Solak (72), “Uzundere köyündenim. Dedelerimizden duyduk Kur`anlar yakılıp hakarete uğramasın diye mağaralara saklamışlar. Büyüklerimize o Kur`an-ı Kerimleri sorduğumuzda ‘İsmet İnönü zamanında Kur`an-ı Kerimler yakılıyordu. Kur`anlar yakılmasın diye mağaralara saklıyorduk.` diye belirtiyorlardı. O zamandan beri bu Kur`an-ı Kerimler oralardadır. Bildiğim kadarıyla 4 ayrı yerde var. Bu Kur`an-ı Kerimlere hakaret edilmesin diye Müslümanlar tarafından mağaralara konulmuş.” ifadelerini kullandı.

“ASKER KORKUSUNDAN AHIRDA KUR`AN DERSİ ALIYORDUK”

Çocukluğunda Kur`an-ı Kerimi okumak için ahırlarda gizli okuduklarını belirten Solak, “Çocuk iken Kur`an-ı Kerim`in dersini imamın evinin önünde alıyorduk. Bir gün köy muhtarı hocamıza gelerek ‘hocam bu çocuklar dışarıda ders almasınlar. Görseler Kur`an-ı Kerimlerini yırtıp yakacaklar` dedi. Biz ondan sonra dersimizi ahırlarda almaya devam ettik. Asker korkusundan ahırda Kur`an dersi alıyorduk. Bunu ben görüp yaşamışım.” şeklinde konuştu.

“KUR`AN-I KERİM`LER YAKILIP YOK EDİLMEK İSTENİYORDU”

Yakın zamanda köylerine yapılan bir askeri operasyonu anlatan Solak, “Askeriye köyümüze operasyon yaptı. Dağlarda mağaralarda arama yaptılar. Kur`an-ı Kerimlerin olduğu bir mağaraya denk geldiler, askerlerin amiri orada çürümeye yüz tutmuş 3-4 Kur`an-ı Kerimi bir bezin içinde sarıp aldı. Kur`an-ı Kerimlerin bu halde olmalarının nedenini sorduklarında köydeki ihtiyarlar ‘İsmet İnönü zamanında Kur`an-ı Kerimler yakılıyordu. Yok edilmek isteniyordu. Bizim de büyüklerimiz buralarda saklamışlar` dediler. O askerlerin amiri aldığı Kur`an-ı Kerimleri meclise götüreceğini söyledi. ‘Meclise götürmeden durmam` dedi. Bunları gördük ve yaşadık. Yasak olduğu için Kur`an-ı Kerimlerin okunmaması gerektiğini söylüyorlardı. Yırtıp yakıyorlardı. Hatta adamların sarıkları ve bazı elbiselerini yırtıyorlardı.” ifadelerini kullandı.

“CAMİLERİ HARABEYE ÇEVİRDİLER”

Dedelerinin hakaret edilmemesi için Kur`an-ı Kerimleri mağaralara sakladıklarını belirten köy sakinlerinden M. Sait Maviş, “Babamızdan duyduğumuz kadarıyla 1923 yılında getirilen Kur`an-ı Kerim yasağından sonra camileri harabeye çevirdiler. Müslüman halkımız o zalimlerin Kur`an-ı Kerime hakaret etmemeleri için rejim ve asker korkusundan Kur`an-ı Kerimleri belli bazı mağaralara sakladılar. Aradan gecen yıllara rağmen günümüzde de kalıntıları var. Onların zulmü şimdi de bellidir. O dönemdeki Müslümanların üzerine ne kadar baskı uygulandığı ve zalimane bir yönetimle yönetildikleri, yıpranmış Kur`an-ı Kerim kalıntılarından bellidir.” diye konuştu.

“BUGÜN 100 BİNLERCE KUR`AN HAFIZI VAR”

1923`ten sonra Cumhuriyetin kuruluşuyla Müslümanlara zulüm yapılmaya başlandığını ifade eden Maviş, şunları kaydetti: “1938 yılında İsmet İnönü döneminde Kur`an-ı Kerimler oralara saklanmış. Küfür ve tağutlar Kur`an-ı Kerimi yasaklamakla bitirmeyi hedefliyorlardı. Ama bilmiyorlardı ki Kur`an-ı Kerim Allah-u Teâlâ`nın muhafazasındadır. Bugün Allah`a şükürler olsun, 100 binlerce Kur`an hafızı var. Her yerden Kur`an-ı Kerim sesi geliyor. Her yerde Muhammedî sevda var. Demek ki onların çabaları boşaydı ve işe yaramadı. Kâfirler istemese de Allah nurunu tamamlayacaktır.”

“İSLAM DİNİNİ ORTADAN KALDIRMAK HADLERİ DEĞİLDİR”

O dönemde İslam`ın tüm şiarlarına yasaklar getirildiğini hatırlatan Necat Takak da, “Zalim İsmet zamanında Kur`an-ı Kerimleri mağaralara attılar. O dönemde camileri atların ahırı yaptılar. Camileri tahrip edip yıktılar. Niyetleri İslam dinini ortadan kaldırmaktı. İslam dinini ortadan kaldırmak İsmet ve arkadaşlarının haddine değildi. Zarar edenler zalimler, kâr edenler de müminlerdi” ifadelerini kullandı.

Bu haberler de ilginizi çekebilir