• DOLAR 32.331
  • EURO 35.072
  • ALTIN 2299.086
  • ...
Yukarı Mezopotamya Sempozyumu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Dicle Kalkınma Ajansı (DİKA) tarafından Yerel Ürünler Coğrafi İşaretleri Araştırma Ağı (YÜCİTA) desteğiyle "Türkiye Coğrafi İşaretler Beşiği: Yukarı Mezopotamya" uluslararası sempozyumu düzenlendi.

Mardin'de bir otelde düzenlenen sempozyuma Mardin Valisi Mustafa Yaman, Mardin Milletvekili Ceyda Bölünmez Çankırı, Mardin Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Tutaşı, bölge oda başkanları ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri katıldı.

Sempozyumun açılışında konuşan Yöresel Ürünler ve Coğrafi İşaretler Türkiye Araştırma Ağı (YÜCİTA) Başkanı Yavuz Tekelioğlu, Mardin'in farklı etnik yapıların yüzyıllarca birlikte yaşadığına dikkati çekti.

Tekelioğlu, "Bütün gücümüzü coğrafi işaret yönetimi ve denetimi üzerine odaklamayı düşünüyoruz. Hepimize bu noktada büyük sorumluluklar düşüyor." dedi.

Bölgede çok değişik ürünlerin bulunduğunu belirten Tekelioğlu, "Yeni dönemde yapılması gereken çok önemli şeyler var. Sadece tescillerle uğraştık, içeriğe hiç katılmadık. YÜCİTA olarak bütün gücümüzü coğrafi işaret yönetimi ve denetimi üzerine odaklamayı düşünüyoruz. Hepimize bu noktada büyük sorumluluklar düşüyor. Bugüne kadar 210 tescilimiz var. Ama tescil aldıktan sonra insanlar ne yapacaklarını bilmiyor." ifadelerini kullandı.

Kuruluşların tescilini aldığı ürünü sahtesinden korumak ve bunun reklamını yapmaktan sorumlu olduğunu anlatan Tekelioğlu, "Denetim olmadan coğrafi işaret sistemi olmaz. Denetimde ne yazık ki 21 yıllık sürede donanımlı ve tarafsız bir kuruluş yaşama geçirilemedi. Dolayısıyla gerek yönetişim gerekse denetim noktasında çok pasif kaldık." şeklinde konuştu.

Dicle Kalkınma Ajansı (DİKA) Genel Sekreteri Yılmaz Altındağ ise bölgenin çok güzel ürünlerinin bulunduğunu, bunları uluslararası arenaya taşımayı amaçladıklarını vurguladı.

Bölgenin coğrafi işaret alabilecek özgün yöresel ürün potansiyelini ortaya çıkarmak için çaba göstereceklerini dile getiren Altındağ, şunları söyledi: "4 il için yaptığımız müracaatlar sürüyor. Zenginliğimizi birileri sahiplenmeden önce kendimiz bileceğiz. Bölgenin yerel ürünler noktasında iade-i itibarını sağlamaya çalışıyoruz."

2 gün sürecek sempozyumda, yöresel ürünler de sergilendi. (M. Salih Keskin - İLKHA)






















 

Bu haberler de ilginizi çekebilir