• DOLAR 32.57
  • EURO 34.911
  • ALTIN 2432.122
  • ...
"Cami ve mescitlerimizin en güzel yerlerde olması gerekir"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Camiler ve Din Görevlileri Haftası dolayısıyla Batman İl Müftülüğü tarafından "Cami, Şehir ve Medeniyet" konulu bir konferans düzenlendi.

Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü Konferans Salonu'nda yapılan programa; Batman Valisi Ahmet Deniz, kamu kurum müdürleri, STK temsilcileri, müftülük çalışanları ve imamlar ile Kur'an kursu hocaları katıldı.

Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başlayan programda bir konuşma yapan Batman Valisi Ahmet Deniz, Türkiye'nin birçok yerinde olduğu gibi Batman'da da cami eksikliğinin olduğunu söyledi.

Batman'ı temsil edecek camilerin yok denecek kadar az olduğunu belirten Vali Deniz, "Şehirler planlanırken, imar yapılırken en güzel yerlerin ibadethanelere ayrılması lazım. Okullarımız için, camilerimiz için yeterli yer ayrılması lazım, ama maalesef birçok yerde olduğu gibi burada da o sıkıntıyı yaşıyoruz. Şehrimizi temsil edecek camilerimiz yok denilecek kadar az. Birçok cami ve mescitlerimiz bodrum katlarında. Cami ve mescitlerin en güzel yerlerde olması gerekir." dedi.

Esentepe'de yapılması planlanan camiyle ilgili de konuşan Vali Deniz, "Sayın Cumhurbaşkanımızın 4-5 yıl önce ilgilendiği proje var. Ama o dönemin belediyesinden kaynaklı imarla ilgili bir dava konusu olduğu için çözülememiş. Ama şimdi imarla ilgili problemi çözdük. Sayın Cumhurbaşkanımız, Amerika dönüşünde gece yarısı bizi çağırdılar. Bakan Mehmet Şimşek, ben ve belediye başkan vekilimiz gittik, 1-1 buçuk saat gerçekten, Batman'a yakışır bir cami projesi için bir analiz yapıldı. Projeyle ilgili çalışmalar devam ediyor. Ama güzel tarafı şu; Türkiye'deki nadir yeni yapılan camilerden birisi olacak. Mimarisiyle, görüntüsüyle, kütüphanesiyle, konferans salonuyla, sosyal alanlarıyla tahmini bahçesi hariç 10 bin kişiyi alabileceği görkemli, özel bir mimar tarafından çizildi. İnşallah çok yakın bir zamanda temelini atmayı Rabbim nasip eder." diye konuştu.

"Batman'da abidevi camilerin olduğunu söylemek oldukça güç ve zor"

Ardından konuşmasını yapmak üzere kürsüye gelen Batman İl Müftüsü Turgut Erhan ise şunları söyledi: "Modern dönemlerde caminin merkezi konumunun her geçen gün zayıfladığı göz önünde bulunulduğu zaman, nüfusun hızla artmış olduğu şehirlerde artık medeniyetin cami merkezli teşekkülünde bir takım sıkıntıların yaşandığı, estetik yapıların gözetilmediği de bir gerçektir. Hiç şüphesiz genelden özele baktığımız zaman Batman'ımızın içerisinde abidevi camilerin olduğunu söylemek oldukça güç ve zordur. Ancak umut ediyoruz ki, sayın valimizin öncülünde ve başkanlığında inşallah Esentepe'de yapılacak ve Batman'ın siluetini de gösterebilecek, sembolü olabilecek bir caminin temelini atarsak hem bu topluluk hem de gelecek nesiller sayın valimizi şükran ve minnetle anacaklardır."

Daha sonra yapılan sinevizyon gösteriminin ardından kürsüye gelen Batman Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Öğretim Üyesi Davut Okçu, "Cami, Şehir ve Medeniyet" konulu bir konferans verdi.

Konuşmasında demokrasinin İslami kültürünü yok ettiğine dikkat çeken Okçu, "İnsanlar ilk insandan bu yana inanmakla yükümlü olarak yaratılmıştır. Hz. Adem'den günümüze kadar tek tek bakarsak mutlaka insanlar tek tanrı inancına veya putlara tapmışlar. Hangi coğrafyaya bakarsanız bakın birbirinden habersiz, birbirini hiç görmeyen insanlar yine inanmışlar ve zaten o yüzden insanların inanç ihtiyacını karşılamak üzere 124 bin peygamber çeşitli coğrafyalara gönderilmiştir. İnsanlar ibadet edegelmiştir. İlk ibadetgah, kutsal kitaplarımızın bildirdiğine göre Hz. Adem'in Mekke'de inşa ettiği Kabe'dir." ifadelerini kullandı.

Program, İl Müftü Yardımcısı Ahmet Duran'ın yaptığı dua ile son buldu. (M. Sait Çelik - İLKHA)


















 

Bu haberler de ilginizi çekebilir