• DOLAR 32.389
  • EURO 35.097
  • ALTIN 2326.831
  • ...

Yargıtay, konut kredisi borcunu yapılandıran tüketicileri ilgilendiren bir karar aldı. Karara göre, konut kredisini yapılandıran tüketiciler, kendilerinden tahsil edilen yapılandırma masrafını geri alabilecek.

Kayseri'de 14 Şubat 2013 tarihinde kullandığı krediyi yapılandıran vatandaş, yapılandırma işlemi nedeniyle bankanın 744,37 TL'lik erken ödeme cezası tahsil etmesi üzerine Tüketici Sorunları Hakem Heyeti'ne müracaat etti. Ancak talebinin reddedildiğini ileri süren vatandaş kararının itirazen iptaline, yapılandırma işlemi sırasında kendisinde alınan 744,37 TL'nin tahsiline karar verilmesini Tüketici Mahkemesi'nden talep etti.

Mahkemece; davanın reddine karar verilmiş olup, davacı vekilinin talebi üzerine karar Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığınca kanun yararına bozulması istemi ile temyiz edildi.

Yargıtay ise, bankanın ancak, zorunlu, makul ve belgeli masrafları tüketiciden isteyebileceğini gerekçe olarak göstererek 744,37 TL erken ödeme cezası adı altında alınan bedelin davacıya iadesi gerektiği kararını aldı.

Emsal oluşturacak davada şu ifadeler yer aldı:

"Dava tarihinde yürürlükte bulunan 4077 sayılı kanunun 10/B maddesinde, "Tüketici, konut finansmanı kuruluşuna borçlandığı toplam miktarı önceden ödeyebileceği gibi aynı zamanda bir ya da birden çok ödemeyi vadesinden önce yapabilir. Faiz oranının sabit olarak belirlenmesi halinde, sözleşmede yer verilmek suretiyle, bir ya da birden fazla ödemenin vadesinden önce yapılması durumunda konut ‘finansman kuruluşu tarafından tüketiciden erken ödeme ücreti talep edilebilir. Erken ödeme ücreti gerekli faiz indirimi yapılarak hesaplanan ve tüketici tarafından konut finansmanı kuruluşuna erken ödenen tutarın yüzde ikisini geçemez. Oranların değişken olarak belirlenmesi halinde tüketiciden erken ödeme ücreti talep edilemez" hükmü yer almaktadır. Bu kapsamda, dosya ele alındığında, Dairenin geri çevirme istemi ile dosyaya kazandırılan, davalı bankanın 27.01,2017 tarihli cevabi yazısı ve ekindeki 26.06.2013 tarihli davacıya ait dilekçeden, davacının 14.02.2013 tarihinde kullandığı krediyi yapılandırdığı, yapılandırma işlemi nedeniyle davalı banka tarafından 744,37 TL erken ödeme cezası altında tahsilat yapıldığı anlaşılmaktadır. Bankanın ancak, zorunlu, makul ve belgeli masrafları tüketiciden isteyebileceğinin kabulü düşünüldüğünde, 744,37 TL erken ödeme cezası adı altında alınan bedelin davacıya iadesi gerekirken, aksine düşüncelerle yazılı şekilde karar verilmiş olması usul ve yasaya aykırı olup, bozulması gerekir. Açıklanan nedenlerle Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının kanun yararına bozma talebinin kabulü gerekmiştir. Yukarıda açıklanan nedenlerle Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının kanun yararına temyiz talebinin kabulü ile, Kayseri 1. Tüketici Mahkemesi`nin 2013/3233 E. 2014/2643 K. Sayılı kararının sonuca etkili olmamak üzere kanun yararına BOZULMASINA, 02/06/2017 gününde oybirliğiyle karar verildi."

 

Emlakkulisi